Gyermekbetegségek

Orrszívó-porszívó, orrváladék eltávolítása

Megelőzés és kezelés

A megelőzés és a kezelés egyik legfontosabb feltétele az orrvála­dék kiürítése, az orrlégzés javítása, az orrjáratok átjárhatóságának biztosítása. Már újszülött kortól nagyon fontos szerepe van az orr­légzésnek, melynek feltétele az orrjáratok tisztasága. A születést követően a kisded automatikusan az orrán keresztül vesz levegőt, mely biztosítja, hogy szoptatás vagy evés alatt is gond nélkül jusson oxigénhez. Ha a gyermek orra eldugul, azt jól jelzi, hogy többször is megszakítja az evést, nyugtalanabb lesz, kevesebbet eszik, il­letve alvása is zaklatottabbá válik, horkol, nyitott szájjal alszik.

Orrváladék eltávolítása

Ezt az állapotot mielőbb meg kell szüntetni, kialakulását meg kell akadályozni. A gyermekek egy részénél ez orrfújással megold­ható, de gyakrabban nem tudják kifújni, eltávolítani a pangó orr­váladékot. Ilyenkor nélkülözhetetlen az orrszívás, melyet pumpás orrtisztító vagy orrporszívó segítségével tudunk elvégezni.

A pumpás orrszívó kisebb teljesítményű, ezért elsősorban újszülötteknél ajánlott. Az orrszívó porszívó lényegesen nagyobb szívó hatással rendelkezik. Előnye, hogy a hatékony szívás melleit, a váladék eltávolítása során nem alakul ki nagy nyomás az arcüre­gekben, középfülben. A csecsemők még nem képesek az orrfújás­ra, ezért, bár ritkábban alakulnak ki orrdugulással, váladékozással járó állapotok, mégis fontossá válhat az orr tisztítása.

Milyen kortól használhatunk orrszívót?

Már csecsemőkortól kezdve alkalmazhatjuk az orrszívó porszí­vót, kisgyermekkorra sokan önállóan is megtanulják használatát, hiszen az orrlégzés javítása a közérzetet is jelentősen javítja. Amennyiben az orrváladék mennyisége ezt szükségessé teszi, akár napi 8-10, vagy még ennél is több alkalommal használjuk az orrszívót.

A cél a megfelelő orrlégzés, a gyermek orra legyen mindig tiszta!

Az orrszívó porszívók előírás szerint használata esetén nem tudunk bajt vagy sérülést okozni a gyermeknek, az orr tisztítása nem jár fájdalommal. Fontos, hogy a gyermek számára segítsük elő annak felismerését, hogy az orrjáratok átjárhatósága az életminőségüket és közérzetüket javítja. A készülék megfelelő alkalmazása segíthet a gyakori visszaesések és a szövődmények elkerülésében is.

Tipp! A porszívóhoz csatlakoztatható szívókészülék tisztántartása ott­hon is veszélytelenül és egyszerűen megoldható. Orrba illeszthető végét minden alkalommal tisztítsuk meg, fertőtlenítsük le, külö­nösen, ha több gyermek is használja.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.