Gyermekbetegségek

Mandulagyulladás gyermekkorban

A torok két oldalán, a száj mélyén csak részben látható, rózsaszín, ovális formájú, nyirokszövetből álló, két kis mirigy gyulla­dása. Elhelyezkedésükből és funkciójukból adódóan nevezhetjük ezeket a bejárati ajtóra szerelt ütközőknek is, amelyek nem engedik bejutni a beáramló levegővel együtt a különféle kórokozókat. A szervezetbe kerülve a kórokozók ugyanis a mandulákkal találkoznak először, amelyek elpusztítják azokat.

Torokmandulák

A garatmandulákkal együtt, amelyek az orr mögött található kis nyirokcsomók (csak megfelelő eszközzel láthatók), valamint a gége nyirokszövetével együtt alkotják a Waldayer-gyűrűt, ami egy nyirokszövetből álló védekezési rendszer.

Nyirokcsomó

Feladata a test megóvása a fertőzésektől, ezen a veszélynek nagyon is kitett pontján a szervezetnek. Éppen ezért a mandulák nagyon gyakran begyulladnak. Az akut mandulagyulladás elsősorban 4-8 éves kor között fordul elő, és általában társul hozzá a garatmandula és a fül meg­betegedése is.

Okai

Vírusok, baktériumok vagy gombák okozzák. A baktériumok közül leggyakrabban a Streptococcus pyogenes, ami az emberi szervezetben a leggyakrabban előforduló kórokozó.

A linfatikus gyermek és a nyirokcsomó reakciók

A kisgyermek lassabban reagál a fertőzésekre, mint a felnőtt ember, különösen a felső légúti fertőzésekre. Azért, hogy megállítsák a vírusok és baktériumok terjedését a vérbe, a nyirok­csomók mérete megnő, ami teljesen normális jelenség, ahogyan az immunrendszer egyre jobban fejlődik. A kisgyermeknek tehát valamennyi nyirokcsomója megduzzadhat: a nyaki, a lágyéki, a tarkó mögött, vagy a fül mögött.

Ha a gyerek elkezd közösségbe járni (bölcsődébe vagy óvodába), ez egyre gyakoribb, az idő múlásával pedig visszafejlődik. Lassanként, ahogy a gyerek növekszik, úgy lesznek a nyirokcsomók normális méretűek. Ügy tudjuk megállapítani, hogy a mirigyek puhák, hogy nem állnak szilárdan és nem fájnak. A gyerekorvos dolga eldönteni, hogy a gyerek nyirokcsomói idővel normálisak lesznek-e, vagy még későbbi vizsgálatok szükségesek.

Tünetek

A mandulák duzzadtak és vörösek, esetenként fehéres foltok bo­rítják. Tartós torokfájás, nehézségek a nyelésben, fejfájás, valamint általános tünetek jellemzik, mint a láz, rosszullét, a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása. A megduzzadt mandulák gátolják a felülről beáramló levegő útját, a nehézkes nyelés pe­dig kiszáradáshoz vezethet. Ezen kívül tályog is kialakulhat. Ha a fertőzést a streptococcus okozta, szövődményként vesegyulladás és ízületi reumás láz is kialakulhat.

Diagnózis

A tünetek vizsgálatával. El kell dönteni, hogy bakteriális vagy vírusos eredetű-e a megbetegedés, hogy kell-e antibiotikumot adni vagy sem. Nagyon hasznos a garatváladék-minta, amelyet kitenyésztenek, és így biztos lesz a diagnó­zis, illetve könnyű kiválasztani a megfelelő antibiotikumot.

Terápia

A vírusos eredetű mandu­lagyulladás esetén csak tüneti kezelés lehetséges, az orvos lázcsillapítót, esetleg gyulladáscsökkentőt ír fel. A bakteriális fertőzések esetén antibiotikumokat adnak szájon át vagy izomba, injekció formájában. A kezelést követő három napon belül megszűnnek a tünetek, de az előírás sze­rint végig kell szedni az antibiotikumokat, nehogy a még életben maradt kórokozók újra megbetegítsék a szervezetet.

A kezelés alatt a gyermek minél többet pihenjen, igyon sokat (víz, tej, gyümölcslé, leves, ha lehet, nem túl melegen). A sebészeti beavatko­zás, a mandulák eltávolítása csak a súlyos esetekben javasolt, mérlegelve az előnyöket és hátrányokat, amit a beavatkozás (és az altatás) okozhat. Minthogy a mandulák fontos immunszervek, ha szükségtelenül veszik ki azokat, csak egy újabb lehetőséget nyújtanak a légúti fertőzések számára.

Ezért a műtétet csak akkor javasoljuk:

  • Ha mandulagyulladás kezelésére évente több mint hat alkalommal kell antibio­tikumot adni, vagy a bakteriális eredetű mandulagyulladások száma a három téli hónapban meghaladja a hetet.
  • Ha a mandula környékén tályog alakul ki, körülötte felgyülemlenek a kórokozók és gennyesedik.
  • Ha a duzzadt mandula miatt az elzáródás tartósan fennáll, a levegő átjutását aka­dályozza, és a gyermek mindig a száján keresztül veszi a levegőt.
  • Ha a nyaki nyirokcsomók a kezelések ellenére hat hónapja duzzadtak és fájnak.

Megelőzés

A mandulát megtámadó állandó fertőzések elkerülése érdekében:

  • Ügyeljünk a gyermek személyes higi­éniájára
  • Ne járjon túlságosan korán közösségbe
  • Legyen egyensúlyban a bél működése
  • Folytasson egészséges életmódot, legyen sokat szabad levegőn
  • Egyen zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőr­lésű gabonát és bioélelmiszereket
Meg kell jegyezni, hogy az immunrendszer teljesen csak hatéves korra fejlődik ki teljesen, ezért nem lehet elvárni, hogy már 2-3 éves korban tökéletesen kiformált védettséget adjon.

Homeopátia

Láz esetén a következő gyógyszerek közül választhat: A Belladonna 5CH, ha a gyermek izzad. Az Aconitum nappellus 5CH, ha a mandulagyulladás megfázás után jelentkezik. A gennyes fol­tok esetén a Phytolacca decandra 9CH, a Mercurius cyanatus SCH és a Hepar sulfur 5CH adható.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.