Gyermekbetegségek

Légcsőgyulladás tünetei

A felső légutak akut megbetegedése, ami könnyen bekövetkezhet, ha a gyermek túl hidegben tartózkodik, ha kevés időt tölt a szabad levegőn, és ha sokat van zsúfolt, emberekkel teli környezetben. A betegség leginkább októbertől áprilisig jelenik meg, ezen belül is legtöbbször a téli hónapokban.

Okai

Túlnyomórészt a Streptococcus aerus, a Haemophilus influaenze és a Moraxella catarrhalis baktériumok okozzák. Lehet egy vírusos eredetű gége-légcső gyulladás szövődménye is, ami a kisgyerme­keknél súlyos betegségnek számít.

Tünetek

Köhögéssel kezdődik, fémes, sípoló hangon, általános rossz közérzet és magas láz is fellép. A köhögés makacs, nem hagy nyugalmat. A felnőttek esetében köhögéskor a szegycsont mögött fájdalom jelentkezik, a gyerekeknél nyugtalanság, sírás is jellemző.

Diagnózis

A tünetek ismeretében, vagyis a láz, a jellegzetes köhögés, a gennyes váladék alapján történik. A vérvizsgálat a fehérvérsejtek számának megnövekedését mutatja ki, ami egyértelműen a szervezetben jelenlévő gyulladás jele.

Terápia

Ha a fertőzés bakteriális ere­detű, antibiotikumot adnak (amoxicillin, macrolid, cefaloosporin), és a láz már a 2-3. napon megszűnik. Ha a köhögés makacs, erős, és légzési nehézséggel társul, kortizont írnak fel.

Homeopátia

Ha jól választjuk meg a homeopátiás szert, a tünetek gyorsan javulnak, különösen a köhögés. A főbb gyógyszerek a következők: Spongia tosta 5CH, ha a köhögés szakadatlan, ugató, rekedt, belégzéskor sípoló. Sambucus nigra 5CH, ha a köhögés szakadatlan, erős és az orr eldugult. Bryonia alba 5CH, ha a köhögés szakadatlan és pihenéskor javul, beszéd közben pedig romlik, a nyálkahártya száraz, állandó a szomjúság a gyerek sok hideg vizet iszik. Rumex crispus 5CH, ha a köhögés nem szűnik, görcsös, a torok­ban váladék van. Arum triphyllum 5CH, ha a köhögéskor a hangszín is elváltozik, a száj száraz. Az adagolás a tünetek erőssége szerint változó.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.