Gyermekbetegségek

Alacsony és magas biológiai értékű fehérjék

A fehérjék nagyon nagy molekulák (makromolekulák). Az egyszerű molekulákból, aminosavakból alkotnak hosszú láncokat. Ezek közül az aminosavak közül néhány (a gyerekeknél 10, a felnőtteknél 8) esszenciális, mert a test nem tudja előállítani azokat. Az esszenciális aminosavakban gazdag fehérjéket magas biológiai értékű fehérjének nevezzük, amelyekben nincsenek ilyen aminosavak, azokat pedig alacsony biológiai értékű fehérjének.

A fehérjék alkotnak szinte valamennyi élőlényt:

Egy felnőtt emberben például a testsúly 15%-át teszik ki, és ugyanígy jelen vannak a növényekben és az állatokban is. Az állati eredetű ételekben (hús, tojás, szalámi, hal, rák, tej, tejtermék, sajt) a fehérjék magas biológiai értékűek, a növényi eredetű táplálékokban (zöldség, gyümölcs, gabona, hüvelyes) pedig alacsony biológiai értékűek.

Mindennap, minden evéssel jut fehérje a szervezetünkbe, majd az emésztés során egyszerű aminosavakká alakulnak, amelyek felszívódnak a bélből. A vérárammal eljutnak a sejtekhez, amelyek felhasználják őket a saját működésükhöz.

Sejtek építőkövei

Azon kívül, hogy „építőkövek”, amelyek a sejtek testét adják, a fehérjék számos funkciót látnak el. Az enzimek például szabályozó fehérjék, ame­lyek a kémiai reakciókban vesznek részt, a tápanyagban lévő energia felhasználását és felszabadítását végzik. Az antitestek olyan fehérjék, amelyek a külső kórokozók ellen nyújtanak védelmet. Más proteinek a DNS működését módosítják, elősegítve a sejtek fejlődését. Megint más fehérjék a szállítást végzik (a koleszterolt, a vasat, az oxigént stb. szállítják).

Antioxidánsok

A napi fehérjemennyiség-szükséglet életkortól függ. Átlagosan egy felnőtt naponta testsúlykilogrammonként 1 gramm fehérjét kell hogy fogyasszon, és az összefüggés fordítottan arányos. Minél kisebb egy gyerek, annál több fehérjére van szüksége. A kiegyensúlyozott fehérjebevitelhez az szükséges, hogy a növényi és állati fehérje is bejusson a szervezetbe.

Ha vegetáriánus étrendet folytatunk, akkor a magas biológiai értékű fehérjét pótolni kell, mégpedig oly módon, hogy a gabonában lévő fehérjét (lizinben szegény, de metioninban gazdag, mindkettő esszenciális aminosav) a hüve­lyesekben lévővel (lizinben gazdag, de metioninban szegény).

Mire figyeljünk a fehérjebevitelnél?

A túlzott mértékű fehérjebevitel elkerülése érdekében ne adjunk naponta többször húst és lehetőleg ne túl zsírosat, itt gyülemlenek fel ugyanis az állat által elfogyasztott, illetve a levegőből felvett méreganyagok. Csak hetente 3-4-szer adjunk sajtot, lehetőleg kecske- vagy juhsajtot, és ugyanazon étkezéskor ne adjon húst is, és tejterméket is.

A túl sok nitrit és nitrát sem jó (szabadgyökök és rákkeltő anyagok forrása), kerüljük a szalámikat, felvágottakat. Végül: a tojás ugyan megfelelő fehérjeforrás, mégis heti 2-3 darabnál többet ne fogyasszunk, és ebbe számítsuk bele a süteményekben lévőket is. Ne felejtse, hogy a fehérje is energiaforrás, bár nem olyan mértékben, mint a cukrok és a zsírok. (Kb. 4 kcal/gramm.)

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.