Egészségügyi kérdezz-felelek

Vannak olyan ételek, amelyek erősítik az immunrendszert?

A sok gyümölcs és zöldség nélkülözhetetlen alap, de nem szabad elfeledkezni a halakról és a zsírszegény tejtermékekről sem. A halak húsában, a tejben és néhány dúsított tejtermékben található D vitamin ugyanis növeli egy bizonyos kórozók elleni fehérje termelődését.

D-vitamin és megfázás

Egy 2009-es vizsgálatban azok az amerikaiak, akiknek a legmagasabb volt a D vitaminszintjük, jóval védettebbnek bizonyultak a megfázással szemben. (Az összefüggés különösen feltűnő volt az asztmások esetében, akik közül a legkevesebb D vitaminnal rendelkezők több mint ötször nagyobb valószínűséggel fáztak meg.) És ha már tejet vásárol, tegyen néhány pohár élőflórás joghurtot is a kosárba, az is kiváló immunerősítő.

Sárgarépa

A zöldségek közül a sárgarépa kiemelkedő fontosságú. Friss kutatások mutattak rá, hogy a répában (valamint az édesburgonyában, sárgadinnyében) lévő béta karotinnak köszönhetően a fehérvérsejtek nagyobb valószínűséggel maradnak feladatuknál, azaz a betolakodók elleni küzdelemnél, ahelyett, hogy a test sejtjei ellen fordulnának, autoimmun betegségeket, például reumatoid artritiszt vagy lupuszt okozva.

Cink, ásványi anyagok

Végül, a cink és más ásványi anyagok hiánya az immunrendszer gyengeségéhez vezethet. A cink remek forrásai a sovány húsok és a reggeli gabonapelyhek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.