Gyermekbetegségek

Nátha, felső légúti hurut csecsemőknél – hogyan kezeljük?

Csecsemő és kisded korban a leggyakoribb betegségek közé tartoznak a felső légúti fertőzések. A hirtelen kialakuló, heveny formák általában erős, színtelen, vizes orrfolyással, tüsszögéssel, orrdugulással járnak. Többnyire vírusok okozzák, tüneti kezelésre vagy akár spontán is 7-10 nap alatt gyógyulnak.

Bakteriális fertőzés mellékhatásai

Az esetek egy részében baktériumok másodlagos fertőzést alakíthatnak ki. Ilyen­kor a gyógyulás elhúzódik, az orrváladék sűrűbbé, színesebbé vá­lik, köhögés vagy fülfájás társul hozzá, gyakrabban alakulnak ki szövődmények (arcüreg-, középfül-, tüdőgyulladás, hörghurut).

Ez az állapot állandósulhat, ilyenkor beszélünk idült, (krónikus) orrnyálkahártya-gyulladásról, melynek jellemzője a tartós orrdugu­lás, gennyes orrfolyás, szaglászavar, orrhangzós beszéd. Gyakran az orrmandula megnagyobbodása is súlyosbítja ezt a folyamatot. Az orrnyálkahártya duzzanata bármely okból (allergiás reakció, fertőzés stb.) alakul ki, az orrlégzést gátolja és gyakran fokozott váladékképződéssel, nyáktermeléssel jár. Magyarország éghajlati viszonyai mellett az ősztől tavaszig tartó időszakban sokkal gya­koribbak a felső légúti fertőzések, náthával, köhögéssel, fülfájással járó kórképek, de bizonyos állapotok, így a fogzás is hajlamosít erre.

Hogyan kezeljük?

Steril tengervizes spray, élettani sóoldatos orrspray

A klinikai tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberi szervezet összetételével megegyező, élettani sóoldat (0,9%-os nátrium-klorid oldat), melyet cseppentővel vagy még hatékonyabban szórófejjel juttathatunk az orrba, segítséget nyújthat a felső légúti hurutok gyó­gyításában és megelőzésében is. A lohasztó orrcseppekkel össze­hasonlítva nem okoz olyan egyértelmű és gyors javulást az orrlég­zésben, de hatékonyan lazítja a sűrűbb váladékot és párásítja az orr belső felszínét, ezáltal könnyebben kifújható vagy orrporszívóval kiszívható az orrváladék.

Tengervizes spray

Kevesebb mellékhatása van, és nem alakulhat ki hozzászokás. A sóoldatos orrspray alkalmazásának alapja, hogy környezetünk­ben egyre gyakrabban száraz a levegő (különösen téli időszakban, a fűtési szezonban), ez pedig fokozott duzzadásra és váladékter­melésre készteti az orrnyálkahártyát, mely így lezárhatja az orr­járatokat, és a gyermek fogékonyabbá válik fertőzésekre. Vény nélkül kapható, széles választékban.

Lohasztó orrcseppek, orrspray-k

Kitűnően lohasztják a duzzadt orrnyálkahártyát, ezért orrlég­zést javító hatásuk kiváló, így kiemelt szerepük van a felső légúti fertőzések kezelésében. A náthás betegségek többi tünetét (tüsszö­gés, orrváladékozás stb.), azonban csak kevéssé enyhítik. Ezért a felső légúti hurutok kezelésében csak a kockázatok és előnyök mérlegelése után, a lehetséges veszélyeket hangsúlyozva java­soljuk használatukat, általában folyamatosan legfeljebb 7-10 napig.

Jegyezzük meg! Több csoportjuk ismert, melyek mindegyikére az orrnyálkahártya ereinek összehúzása, a duzzanat csökkentése a jellemző. Az orr-nyálkahártya-lohasztó szerek közül bármelyik 10-14 napot meghaladó adagolása hozzászokást, maradandó orrnyálkahártya­-károsodással járó állapotot okozhat.

Hozzászokás alakulhat ki akár gyermekkorban is, amikor a gyermek orrcsepp nélkül már egyáltalán nem kap levegőt az or­rán. Ma már több, kombinált készítmény, azaz lohasztó orrspray és nyákoldó keveréke is kapható. Ezeknek a használata további előnyökkel járhat. Napjainkban a szerek többsége adagoló fejjel vagy spray formájában kerül forgalomba. Előnyük, hogy a bejut­tatott hatóanyag jobban eloszlik, egyenletesebben és távolabbra eljut az orrjáratokban, nem csorog le azonnal a garatba, nehezebb túladagolni. Sokféle lohasztó orrcseppből választhatunk, túlnyomó többségük vény nélkül kapható, néhány vényköteles.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.