Gyermekbetegségek

Síelés és sífutás gyermekkorban

Síelés

Ez a sport a természetszerető, kalandvágyó gyerekeknek és családjuknak javasolt. A síelés megfelelő fizikai erőnlétet feltételez, amelyet edzőterembe járással, úszással, futással, ke­rékpározással fejleszthetünk. Anaerob sport, rövid, intenzív erőfeszítést igényel, pszichés szempontból. A gyerek meg tanul egyedül haladni a hóban, hidegben, hajtani magát a sík terepen, meg tanul egyensúlyozni, javul a mozgáskoordinációja, a reflexei, megsze­reti a versenyzést.

A pálya nehézségi foka legyen a gyerek képességeinek megfelelő. A síelést játékos formában már 3 éves korban el lehet kezdeni, 5-6 évesen pedig síiskolában folytatni. A síeléshez megfelelő felszerelés szükséges: széldzseki és sínadrág, vagy egy egész síoverall, kesztyű, sisak, szemüveg, vagy símaszk, valamint megfelelő méretű síbakancs és síléc.

Síelés – balesetei

Igen gyakran előfordulnak balesetek tapasztalatlanságból, óvatlanságból, vak­merőségből, amelyek általában a nap végén történnek, amikor a síelő már fáradt, a hó lágyabb, vagy éppen túl jeges. A súlyosabb következményei koponyasérülés, lábtörés (csonttörés), térdszalaghúzódás, az ínszalagok húzódása, szakadása, torzulása. A balesetek megelő­zéséhez a legfontosabb a jó fizikai erőnlét. Mindig használjunk napvédő krémet.

Sífutás

A sífutás sok szép pillanatot hozhat a család, a baráti társaságok életébe, és a természettel is közeli kapcsolatba kerülhetünk. Ez a sport­ág kitartást igényel. Aerob összetett sport, nagyon hasonló a gyalogláshoz, úszáshoz, kerékpározáshoz. Serkenti a kardiovaszkuláris, a légzőrendszert és az egész szervezetet megmozgatja. Egyensúlyt, a mozgások összhangba hozását, gyorsaságot és erőt igényel.

Ötévesen lehet elkezdeni, illetve akkor, amikor már meg tudja tartani az egyensúlyát. Sífutáshoz kényelmes öltözetet kell viselni, ami nem túlságosan nehéz, sífutó cipőt és lécet, kesztyűt, sapkát, szemüveget, és ha az időjárás olyan, napkrémet. Ha elég edzettek és felkészültek vagyunk, akkor ez elég biztonságos sportág. A lehet­séges sérülések a térd kifordulása, törése, kar- és csuklótörés lehetnek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.