Gyermekbetegségek

Légzési allergia gyermekkorban, tünetek

Krónikus vagy szezonális orrnyálkahártya-gyulladás formájában jelentkezik, általá­ban a hétköznapi nyelven szénanáthának és/vagy asztmának nevezik.

Okai

A levegőben jelenlévő mole­kulák és ártalmatlan anyagok (pollenek, állatszőrök, porok, atkák) bizonyos körülmények között, genetikailag erre hajlamos emberek esetében az immunrendszert antitestek termelésére serkentik. Ezeket az anyagokat allergéneknek nevezzük, amelyek a légzőrendszer nyálkahártyájával érintkezve az immunrendszert antitestek termelésére serkentik, eközben hisztamin szabadul fel. Ez a két folyamat számos, olykor halálos – tünetet okoz: ez az allergiás reakció, mely az emberek többségénél nem következik be.

Légzési allergiát kiváltó tényezők

Úgy gondolják, hogy az immuntolerancia működésének hiánya okozza, amely normál esetben megakadályozza, hogy a környezetben jelen lévő anyagokra a test így reagáljon. Ezekben az esetekben a genetikai hajlam nagyon jelentős. Ha az anya és az apa allergiásak, nagyon valószínű, hogy a gyerek is az lesz. Amennyiben például az apa pollenaller­giás, nagy valószínűséggel a gyerekek is allergiásak lesznek, mondjuk az állatszőrre. Különösen a házi porban lévő atkák, a pollenek, a spórák és más, a levegőben lévő allergének belélegzése válthat ki asztmatikus rohamot.

Tünetek

A légzőrendszer gyulladásá­nak klasszikus tünetei: az orrnyálkahártya megduzzadása, tüsszögés, orrfolyás (aller­giás orrnyálkahártya-gyulladás), a szem kötőhártyájának pirosodása, viszketés, könnyezés (kötőhártya-gyulladás), a légcső és a hörgők irritációja, köhögés, a hörgő izmok görcse, amely a hörgők részleges összezáródásához vezet, és többé vagy kevésbé súlyos légzési nehézséget okoz (asztma).

Diagnózis

A légzési allergiát könnyebb diagnosztizálni, mint az ételallergiát. A klinikai képlet, amelyben orrnyálka­hártya-gyulladás, kötőhártya-gyulladás és asztma gyakran szerepel, afelé irányít, hogy bőrtesztet végezzenek el. Az allergénekkel enyhén érintkezésbe hozott bőr reakciója által gyorsan megállapítható, hogy a gyermek mely anyagokra allergiás.

Terápia

Általában csak a megnyil­vánuló tünetek enyhítésére szorítkozik. Nincs megfelelő gyógyszer az allergia megszüntetésére, de az antihisztaminok (különösen legújabb változatai, ame­lyek kevésbé okoznak aluszékonyságot) enyhítik az orrnyálkahártya-gyulladás és a kötőhártya-gyulladás tüneteit, míg a hörgőtágítók és kortizonok segítenek az asztma okozta légszomjon.

Léteznek kü­lönféle speciális érzékenység elleni terápiák, allergia elleni oltások, amelyek néhány év alatt fokozatosan csökkentik a krónikus hörgőgyulladásokat, és a meghatározott allergének okozta allergiás reakciókat.

Homeopátia

Sok gyógyítási lehe­tőséget kínál, összetett gyógymódokat a beteg alapos megismerése után, drasz­tikusan csökkenti a tüneteket, és jelentős eredményeket ér el. Nagyon fontos, hogy homeopata gyerekorvossal beszéljük meg a gyermek sajátos szükségleteit. Manap­ság is tudományos vizsgálatok tárgya, hogy milyen meglepő eredményeket hoz a légzési allergiában szenvedő betegek esetében a homeopátiás és gyógynövény alapú, oligoelemeket felhasználó kezelés.

A kortizon eredetileg a mellékvesekéreg egyik hormonja (szteroid), hatékony fájdalom- és gyul­ladáscsökkentő, de számos negatív hatása miatt csak nagyon indokolt esetben szabad alkalmazni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.