Betegségek és megelőzésük

A fertőzések megelőzése és kezelése

Visszatekintve elmondhatjuk, hogy az utóbbi 60 évben a fertőző betegségek sok-sok millió embert öltek meg a világon; köztük is a gyermekek és az időskorúak voltak a leg­védtelenebbek. Ma már a fertőző betegsé­gek terjedése korlátok közé szorult: a jobb higiénés viszonyok, a víztisztítás és a hulla­dékkezelés és -hasznosítás következtében.

A legfontosabb változás azonban a fertőző betegségek elleni küzdelemben világszerte a vakcinációs programok beindítása, vala­mint a gyógyszerfejlesztés – antibiotikumok, vírus- és gombaellenes szerek alkalmazása – volt.

  • Vakcináció, immunizáció – számos fertő­ző megbetegedés, elsősorban a vírus-eredetűek ellen ez az egyetlen hatékony ellenszer. A vakcinák működésének elve, hogy az immunrendszer működését serkentik egy adott kórokozóval szem­ben, és a következő fertőzés alkalmával a szervezet így sokkal eredményeseb­ben tud megküzdeni a behatoló
  • Antibiotikumok – a penicillin felfedezése forradalmasította a baktériumok elleni harcot. Nagyobb méretekben először a 2. világháborúban alkalmazták az amerikai hadseregben. Ezután sorra fejlesztettek ki újabb és újabb szárma­zékokat, amelyek hatása ugrásszerű volt, hiszen korábban halálos betegsé­gekből néhány nap alatt meg lehetett gyógyulni. A baktériumok ellenállókká válhatnak az antibiotikumokkal szemben, ami aggodalomra adhat okot. Ma is folyik antibiotikum-fejlesztés, de már óvatosabbak az orvosok, mintsem hogy mindennapos betegségekre antibiotikumokat rendeljenek.
  • Vírusellenes szerek – a vírusbetegségek nagy része gyógyszerrel nem kezelhető. Néhányuk azonban, így az AIDS- vagy a herpeszvírus-fertőzés, kezelhető, bár a kezelés általában arra szorítkozik, hogy támogassa, segítse a szervezet saját védekező reakcióit a vírusokkal szemben. A vakcináció a legjobb védelem – ha lehetséges.
  • Egyéb gyógyszerek – a gombák és para­ziták ellen alkalmazott készítmények.

Az antibiotikumokkal ellentétben nem többféle, hanem általában csak egy speciális kórokozó ellen hatásosak. Az immunizálás, a vakcináció a fertőző betegségekkel szembeni védekezés egyik leghatásosabb módja. A szervezet immun­rendszerét serkenti a kórokozók ellen.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.