Anyagcsere

A zsíranyagcsere zavarai – Krónikus gyulladásos bélbetegségek

A krónikus gyulladásos bélbetegségek elnevezés gyűjtőfogalom. Idetartozik a Crohn-betegség, vagyis az egész béltraktus gyulladása, továbbá a fekélyes vastagbélgyulladás (kolitisz ulceróza) is. A problémák általában fiatal kor­ban kezelődnek, bár előfordulnak ötven évnél idősebbeknél is. A kór először kizárólag a beleket érinti, ám idővel átterjedhet más szervekre is, például a szemre, az ízületekre, a májra vagy a tüdőre. Közép-Európában a statiszti­kák szerint százezer ember közül mintegy tíz-húsz szenved krónikus gyulla­dásos bélbetegségben.

A gyulladást kórokozók váltják ki

A szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy ez egyfajta védekezési reakció a szervezet saját bélflórája ellen, azaz valójában autoimmun betegségről van szó. Megjelenésében szerepet játsz­hatnak örökletes és környezeti tényezők, valamint a táplálkozás. A kutatók szerint ugyanakkor antibiotikumok vagy egyes fájdalomcsillapítók gyakori sze­dése miatt is kialakulhat a probléma.

 A tünetek meglehetősen kellemetle­nek:

a legjellemzőbb az idült, fájdalmas, görcsös hasmenés. A fekélyes vastagbél­gyulladás esetében a székletben vér is lehet. Mivel a hasmenés miatt nem szí­vódnak fel a tápanyagok, a beteg akarata ellenére lefogy. A folyadékhiány követ­keztében aztán epe- és vesekövek képződhetnek.

Bélbetegségek

A krónikus gyulladásos bélbeteg­ségeket glukokortikoidokkal és immunszuppresszív szerekkel kezelik, amelyek­kel gátolják a szervezet védekező reakcióit. Az orvosok 5-amino-szalicil-sav-tartalmú gyógyszereket is felírnak. A hatóanyag az ismert acetil-szalicil-savhoz hasonlóan gyulladás gátló hatású. Ez utóbbit helyileg alkalmazzák kúp vagy beöntés formájában. A probiotikus baktériumokat tartalmazó kapszulák szintén jó hatásúak lehetnek, érdemes kipróbálni őket.

Egy tévhitről

Makacsul tartja magát az a tévhit, hogy a szervezetben lerakódnak az anyagcsere hulladék anyagai (az úgynevezett salakanyagok), amelyektől meg kell szabadulni. Erre a célra böjtkúrákat ajánlanak, amelyek állító­lag segítenek fogyni, és kedvezően hatnak az anyagcsere-betegségekre. Azt tanácsolják, hogy a kúra során teljesen ürítsük ki a belein­ket, és igyunk sokat, hogy a méreg- és salak­anyagok kimosódjanak a szervezetből.

A salakanyagok létezését a mai napig nem sikerült tudományosan bizonyítani. Az emberi szervezetben bonyolult rendszer végzi az anyagcsere végtermékeinek kiürítését. A máj lebontja a nemkívánatos anyago­kat, és gondoskodik arról, hogy kiürüljenek. A nem emészthető rostok a belekből távoznak, a felesleges szén-dioxidot pedig kiléle­gezzük.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.