Gyermekbetegségek

Növekedés-elmaradás okai gyerekeknél

A növekedés üteme minden életkorban megállapítható, a ren­delkezésre álló testmagasság táblázatok (úgynevezett percenti-lis táblázatok) segítségével. Amennyiben a gyermek a nemre és életkorra vonatkoztatott táblázat szerint 3-as percentilis alatti testmagasságú, vagyis növekedése elmarad az átlagostól és az elmaradást 2-3 hónapon belül nem hozza be, speciális – endokrin – szakrendelés felkeresését javasoljuk.

Milyen okok állhatnak a háttérben?

A növekedés elmaradás hátterében rendkívül sok ok állhat. Elsődleges tényező a szülők testmagassága, de nem elhanyagolható a születési súly és a születési hossz sem, hiszen a méhen belül növe­kedés elmaradást mutató újszülöttek később tudják csak behozni a lemaradásukat.

Emellett egyéb tünetek alapján is közelebb kerülhetünk a diag­nózishoz, hiszen az aránytalan alacsonynövés pl. általában cson­tosodási zavarral magyarázható.

Mikor beszélünk alacsonynövésről?

Ha az ülő és álló magasság (szeméremcsont a „felezőpontunk”) 1:2, arányos alacsonynövésről beszélünk. Ennek hátterében elsősorban a szervi megbetegedéseket (krónikus tüdő-, szív-, vese­betegségek, felszívódási zavarok, súlyos pajzsmirigy alulműködés) zárunk ki a szakrendelés keretén belül, ezután kerülhet sor az en­dokrin kórképek kivizsgálására. Alacsonynövés esetén a hormoná­lis hatások a csontok érését is befolyásolják, ezért a csukló röntgen felvétel elvégzése a kivizsgálás részét képezi, amit később, amennyiben szükséges, évente ismétlünk, a fejlődés követésére.

Mivel a növekedési hormon termelődése nem egyenletes, legin­tenzívebben a hajnali órákban észlelhető növekedési hormon (GH – growth-hormon) kiáramlás, így a kivizsgálás során olyan tesz­tek elvégzése válik szükségessé, amivel a hormonterhelő sejtek átmeneti fokozott termelését célozzuk meg.

Hogyan kezelhetjük?

Amennyiben a gyere­kek elmaradása a 3 percentilis alatti, növekedési ütemük nem megfelelő, krónikus megbetegedést a vizsgálatokkal ki tudtunk zárni és egyéb, pl. kromoszóma rendellenesség sem áll a tünetek hátterében, csontkoruk a biológiai korhoz képest elmaradt valamint a speciális tesztek GH hiányt igazoltak, a gyerekek, gondozó cent­rumuk felterjesztése alapján, a szülőkkel egyeztetve, a növekedési hormon bizottság pozitív döntése után, növekedési hormonkezelés­ben részesülhetnek.

Ez egy injekciós készítmény, a növekedési hor­monnak megfelelő, génsebészeti technológiával előállított anyag, amit naponta egy alkalommal, lehetőleg az esti órákban, lefekvés előtt, a bőr alá injekciózva szükséges adni, mindaddig, amíg a kívánt magasságot el nem értük illetve/vagy a csontok érettsége ezt lehetővé teszi. A csontok epifízis fúgáinak záródása után hossznövekedés nem várható, ezért a terápia gyermekkori befejezé­sét javasoljuk.

Hormonkezelés mellékhatásai

Mivel a hormonkezelés bizonyos esetekben mellékhatást válthat ki (pl. 2 típusú diabetesre hajlamosakban fokozhatja a cukora­nyagcsere zavarát, illetve tumor generáló hatása miatt azok növe­kedését is fokozhatja), így speciális betegségre hajlamos gyerekek­ben az adása ellenjavallott.

Serdülőkorban is előfordulhat

Bizonyos esetekben előfordul, hogy a növekedés elmaradás serdülőkorban válik kifejezetté. Ez elsősorban a fiúkat érinti, an­nak ellenére, hogy kislányokban is előfordulhat. Ebben az esetben, amennyiben a serdülés jelei (fanszőr növekedés, emlőfejlődés a lányoknál vagy a hang mélyülése és az arcszőrzet megváltozása a fiúknál) nem észlelhetőek, a kivizsgálás nemcsak a növekedés, de a serdülés késésének okait is hivatott felderíteni.

Amennyiben ugyanis a növekedés elmaradás hátterében a serdülőkor késése áll, a kezelésben ennek beindítására helyezzük a hangsúlyt, hisz ebben az esetben nem a növekedési hormon hiánya okozza a problémát. A kivizsgálás első lépései ennek ellenére a korábbiakhoz hasonlóan elvégzendőek.

A növekedési elmaradás hátterében álló egyéb lehetséges okok viszonylag ritkák, ezért itt részletesen nem kerülnek ismertetésre, de a gondozó centrumok szívesen adnak felvilágosítást ezekről is, amennyiben erre bárki igényt tart.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.