Gyógynövények

Szurokfű – a fűszer, mely görcsoldónak is tökéletes

Szurokfű

Az Origanum név a görög orosz (= hegy) és ganosz (= fény, dísz) szavakból származik. Az Origanum nemzetségbe tartozó fajokat évezredek óta használja az emberiség. A Bib­liában említett „izsóp” nagy valószínűséggel Origanum syriacum L. (Lamiaceae) volt. A szurokfű fajokat ma is széleskörűen használják fűszernövényként az élelmiszeriparban. A gyógyászatban is egyre nagyobb a jelentőségük, főként a magas karvakrol- és timoltartalmú fajoknak. Régen festőnövényként szőttesek rozsdabarnára színezésére használták a szurokfüvet.

A szurokfű Európában, Iránban, a Közel-Keleten és a Himalájában ős­honos. Köznyelvi neve a vad majoránna, amit gyakran összetévesztenek rokonával, a majoránnával (Origanum majoranna, amivel néha együtt nő. A birkák és a kecskék szívesen legelik mindkét növényt, a szarvasmarhák azonban elkerülik. A timol magasabb aránya miatt a növény jobban hasonlít a kakukkfűhöz, mint a majoránnához.

Az ókori egyiptomiak úgy tartották, hogy a szurokfű gyógyít, fertőtle­nít és tartósít. A görögök a növényt oros ganosnak, a „hegy örömé”-nek nevezték, és szurokfűvel és más oregánófajjal koronázták meg a frissen házasodott párt. A görögök úgy aknázták ki a növény olajának nyugtató és terápiás hatását, hogy a fejüket masszírozták vele. A rómaiak, akik Britanniában elterjesztették, a boldogság és a házasság harmóniájaként tartották számon. Végül az oregánó elérte Észak-Amerikát, ahová az eu­rópai telepesek vitték.

Régen a virágzó részeket feldolgozták, hogy festéket nyerjenek belő­le, amely a gyapjúruhát lilára, a lenvásznat vörösesbarnára festette, bár egyik sem volt színtartó. Ugyanakkor a levélcsokrokat bútorfényezésre használták, illatosítóként.

A komló előtt a szurokfű volt az egyik olyan növény, amivel a sört íze­sítették. A virágzó hajtáscsúcsok tartósítják is a sört.

  • Tavasszal szórjuk az apró magva­kat csíráztató tálcákba. Hagyjuk fedetlenül, és legalább 15 °C-on vagy melegebb helyen tartsuk, hogy elősegítsük a csírázást.
  • Az új növekményről szedett haj­tásdugványokkal is lehet sza­porítani, és tőosztással is, ta­vasszal.
  • Ne öntözzük túl; amikor a nö­vény gyökere beszövi a cserepet, ültessük ki.
  • Jó vízelvezetésű, száraz, lúgos, tápanyagban gazdag talajba he­lyezzük. Napos termőhelyen erősebb aromája lesz.
  • Virágzás után vágjuk vissza a ki­fejlett növényt

Levelei keresztben átellenesek, áttetszően pontozottak, 3-5 cm hosszúak, csúcsban hegyesek, tojás alakúak, ép szélűek. Virágzata sokágú bog, a szirmok ritkán fehér, általában rózsaszín vagy bíborvörös színűek, kétajkúak, négy majdnem egyforma karéjjal. A négy porzó és a bibe kiemelkedik a virágból.

Egész nyáron virágzik. A virágok illata a majoránnára és a kakukkfűre emlékeztet. Termése négy barna makkocska, a maradandó csészében jön létre, egyenként kb. 1 mm átmérőjűek. A virágzó növény felső (legfeljebb 40 cm hosszú) ré­szét gyűjtik júliustól augusztusig. Íze szintén hasonló a majoránnáéhoz és a kakukkfűéhez, kicsit kesernyés, sós.

Kémiai alkotórészek:

illóolaj (karvakrol timol), csersav, keserűanyagok, gyanta.

Szurokfű

Az Origanum oniles L. (ciprusi szurokfű, rigáni) a görög konyha híres, tetszetős fűszer­növénye, egyedülállóan finom aromája miatt. Találkozhatunk vele az igazi olasz éttermek pizzáin is. A kereskedelemben sokszor hamisítják, de ínyencek azonnal észreveszik a kü­lönbséget. Az Origanum oniles Eurázsiában a mediterrán régióban, főként Cipruson honos.

Az Origanum vulgare L. (közönséges szurokfű) rendszertanilag gyűjtőnévnek tekinthető, amely morfológiai változatai alapján taxonómiáikig hat alfajra osztható. Az alfajok nem csak megjelenésükben, hanem az illóolajuk mennyiségében és összetételében is különböz­nek.

Az Origanum vulgare L. subsp. hirtum (Link) Ietsw., a görög szurokfű. legendás fűszer­növény, Dél-Európában korábban legnagyobb mennyiségben gyűjtött, ma több helyen termesztett alfaj. Az Origanum vulgarct Hippokratész és Dioszkuridész is a gyógynövények között említi.

