Fájdalom enyhítése

Orrfertőzések tünetei, megelőzése és kezelése – alternatív terápia

Tünetek

Vírusfertőzés: időszakos, sajgó vagy égő fájdalom az orrban, tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás, ízérzékelés elvesztése.

  • Bakteriális fertőzés: erősödő fájdalom, gyulladás, orrduzzadás, amely az arcmás részeire is átterjedhet, orrvérzés, sűrű, sárgászöld, bűzös orrváladék.
  • Szőrtüszőgyulladás (folliculitis): az orrnyílásban az egyik szőrtüsző gyulladásából eredő fájdalom.

Kialakulása

Az orrüreget nyálkahártya béleli. Ez és az általa termelt váladék ideális környezetet jelent a fertőzéseknek. Amikor levegővételkor vírusok, gombák és más mikroorganizmusok jutnak az orrba, a nyálkahártyát borító nyálka befogja őket. A kórokozók többsége az orrváladékkal együtt távozik a szervezetből. Ha azonban egy részük bennmarad, fertőzést okozhat. A legtöbb nátha az orrban kezdődik: jellegzetes tünete a tüsszögés, orrfolyás, esetleg a fájdalom. A náthát okozó vírusfertőzések csak ritkán tartanak néhány napnál tovább.

A szőrtüszőgyulladást rendszerint a staphylococcus baktérium okozza. Az orrnyílásnál az egyik szőrszál töve fájdalmasan bedagad, akár tályog is kialakulhat. Nagyon fájdalmas. Ritkán a fertőzés a környező kötőszövetbe is átterjed – ez az orbánc. Ilyenkor a gyulladás az arc más részeit is érinti. Az orr hegye is begyulladhat, ami nagyon fájdalmas.

Előfordulhatnak még olyan egyéb idült fertőzések, amelyek elpusztítják a lágy szöveteket, az orrporcot, sőt a csontot is. Ezek a gyulladások súlyos fájdalmat, orrdugulást, vérzést és sűrű, bűzös váladékozást okoznak. Gombás fertőzés, tuberkulózis, lepra, szifilisz szövődményeként léphetnek fel. Szerencsére ritkán fordulnak elő a fejlett országokban.

Figyelem! Ha a vény nélkül kapható gyógyszerek közül kell választani, olyan terméket keressünk, amelynek alkotórészei fennálló tüneteinket enyhítik. Például a phenilephrin és a pseudoephedrin az orrdugulást a nyálkahártya-duzzanat mérséklése révén csökkenti. Még a vény nélküli gyógyszerek használatával is óvatosan kell bánni, különösen, ha magas a vérnyomásunk, vagy glaukómánk van, vagy más gyógyszert is szedünk. Kisgyermekek esetében különösen figyeljünk a megfelelő adagolásra.

Mit tegyünk?

Keressük fel az orvost, ha az orrdugulás két hétnél tovább tart. Súlyos fájdalom vagy gennyes váladék jelentkezése esetén azonnal vizsgáltassuk meg magunkat. Működtessünk párásítót, főleg a hálószobában, a levegő páratartalmának emelésére.

Ne piszkáljuk az orrunkat, mert fertőzést, esetleg szőrtüsző-gyulladást okozhat. Gyengéden fújjuk ki, egyszerre csak az egyik orrlyukat. Ne szívjuk vissza, mert az orrváladék a melléküregekbe, illetve a dobüregbe juthat. A sós vízzel történő öblítés enyhítheti a kellemetlen panaszokat. Töltsünk meg egy fecskendőt meleg, sós vízzel. Fecskendezzük fel a vizet az egyik orrlyukba, hajtsuk hátra fejünket néhány másodpercig, majd döntsük előre, hogy az oldat ki tudjon folyni belőle. Ismételjük meg az eljárást a másik orrlyukkal is. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók és nátha elleni gyógyszerek enyhíthetik a tüneteket, de óvatosan kell őket használni, hogy elkerüljük a mellékhatásokat.

Jegyezzük meg! A meleg borogatás enyhítheti a szőrtüszőgyulladás és az orrban kialakult tályog okozta kellemetlenségeket, de a bakteriális fertőzés kezelésére antibiotikumra is szükség van.

Kezelés

Ha az orvos fertőzésre gyanakszik, tenyészetet csináltat az orrváladékból az organizmus azonosítása érdekében. Ennek alapján, ha kell, antibiotikumot vagy gombaellenes gyógyszert ír fel. Felírhatnak még egyéb gyógyszereket is az orrdugulás enyhítésére. A szőrtüszőgyulladást külsőleg rendszerint valamilyen antibakteriális kenőcs, pl. a bacitracin alkalmazásával kezelik. A tályog és az orbánc kezelésére szájon át adott antibiotikumokra is szükség van. A tályog beolvadásának elősegítésére egyesek forró áztatófürdőt javasolnak.

Megelőzés

Mossunk gyakran kezet, dobjuk ki az elhasznált papír zsebkendőt, ne hordozzuk a zsebünkben vagy a táskánkban. Ne piszkáljuk az orrunkat, és tanítsuk meg a kisgyerekeket arra, hogy ne tegyenek semmit az orrukba.

Azok a kellemetlen orrpolipok!

A szénanátha és egyéb idült gyulladások gyakran nyálkahártya-kinövések, ún. orrpolipok kialakulásához vezetnek. Az apró szőlőszemekhez hasonló orrpolipok ártalmatlanok, de akadályozhatják a légzést, ronthatják a szaglást, és vérezhetnek. Orrdugulás alakulhat ki, ha a polipok elzárják az orrüreg kivezető nyílását.

A polipok műtéti eltávolítása megoldja a problémákat, a kinövések azonban újra kifejlődnek, ha a gyulladás továbbra is fennáll. Ha gyakran vannak orrpolipjaink, a szénanáthát kell kezelni. Ne használjunk vény nélkül kapható orrcseppet vagy orrspray-t, mivel ezek is irritációt okozhatnak.

Alternatív terápiák

  • Aromaterápia: Az eukaliptusz, a borsmenta, a bazsalikom és a levendula illóolaja segíthet az eldugult orr megnyitásában. Cseppentsünk néhány csepp olajat egy tál vagy egy lábas nagyon forró vízhez, és lélegezzük, inhaláljuk be a gőzét. Ha erre nincs mód, akkor spricceljünk pár csepp illóolajat a zsebkendőnkre, majd tartsuk azt néhány percig az orrunk elé, és szippantsunk jó nagyokat. Gyógynövénygyógyászat

A kasvirág, más néven echinacea – tea, folyékony kivonat vagy kapszula formájában szedve – a fehérvérsejtek aktivizálása révén erősíti az immunrendszert, és lerövidíti a nátha idejét. Ne használjuk azonban tovább nyolc hétnél egyvégtében, mert elveszítheti hatékonyságát. A kanadai gyömbér szintén támogatja az immunrendszert a nátha legyőzésében. Ezt a szert csak két héten keresztül szabad folyamatosan szedni. Ha kis mennyiségű nyers fokhagymát, cayenne-i borsot vagy chilipaprikát, tormát használunk az ételek ízesítésére, elősegítjük az eldugult orrüreg kitisztulását.

Megjegyzés: egyesek cayenne-i bors belégzését is javasolják, az orvosok azonban határozottan ellenzik ennek kipróbálását, mert a csípős fűszer irritálhatja az érzékeny orrnyálkahártyát. A chilivel vagy egyéb, erős fűszerrel készült ételek fogyasztása sokkal biztonságosabb és legalább olyan hatékony.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.