Gyermekbetegségek

Idegen testek az orrban és a fülben

A gyerekek játékból vagy kíváncsiságból gyakran tesznek kisebb tárgyakat a testüre­gekbe, főként az orrba és a fülbe; ahonnan aztán nagyon nehéz eltávolítani az idegen testet. A bedugott tárgyak skálája viszonylag széles, formájuk többnyire gömb alakú, felü­letük sima (gyöngy, kavics, cukorka, de lehet vatta vagy ceruzadarab is). Olykor egészen meghökkentő dolgokat képesek a gyerekek a fülükbe és az orrukba dugni. Ritkábban, de előfordulhat, hogy a fülbe rovar jut be kirándulás vagy kempingezés alatt.

Mi történik?

Gyakran hosszú idő elte­lik, mire a szülő észreveszi, hogy a gyerek valamit bedugott a testüregébe; sokszor csak akkor, amikor a gyermek panaszkodik, sárgás, rossz szagú orrfolyása van, vagy erős, hirtelen fülfájás lép fel. Minél hosszabb ideig marad egy idegen tárgy a testben, annál jobban nő a fertőzés kockázata.

Mit tegyünk?

Ha az orr vagy a fül vérzik, és nagyon fáj, vagy nehézkes az orrlégzés, netán zöldes orrfolyás van, amit láz is kísér, ne próbáljuk meg kiszedni a tárgyat, hanem azonnal forduljunk orvoshoz, így elkerülhetjük annak veszélyét, hogy még beljebb kerül a tárgy, s ezzel még súlyosabb sérüléseket okoz a testben. A tárgyak eltávolítása gyakran altatásban történik. Ha ízeltlábú került a fülbe, akkor megtölthetjük a fület ásványi olajjal (pl. vazelinnel), ami megöli a rovart, sőt elősegítheti annak eltávolítását is.

Megelőzés

A leghatékonyabb mód, ha a szülők elteszik a gyerek keze ügyéből a pici tárgyakat. A nagyobbaknak már meg lehet tanítani, hogy ne tegyenek semmit az orrukba és a fülükbe.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.