Gyermekbetegségek

Középfülgyulladás tünetei csecsemőknél, kezelése

A középfül fertőzéses eredetű, heveny gyulladásos betegsége, amelyet fülfájás, valamint láz, elesettség, rossz közérzet kísérhet. Jellemzően néhány napos felső légúti fertőzés, nátha, orrdugulás előzi meg. Sokszor néhány nappal a fogzás kezdete után alakul ki. Bármely életkorban, de leggyakrabban kisgyermek- és gyermek­korban fordulhat elő.

Csecsemőket mennyire érinti?

Csecsemőknél ritkán találkozunk vele, ilyenkor szinte mindig a nem megfelelő táplálás és ismétlődő hányás, bukás áll a háttérben. Jelentőségét gyakori előfordulása és ritka, de akár életveszélyes szövődményei adják. Több formája, például heveny vagy idült, il­letve savós és gennyes is ismert. Egészséges egyénekben, ép dob­hártya mögött a dobüreg steril, nincsenek benne kórokozók.

A heveny középfülgyulladás leggyakrabban az orrgarat gyulladása, vagy az orrmandula tartós megnagyobbodása következtében lezárt fülkürt miatt, az orrgarat felől feljutó kórokozóktól alakul ki.

Vérárammal történő szóródás skarlát, kanyaró és vérmérgezés esetén fordulhat elő. Tartósan lyukas dobhártyán vagy sérülésen keresztül is juthatnak kórokozók a dobüregbe, például a fürdővízzel. A gyulladás súlyos esetben a fül mögötti, kiterjedt csontos üreg­rendszert (csecsnyúlvány) is érintheti. Az esetek kb. 30%-ában vírusok okozzák.

A baktériumok közül felnőttekben Streptococcusok a leggyakoribb kórokozók, gyermekekben Streptococcus pneumoniae (40%), Haemophilus influenzae (30%) és Moraxella catarrhalis (15%), ritkábban más baktériumok is okozhatják. A védőoltások megvédhetnek a súlyos szövődményeket okozó Streptococcus pneumoniae vagy Haemophilus fertőzésektől.

  • A középfülgyulladás tünetei: az első 1-2 napban erős, pulzáló fül­fájás, mely éjjel általában rosszabb, mint nappal, halláscsökkenés, a fülkagyló környékének és a fül mögötti területnek a nyomásérzé­kenysége, magas láz, elesettség, étvágytalanság. Gyakran megfi­gyelhetjük, hogy a gyermek fájdalmasan a füle felé kapkod, ennek azonban számos más oka is lehet. Nem mindig jár lázzal. A 3.-tól 8. napig a középfülben összegyűlő gennyes váladék átszakíthatja a dobhártyát, ezt a fájdalom és a láz csökkenése köve­ti, de repesztett dobhártyaseb maradhat utána. Megfelelő és időben alkalmazott kezelés, szükség esetén fülfelszúrás mellett ez ritkán következik be. A teljes gyógyulás, azaz a fülfolyás megszűnése, a dobhártya sebének bezáródása és a hallás rendeződése akár 2-4 hétig is eltarthat.
  • Vizsgálatok: fülészeti vizsgálattal a dobhártya vérbő, vastag, fénytelen, rugalmatlan. Ritkán hólyagok láthatóak a felszínén, melyek hátterében influenza vírust, Mycoplasma pneumoniae fertőzést gyanítunk. Mikroszkópos vizsgálat a pontos diagnózis felállításához szük­séges, a repesztett sebek vagy a dobhártya sebei, nyílásai csak így ítélhetőek meg pontosan és a dobüregi váladékot is csak így távolít­suk el!
  • A heveny középfülgyulladás kezelése: a baktériumok által oko­zott, gennyes formákban megfelelő ideig tartó antibiotikus kezelés javasolt, ami a tünetek megszűnését követő 7. napig tart legalább. Háziorvos és szakorvos is kezelheti a típusos eseteket. Az antibio­tikumok választásánál sok szempontot kell mérlegelnie az orvos­nak, különösen a gyógyszereknek ellenálló baktériumok terjedése miatt. Abban az esetben, ha a dobhártya kilyukad vagy felszúrjuk, és váladékmintát nyerhetünk, javasolt a tenyésztés, majd az eredmé­nyek alapján célzott antibiotikus kezelés.
  • Egyéb, kiegészítő kezelés: a kezelés fontos részét képezik a lo­hasztó orrcseppek, melyek az orrlégzés javítását és a fülkürt szájadék nyálkahártyájának lohasztásával annak működését segítik. A steril tengervizes orröblítés, valamint az orrváladék eltávolí­tása, orrporszívózás is nagyon hatékony kiegészítést jelenthet. A fülkürtműködés helyreállítása a gyógyulás fontos feltétele. A fül melegen tartása segítheti a gyógyulást, de lázas gyermeket ne me­legítsünk, és az égési sérülések elkerülésére is kiemelt figyelmet fordítsunk! Lyukas dobhártya lehetősége esetén (például, ha a gyermek füléből váladék folyik) víz ne érje a fület! A gyulladáscsökkentő- fájdalomcsillapító gyógyszerek segítik a gyógyulást. Homeopátiás kezelés a gyermekek egy részénél szin­tén eredményes lehet, csakúgy, mint az immunrendszert serkentő gyógyszerek alkalmazása.
  • Fülfelszúrás- (paracentézis), a dobhártya bemetszésé: sok szülőben ellenérzéseket vált ki, és hevesen tiltakoznak ellene, ha a szakorvos felveti a lehetőséget. A beavatkozás célja a dob­hártya mögött felgyűlt folyadék eltávolítása és a koponya felé ter­jedés lehetőségének megakadályozása. Ma már kevesebbszer al­kalmazzuk, de életet menthet, és jelentősen csökkentheti a súlyos szövődmények kockázatát, ezért az orvossal egyeztessünk minden esetben. Az idült savós középfülgyulladásban szintén a leghatékonyabb megoldást jelenti. A beavatkozást helyi érzéstelenítésben és altatás­ban is elvégezhetjük egy erre a célra kifejlesztett lándzsaszerű esz­közzel a dobhártya meghatározott területén. Az esetek túl-nyomó többségében gyorsabban és hatékonyabban gyógyulnak az így kezelt középfülgyulladások.
  • Utókezelés: az arc- és homloküregrendszer, valamint az orrga­rat állapotának ellenőrzése és az élettani viszonyok helyreállítása nélkülözhetetlen.

A pangó orrváladék ismételt fülbetegségekhez vezethet, ezért mindig gondoskodjunk az eltávolításáról. A fülkürtműködés mielőbbi rendezése fontos feladat. Ha az orrmandula tartósan meg­nagyobbodik és akadályozza a melléküregek és a fülkürt működését, eltávolítása javasolt. Többször visszatérő heveny középfülgyulladás esetén masszív antibiotikus kezelés, ennek sikertelensége esetén az orrmandula eltávolítása és szükség esetén szellőztető csövecske beültetése javasolt a dobhártyába.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.