Gyermekbetegségek

Izom- és csontvázfájdalom kamaszkorban

Általában valamilyen erős fizikai tevékenység kiváltotta hirtelen, akaratlan izomösszehúzódás okozza: az érintett izmok érintésre érzékenyen reagálnak, valamint a legkisebb mozgás is fájdalommal jár. Ez a fájdalom valamilyen vázizomzati megbetegedés kezdő tünete is lehet, vagy esetleg valamilyen sérülés váltotta ki, amelynek következtében az izomzat egy része megsérült. Gyanakodhatunk akut ízületi gyulladásra, de sportolás közben is meghúzódhatott egy izom köteg.

Utalhat ásványi anyag- és tápanyaghiányra, sőt felléphet a kamaszkorra jellemző fájdalomként is. Néhány akut fertőzéses betegség (lázzal vagy anélkül) szintén kiválthat izomfájdalmat: az izomzat vírusos gyulladása gyerekkorban gyakran előfordul az influenzavírus fertőzésekor. A láb enyhe izomfájdalma egyéb tünetek nélkül (láz, általános rosszullét) gyakran előfordul az egyébként egészséges gyerekeknél: ez a növekedési fájdalom

Izomfájdalmat kísérő tünetek

Ha az izomfájdalmat más tünetek is kísérik, fontos megtalálni a kiváltó okot, hogy minél előbb ki lehessen zárni a fertőzéseket vagy a daganatos megbetegedéseket. A lehető legpontosabban meg kell határozni a helyet, ahol fájdalmat érez a gyerek (izom vagy csont), megbizonyosodni arról, hogy meg van-e dagadva, pirosodva, hogy meleg-e, hogy tudja-e mozgatni a beteg végtagot, vagy a fájdalom megakadályozza ebben. Ezenkívül tudni kell, hogy esetleg nem korábbi sérülés okozza-e a panaszokat, illetve a családban nem fordult-e elő valamilyen ehhez hasonló betegség.

A fájdalom erőssége függ a kedélytől, az érzelmi állapottól, különösen rosszindulatú daganat, idegszövet irritáció, akut reumás láz esetén: ezekben az esetekben a fájdalom aránytalanul erősebb ahhoz képest, ahogyan a szülők és az orvosok elképzelik.

Végül pedig ki kell deríteni, hogy a fájdalom nem pszichés eredetű-e: ha a szülők és a gyerek szoronganak, ellenségesen viselkednek egymással, közönyösek, a gyerek depressziós, a fájdalom pedig a test különböző részein jelentkezik, akkor pszichoszomatikus betegségről van szó.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.