Gyermekbetegségek

Pillangóvírus fertőzés gyermekeknél

Ez a jóindulatú vírusfertőzés többnyire a 4-7 éves korú gyermekeket érinti.

Okai

A Parvovirus B19 okozza. A beteg­ség levegő útján terjed a köhögés, tüsszentés, beszéd útján a levegőbe jutott váladék- és nyálcseppeken keresztül. A lappangás időszakában fertőz, ami 4 naptól egészen három hétig tarthat.

Tünetek

A lappangási időszak végén bőrkiütéssel kezdődik, az általános tünetek csak ezután jelentkeznek. A láz – ha egyáltalán van – alacsony.

A betegség két nagyon piros, véraláfutásos, meleg, szimmetrikus folttal kezdődik az arcon, miközben a száj, az áll, a homlok viszont sápadt marad. Ezt követően a kissé kiemelkedő nagyon nagy, szabálytalan for­májú piros foltok belülről kifelé sötétednek, amelyek mintegy koszorú fogják körbe a foltokat, majd szétterjednek a törzsön, a popsin, a karon és a lábszáron.

Többnyire a kiütés erősen viszket. A tünetek átlagosan 10 napig tartanak (egy héttől maximum 15 napig). Meleg vizes fürdő, hosszas napon tartózkodás vagy stresszhelyzet esetén a bőrkiütés kiújulhat. A fertőzés a várandósság 4-5. hónapjá­ban spontán vetélést okozhat az esetek 15%-ában.

Terápia

Minthogy vírusfertőzésről van szó, speciális gyógyszere nincs, a betegség pedig jóindulatú. Ezért csak a tüneteket kezelik, a bőrpír okozta viszketésre men­tolos hintőport szórhatunk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.