Masszázs

A test és a láb raszterképe és zónái

A láb reflexzóna-masszázsának kiindulási pontja két gyakorlati munkamodell:

 • 10 hosszanti testi zóna. Dr. med. William FitzGerald elképzelése, aki az emberi tes­tet 10 hosszanti testi zónára osztotta.
 • Alaki hasonlóság elve. Egy ülő ember és annak egyenesen álló lábfeje közötti alaki hasonlóság elvéből.

A test 10 függőleges zónája

A testi zónák 10 egyenletes elrendezésű függőleges mezőt jelentenek, amelyek a fejtől a kézig és a törzstől a lábig az összes szerven és szöveten keresztülhaladnak.

Ma már nem lehet biztonsággal megállapítani, milyen ala­pokhoz nyúlt vissza FitzGerald. Léteznek olyan feltételezések, amelyek szerint a függőleges mezők stilizált és egyszerűsített meridiánokat jelentenek. Angol nyelvű írások az öt elem ősi tanával való összefüggést is említenek.

FitzGerald zónákLábfej

A láb raszterképeTalp

Láb csontjai - talp

A láb masszázsa szempontjából azonban ez a felosztás inkább gyakorlatias, anatómiai-topográfiai segítséget jelent, ahogyan a földgömb hosszúsági és szélességi fokok szerinti felosztása is topográfiai, azaz helymeghatározási segítséget nyújt.

A test 3 vízszintes zónája

Mivel a 10 függőleges zóna a szervek helyzetét csak függőleges vonalak mentén határozza meg, 1970-ben az oktatással kap­csolatos tapasztalatok alapján elhatároztuk, hogy a függőleges zónákat vízszintes zónákkal egészítjük ki, és ezeket is láb csontozatához illesztjük. Mint a gyakorlat igazolta, a vízszin­tes beosztáshoz elegendő három vonal, amelyeket markáns anatómiai pontokon át vezetünk.

A három vonal a következő:

 • az első a kulcscsont (clavicula) területén át halad,
 • a második a bordák alsó határvonalán, illetve a csípő szintjében halad,
 • a harmadik a medence területén húzódik.

Az ily módon kialakult vízszintes-függőleges raszter segít­ségével a szervek jól áttekinthetően három nagy csoportra oszthatók:

 • a kulcscsont vízszintes vonala fölött találhatók a fej és a nyak szervei,
 • a kulcscsont vízszintes vonala és az alsó bordaív, illetve a csípővonal között helyezkednek el a mellkasi és felső hasi szervek,
 • a bordaív vízszintes vonala és a medencefenék között van­nak a hasi szervek és a medence szervei.

A láb raszterképe

A láb reflexzónamasszázsa tekintetében a testi zónák és a ref­lexzónák között a következő összefüggés jön létre:

A test függőleges zónái

A test függőleges zónái fentről lefelé haladva áthaladnak min­den szerven és rendszeren, és a lábat is 10 zónára osztják, a saroktól a lábujjakig. Ha egy bizonyos szerv vagy szövet zónáját keressük a lábon, rendszerint ugyanabban a hosszanti zónában fogjuk megta­lálni, amely a testben a szervet vagy a szövetet átszeli.

Példák:

 • A jobb vállízülethez – jobbra az 5. és 4. testi zóna – a lábon szintén az 5. és 4. zóna tartozik, a kislábujj első ujjperc­ízülete táján.
 • A bal oldali veséhez – balra a 2. és 3. testi zóna – szintén a bal láb 2. és 3. zónája tartozik, a 2. és 3. lábközépcsont bázisának közelében.
 • A gerincoszlophoz – az 1 hosszanti jobb és bal oldali testi zóna – a lábon szintén az 1. zóna tartozik, amely a lábak belső oldalán, a boltozat mentén halad.

A többi szerv és szövet is hasonló módon osztható be a hossz­iránynak megfelelően.

A test harántvonalai

A vízszintes testi zónák szintén felhasználhatók a láb vízszin­tes zónáinak beosztására. Az 1. ábrán a vízszintes vonalakat nemcsak a testen, hanem a lábon is feltüntettük. A vízszintes vonalak itt is jól meghatározható és ismert anatómiai jellegze­tességekhez kapcsolódnak:

A fej és a nyak szervei a lábujjak tartományához tartoz­nak. A láb első vízszintes vonala a jobb és a bal láb összes ujjtőízületének tövénél vezet az 1-5. zónában, és a kulcscsont vízszintes vonalának felel meg. A mellkasi és felső hasi szerveknek a lábközépcsontok egész anatómiai tere felel meg, amelynek alapja a láb anató­miai jelölésére szolgáló úgynevezett Lisfranc-féle ízületi vonal. Ez a 2. vízszintes vonal az alsó bordaív, illetve a csípővonal megfelelője.

A hasi és medencei szervek megfelelői a lábtő környékén találhatók. Ez a zóna egészen a belső és külső bokarészig tart. A láb harmadik vízszintes vonala a test harmadik vízszinte­sének megfelelője, amely a medence vonalában, a csípőízület magasságában halad.

Az itt bemutatott hosszanti és keresztirányú zónák jelentik azt a gondolati anatómiai keretet, amelyhez az egyes reflexzó­nákat mozaikszerűen hozzá kell rendelni. Tapasztalatunk sze­rint a függőleges testi zónák kétoldalt szimmetrikusan futnak a fejtől a lábig anélkül, hogy a nyaknál kereszteznék egymást. Azt, hogy tapasztalható-e jobb és bal oldali eltolódás, és hogy ez miként kezelhető.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.