Gyermekbetegségek

Ortopédiai vizsgálatok gyermekkorban

A kamaszkor elején leggyakrabban kétféle ortopédiai betegség lép fel, és mindkettő esetében szakorvosi segítség szükséges.

1. Az Osgood-Schlatter betegség

A sípcsont felső részén lévő csont és porc gyulladása. A lábszárcsontban jelentkező fájdalommal kezdődik (ahol a térdkalács ina rögzül a lábszárcsont tetejével).

Osgood-Schlatter betegség

Elsősorban 11-15 éves fiúknál alakul ki, lányoknál ritkábban jelentkezik ez a kór, akkor is inkább 8-13 éves korban szenvedhetnek a betegségtől, melynek oka, hogy a csontváz túl gyorsan nő és feszíti az izmokat, az ínszalagok pedig túlságosan megnyúlnak.

2. A gerincferdülés

Szintén a gyors növekedés eredménye, kialakulásának kedvez a nehéz hátizsákok, táskák rossz tartással való rendszeres cipelése. Legtöbbször azonban a gerincferdülés előidézését nem lehet egyetlen okra visszavezetni. Ez a gerincoszlop oldalirányú elhajlása, ami időnként elfordulással is komplikálódik. Ez leginkább a mellkas és az ágyék tájékát érinti, vala­mint a hátizmokat, melyek egyrészről atrofikusak, másrészt viszont túl fej­lettek. A törzs az egyik oldalra elhajlik az egyik váll magasabban van, mint a másik.

A gyermekorvos könnyen felismeri a különféle gerincproblémákat:

  • Hanyagtartás: a mellkas és keresztcsonti szakasz túlzott mértékű elhajlása, amelyek normális gerincoszlop esetén a hát enyhe görbületét alkotják. Kamaszkorban gyakrabban fordul elő lányoknál. Hibás testtartás is előidézheti, amely gyógytornával, valamint a megfelelő tartásra való odafigyeléssel korrigálható.
  • Gerincferdülés: amikor a gerincoszlop egy szakasza oldalra hajlik, a következő sza­kasz pedig az ellentétes oldalra, hogy az előbbi devianciát kompenzálja. A mellkasi (vagy háti) elváltozás komolyan zavarhatja a légzést, mert megakadályozza a tüdők kitágulását, esetenként pedig a szív működését is gátolhatja. [brbr]A gyerekorvos a gyereket ortopéd szakorvoshoz irányítja, aki általában a hátizmokat erősítő testmozgást javasol, ami javítja a tartást és a gerincoszlop stabilitását. Az esetek nagyobb részében a gerincferdülés nem okoz különösebb problémát a fiataloknál, de fontos, hogy minél korábban felismerjék és korrigálják. Ezzel elkerülhető, hogy tovább súlyosbodjon a helyzet, és felnőttkorban fájdalmat vagy komolyabb problémákat okozzon.

Gerincferdülés

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.