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos drog, az Origani herba (szurokfű levél és virág) a ciprusi vagy a közönséges (görög) szurokfű szárrészektől mentes, megszárított levele és virága, vagy e két faj szárított leveleinek és virágainak keveréke. A Gyógyszer­könyvi előírásnak megfelelő drog legalább 25 ml/kg illóolajat és minimálisan 1,5% karvakrolt és timolt tartalmaz.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

Mindkét faj több mint 2% illóolajat tartalmaz, amelyben a karvakrol, timol. p-cimén. γ-terpinén a főbb komponensek. Ezen kívül mintegy 8%-ban fahéjsav-származékokat

(rozmaringsav, kávésav seb.), flavonoidokat (luteolin, apigenin seb.), tricerpéneket (oleanolsav, urzolsav) tartalmaz a drog.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

A népi gyógyászatban nyáron a virágzáskor gyűjtött levelét és virágát, valamint a belőle nyert illóolajat használták. Az illóolajat tüdőgyulladás kezelésére, fogfájás enyhítésére, külsőlegesen reuma, köszvény esetén alkalmazták. Forrázatát megfázás, köhögés és has­menés, valamint fájdalmas, görcsös menstruáció esetén használták. Antiszeptikus szappa­nok készítésére is felhasználták.

Preklinikai vizsgálatok

Az említett Origanum fajokból nyert kivonatokkal és illóolajjal, illetve az izolált tiszta ve­gyületekkel nagy számú in vitro és állatkísérletet végeztek.

Mindkét faj jelentős antibakteriális (pl. Eschericbia coli, Klebsiella pneuinoniae, Salmonclla enterica, Staphylococcus aureus) és antifungális aktivitással rendelkezik. Javarészt a növények timol- és karvakroltartalma felelős ezen hatásokért, a kivonatok és az illóolaj hatáserős­sége még a fenolét is meghaladja. In vitro vizsgálatok során kimutatták, hogy a karvakrol jelentősebben csökkenti a Candida albicans növekedését, mint az általában alkalmazott gombaölő készítmények. Parazitaellenes hatását is dokumentálták.

Egyéb vizsgálatok igazolták a szurokfű fajok simaizomgörcs-oldó hatását is, amely többek között flavonoidtartalmuknak köszönhető, de a timol és a karvakrol is rendelkezik spazmolitikus hatással.

A szurokfű antioxidáns hatására vonatkozóan a közelmúltban kezdődtek kutatások. A jelentős antioxidáns hatás valószínűleg a növényben található fahéjsav-származékokra (rozmaringsav, kávésav stb.), flavonoidokra vezethető vissza.

Humán bizonyítékok

Az évszázados alkalmazás tapasztalatait nem támasztják alá modern humán vizsgálatok.

Indikációk, adagolás

Az Orignni herba elsősorban fűszernövényként jelentős, de az illóolaj-összetétel hason­lósága miatt a Thymi és a Serpylli herbához hasonlóan antiszeptikus köptetőként alkal­mazható. Antiszeptikus, köptető, nyákoldó, enyhe görcsoldó hatása révén légúti hurutok kezelésére, étvágy- és emésztésjavítóként használható.

Átlagos egyszeri dózisa 1 evőkanálnyi drog, amiből 250 ml vízzel készíthető forrázat. Ez az adag naponta 2-3-szor alkalmazható.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

Ellenjavallat, interakció nem ismert. Nagyon ritkán allergiás reakciót válthat ki. Kisgyer­mekeknél az illóolaj alkalmazását kerülni kell.

Alkalmazás:

Légúti megbetegedések esetén köptetőként használhatjuk, oldja a bronchusok görcsét is. Hatásos torokgyulladás elleni öblögetőszer, megszünteti a menstruációs fájdalmaknál fellépő görcsöket, az emésztési panaszokat. Reuma, kösz­vény enyhítésére napjában többször fogyasztha­tó. Reumaellenes bedörzsölőszerek és teakeveré­kek alkotóeleme. Fűszerként helyettesíthető vele a kakukkfű és a majoránna. Ha együtt használ­ják, erősítik egymás aromáját. Olaszországban az egyik leggyakrabban használt fűszer. Főleg a paradicsomos ételek ízesítője. Különösen finom ízt ad a húsoknak, a sajtos, rizses ételeknek. Virágát, friss hajtását tehetjük salátákba is, vagy mártásokat is fűszerezhetünk vele.

Likőrökhöz és borokhoz is lehet adni önállóan vagy fűszerkeverékben alkal­mazva. Mutatós virágaival és talaj iránti igényte­lenségével bárhol kertünk dísze lehet. Illóolaját a kozmetikai és az illatszeripar is felhasználja. Állat­gyógyászatban teáját étvágyjavítónak használják. Főleg galambokat itatnak vele.

Mivel könnyen nevelhető cserépben, érdemes be­lőle otthon tartani, így mindig friss fűszerünk lesz, mely sokkal finomabb a szárított formánál. Csak tálalás előtt használjuk.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.