Gyermekbetegségek

Végbélnyílás kicserepesedése gyermekkorban

A bőr felső és az alatta lévő rétegét is érinti; főként gyerekkorban fordul elő.

Okai

Fő oka a makacs székrekedés (ritka székelés), kemény, száraz, nagyméretű széklet ürítése jellemzi. Az ürítési nehézségek miatti erőlködés roncsolja a kevésbé rugalmas szöveteket, és a végbélnyílás szélén kis berepedések kelet­keznek, amelyek vérezhetnek, és kellemetlen, égő érzést okoznak. A kicserepesedés még inkább előidézi a székrekedést, mert egy ördögi kör alakul ki: „székrekedés – kemény széklet – a végbélnyílás berepedése – fáj­dalmas ürítés – a székelés elutasítása -székrekedés” és így a probléma állandósul.

Lehetnek más okai is: a végbélnyílás kör­nyékének gyulladása, fertőzések, férgesedés, a nem megfelelő tisztálkodás miatt kialakult irritáció, viszketés, kisebesedés. A bonyolultabb esetek a sebek a bél va­lamilyen krónikus gyulladására utalnak.

Tünetek

A székelés megkezdésekor fájdalmas, égő érzés jelentkezik, esetleg viszketés, és a székelési inger vissza-visszatér. A fájdalom eltarthat akár néhány óráig is. A végbélnyílás körüli bőr sérülésével némi vérveszteség történik, ami általában élénkpiros (friss vér). Ha sötétvörös vért látunk, forduljunk gyerekorvoshoz, mert az belső vérzésre utal. Ha a végbélnyílás kisebesedését valamilyen krónikus bélgyulladás okozza, akkor egyéb tünetekként megjelenik a láz és hasfájás, valamint a gyermek súlyában stagnálás következik be.

Diagnózis

A végbélcsatorna vizsgálatá­val történik, amelyhez megfelelő eszközök állnak rendelkezésre, pl. az anoszkóp. Segítségével megfigyelhetőek az apróbb sérülések is.

Terápia

Ha a kiváltó okok megszűnnek, megszűnik a kicserepesedés is.

Ha székreke­dés okozza, akkor a következőket kell tenni:

  • a széklet formáját kell megváltoztatni, lágyítószerrel és nem hashajtóval, lehe­tőleg természetes módon. Adhatunk füge- vagy szilvaszirupot.
  • Rendszeresen késztessük a gyermeket ürítésre, ha kell, beöntéssel.
  • Ügyeljünk a megfelelő táplálkozásra élelmi rostok prebiotikumok és probiotikumok adásával. Ezek elősegítik a bélmozgását és normális állagúvá teszik a székletet.

A sebek okozta fájdalom enyhítésére az orvos felírhat helyileg felhasználható kortizon, antibiotikum és fájdalomcsillapító tartalmú kenőcsöt. A krémet közvetlenül a végbélnyílásra és annak belsejére vigyük fel. Azonnal hatásos lehet, így elősegíti a gyógyulást, mert ha székrekedés okozta a problémát, megtöri az ördögi kört, mert a fájdalom miatti állandó összehúzódás megszűnik.

A gyógyulási idő igen változó, akár hosszan, hónapokig is eltarthat, és minden alka­lommal kiújulhat, amikor a körülmények úgy hozzák.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.