Gyermekbetegségek

Ízületi gyulladásos betegségek gyermekkorban

Évente minden 10000 gyermekből kb. 2-5-nél jelentkezik ízü­leti gyulladás. Leggyakrabban iskolás kor előtt alakulnak ki a tünetek, és ilyenkor főleg a végtag nagyízületei érintettek (térd, könyök, boka, csukló). A serdülőkorban kezdődő forma azon­ban főleg lányokban gyakori, a kéz sokízületi gyulladásával járó felnőttkori típusra emlékeztet, és tartósabban fennáll.

Csakúgy, mint a háti gerinc is érintettségével járó gyulladás, mely valószínű, hogy felnőttkorban is folytatódni fog. ízületi gyulladást okozhat­nak fertőzések, leggyakrabban gennykeltő baktériumok, ilyenkor az érintett ízület piros, meleg, és nagyon fájdalmas, a gyermek lá­zas, vagy társulhat fertőzéshez. Ilyenkor az ízületben a kórokozó nem mutatható ki, de a felső légúti vagy enterális fertőzést kiváltó kórokozó ellen kialakult immunvédekezés részjelensége az ízület gyulladása. Gyakran azonban nem tudjuk az okot, ilyenkor a tartós ízületi gyulladást juvenilis idiopátiás artritisz (JIA) megnevezéssel illetjük.

Tünetei

Az ízületi gyulladás jellemző tünete a fájdalom, a duz­zanat és a mozgás korlátozottsága. Kialakulásában szerepük van a szervezetet érő külső hatásoknak, vegyszereknek, kórokozóknak, melyek az immunrendszer működését beindítják, és szükséges egy egyéni hajlam is, mely ezt a működést kóros irányba tereli. A folyamat eredményeképpen az immunrendszer a saját ízületi alkotóelemeket támadja meg, és alakul ki az ízületet bélelő hártya gyulladása, mely megvastagszik és folyadékot termel, és megte­lik a gyulladásos folyamatot fenntartó sejtekkel, vegyületekkel. Ez duzzanatot, fájdalmat és mozgáskorlátozottságot okoz.

Ízületi merevségérzés

Az ízületi gyulladásra jellemző az ízületi merevségérzés, mely tartós nyugal­mi állapot (pl. éjszakai, vagy délutáni alvás) után jelentkezik. A gyermek úgy próbálja csökkenteni a fájdalmat, hogy az ízületet fé­lig behajlított állapotban tartja (antalgiás tartás). A gyulladás tartós fennállása esetén az ízületi belhártya nagyon megvastagodhat, és a gyulladás az ízületi porc és a csontvégek kimaródását okozza.

Az antalgiás pozíció hosszas fennállása izomsorvadást, az izmok és a lágyrészek megnyúlását vagy zsugorodását okozva az ízületek hajlított helyzetben való mozgásbeszűküléséhez (kontraktúrához) vezet. Mivel a csontok ebben a korban még nőnek, fennáll a súlyos ízületi károsodás veszélye

Az ízületi gyulladás nem fertőz, és kialakulásáért megelőző sérülés sem tehető felelőssé. Gyakori, hogy egy elesés, ütés kap­csán figyelnek fel a szülők a duzzadt ízületre, melyet pont azért szenvedett el a gyermek, mert az érintett végtagját kímélte, ügyetlenebbül használta.

A gyermekkori ízületi gyulladásnak több fajtája van

Hagyo­mányosan a különböző formáit a betegség első hat hónapja alatt jelentkező tünetek szerint határozzák meg. Leggyakoribb az a tí­pus, amikor csak néhány ízület gyulladt (oligoartritisz). Öt, vagy annál több gyulladt ízület esetén poliartritiszben szenved a beteg, melynek két altípusa ismert. A felnőttkori típusra jellemző reuma faktor pozitív forma általában serdülő lányokban alakul ki. Szisz­témás artritisz esetén az ízületi tünetek mellett egyéb szervek is érintettek: a gyereknek magas láza van, mely több napig, vagy akár több hétig is fennmarad.

A bőrön foltos kiütés is jelentkezhet, mely gyakran csak láz esetén észlelhető, egyébként elhalványodik. A nyaki, a hónalji és lágyéki nyirokcsomók is megduzzadhatnak, a gyerek is levert, betegnek érzi magát. Az ízületek fájdalmasak lehetnek, duzzanat nélkül, de nem szembetűnőek az ízületi pan­aszok. Gyermekkorban is jelentkezhet együttesen pikkelysömör (psoriasis) – a bőr, főleg a könyök és a térd felett, foltokban pikke­lyesen hámlik -, és ízületi gyulladás. A bőrbetegség megelőzheti, vagy éppen követheti az ízületi gyulladás kialakulását.

Entezitisz

Bizonyos formákban az ízületi gyulladáshoz entezitisz, az ínnak a csonthoz való tapadási helyén, leggyakrabban a sarokcsont hátsó, vagy alsó felszínén is létrejövő gyulladása társul. Ez a betegség fiúkban gya­kori, lefolyása változatos, tovább terjedhet a keresztcsont-ízületnél kezdődően a gerinc környékére. A gyulladásos ízületi betegségek­kel társulhat a szem gyulladása, mely bizonyos esetekben csak későn, súlyos károsodás esetén ad tünetet, ezért lényeges a rend­szeres szemészeti vizsgálat.

A juvenilis idiopathiás arthritisz diagnózisa esetén sok egyéb fertőzéses, gyulladásos, hematológiai betegséget ki kell zárni, fon­tos, hogy az ízületi gyulladás ő hétnél hosszabb ideig tartson, és a beteg 16 évesnél fiatalabb legyen. Laboratóriumi és képalkotó vizs­gálatok egyaránt szükségesek a diagnózis felállításához, gyakran az ízületből nyert folyadék elemzése sem kerülhető el.

A gyermekkori ízületi gyulladás kezelésének fő szempontja, hogy a gyermekek a normális életvitelüket megőrizzék, és ízületi, szervi károsodások ne alakuljanak ki. A betegség lefolyása hul­lámzó, általában több éves teljesen máshova néz. Ez az eltérés lehet bármilyen irányú.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.