Gyermekbetegségek

Reflux okai gyermekkorban, hogyan kezelhetjük?

A savas gyomortartalom nyelőcsőbe törté­nő visszaáramlása, ahol irritálja a nyelőcső nyálkahártyáját.

Okai

Az újszülöttek esetében a nyelőcső izomzata, valamint a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom még nem teljesen fejlett. Ez az izom szabályozza az étel átjutását a nyelőcsőből a gyomorba. Ezért a gyomor­ból egészen a szájig visszajutó étel teljesen hétköznapi jelenség (büfizés-bukás).

Tünetek

Kellemetlen, égő érzés a gyo­morszájtói egészen a nyelőcsőig.

Ha a csecsemő egyébként jó egészségi állapotnak örvend, megfelelően gyarapszik, akkor a bukással nem kell foglalkozni, mert ez élettanilag normális jelenség. Ha más tünetek is jelentkeznek (nyelőcső­gyulladás, asztma, hörgő- és tüdőgyulladás vagy a növekedés lelassulása), akkor patológiás visszaáramlásról beszélünk. Ebben az esetben az étel nagy mennyiségű visszaöklendezése akadályozza a gyermek növekedését, és ismételt hányáshoz vezet, nyelési nehéz­ségeket, mellkasi és hasi fájdalmat, éjszakai köhögést okoz, továbbá a légzőrendszer és a nyelőcső gyulladását.

Diagnózis

A kisgyermekek esetében a nyelőcső megröntgenezésével állapítják meg, míg a nagyobbaknál megmérik a gyo­morból 24 óra alatt fölszálló sav mennyiségét (PH-metria). Végezhetnek endoszkópos nyelőcső- és gyomorvizsgálatot, valamint ultrahangot.

Terápia

A fiziológiás visszafolyás esetén nincs szükség gyógyszerekre, a probléma hét hónapos kortól kezdve spontán megoldódik, köszönhetően a nyelőcső folyamatos fejlő­désének, és annak, hogy a gyerek szilárdabb ételeket kezd enni, ráadásul függőleges helyzetben tölti ideje egy részét. Ha viszont patológiás reflux betegséget diagnosztizálnak, akkor az orvos gyógyszereket ír fel, amelyek megakadályozzák a gyomorsav-termelést, káros hatását pedig tompítják.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.