Gyermekbetegségek

Az agyvelőgyulladás – mik a tünetei, hogyan gyógyítható?

Fertőző betegség, ami a központi ideg­rendszert érinti, és kisebb vagy nagyobb károsodást okoz az agyban.

Okai

Számos mikroorganizmus okozhat­ja ezt a betegséget, közülük a leggyakoribbak a mumpsz, a kanyaró, a rózsahimlő, a bárányhimlő, az echovírus, az Epstein-Barr vírus, a citomegalovírus, az adenovirus, a veszettség-vírus, a Herpes simplex vírus, a coxsackie vírus és más kórokozók, mint a Koch bacilus (ami a tuberkulózist okozza), a rickettsia, a mycoplasma, különféle gombák és így tovább.

Tünetek

A klinikai kép változó, és attól függ, mennyire érintett a központi idegrendszer, és mi a fertőzés helye. Létezik enyhe tünetlefolyású agyvelőgyulladás, de olyan is, amely a tudatállapotot is módosítja, súlyosabb esetben kómát okoz. Általában más tünetek is vannak, mint a láz, a fej­fájás, a hányinger, a hányás, a vég­tagok mozgatása képességének elvesztése, görcsök. Súlyosabb esetekben az agyvelőgyulladás halálhoz vezethet.

Diagnózis

Az alapos orvosi vizsgála­ton kívül más kémiai-fizikai vizsgálatok is szükségesek: az agyat körülvevő folyadék és a gerincvelő-folyadék kitenyésztése, a komputer tomográfia (CT) és a mágneses magrezonancia (MMR) vizsgálat.

Terápia

A gyógyítás speciális antibioti­kumok adásán alapul, ezenkívül hatásosak a vírus elleni szerek, a gyulladáscsökkentők, a görcsoldók. Az akut fázis lezárulása után idegi-mozgásos rehabilitációra van szükség, mert a különböző mértékű agyi károsodá­sok megmaradhatnak, amelyek csökkentik a mozgásos és intellektuális képességeket.

Megelőzés

Ez a legjobb módja, hogy a megbetegedések és a halálesetek számát csökkentsük. Sajnos ma még nincs olyan védőoltás, amely immunvédettséget adna az összes, agyvelőgyulladást előidéző kór­okozó ellen. Az alapbetegségek közül viszont négyre van oltás: a mumpsz, a rózsahimlő és a kanyaró ellen kötelező, a bárányhimlő ellen pedig ajánlott.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.