Gyermekbetegségek

A kamasz és a sport

Manapság a fiatalok idejük nagy részét a televízió és a számítógép előtt töltik. Olyan kényes, növekedési szakaszban, mint a kamaszkor, ez az életmód egyre magányosabbá teszi őket, nem tanulnak meg beilleszkedni a közösségbe, nem érzik meg az együttlét ízét, és nem a valóságnak megfelelő viselkedésformát kezdik követni.

Sport

A sport biztosan optimális mód nemcsak a növekedésben lévő szervezet, mozgásban tartásához, de olyan értékek életben tartásához is, amelyek szinte elveszőben vannak. Nagyon fontos szerepe van a családnak abban, sikerül-e különösebb erőltetés nélkül arra ösztönöznie a fiatalt, hogy vágjon belé valamilyen sportág kipróbálásába. A szülők felada­ta, hogy megértessék a gyerekkel, hol vannak a határai, megmutassák neki, hogy milyen képességekkel bír, segítsék abban, hogy egészséges életet éljen, ne alkoholizáljon és dohá­nyozzon, hogy egészségesen táplálkozzon és rendszeresen sportoljon.

A naponta végzett testmozgás elősegíti az izomzat fejlődését, serkenti az anyagcserét és hozzájárul a harmonikus növekedéshez. Az iskola szerepe is alapvető a testmozgásra nevelésben, hiszen ez elősegíti a tanulási folyamatot is, és segít elsajátítani a helyes életvezetést. Ezen kívül a tanítók feladata az is, hogy megtanítsák a gyerekeket az egészséges versenyszellemre, és az ellenfél tiszteletére.

Mozgás fontossága kamaszkorban

A szülők és a pedagógusok biztassák arra a gyerekeket, hogy a testnevelés órákon kívül is mozogjanak, járjanak sportegyesületbe, a szabadidejük egy részét pedig töltsék a szabad levegőn. A hobbi megválasztásánál is a szabadságra és a függetlenségre törekszik a kamasz. Ebben is irányíthatjuk őt finoman, erőltetés nélkül, és segíthetjük kiválasztani neki, mihez érez kedvet.

Ha lehetséges, írassuk be a gyereket valamilyen sportegyesületbe, figyelembe véve a gyermek egyéniségét, vágyait. Szánjunk rá kellő figyelmet, de ne legyünk ellenségesek, találjunk gyermekünk számára megfelelő társaságot, barátokat, akikkel hasznosan és örömtelin töltheti a szabad idejét. Segítsük abban, hogy az edzéseken kívül is tartani tudja a kapcsolatot a barátaival, egészséges környezetben, így kisebb az esélye, hogy olyanokkal találkozik, akik drogot vagy alkoholt fogyasztanak.

Csapatsportok

Ha kamasz gyerekünk az egyéni sportokat kedveli, jó, ha rávesszük a csapatsportokra is, vagy bevonjuk a családi programokba: menjünk biciklizni, síelni, futni, sétálni, kiránduljunk gyakran az erdőbe vagy a hegyekbe. Ezek a pillanatok az egész család számára értékesek lehetnek.

Ha korlátozzuk a televízió előtt eltöltött órákat, és növeljük az együtt, beszélgetéssel töltött időt, nemcsak a fizikai állapot fog javulni, hanem a szülők és a gyerekek közötti kapcsolat is, amire mindannyiunknak szüksége van.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.