Gyermekbetegségek

Súlyos (akut) herezacskó gyulladás kezelése

A gyermekgyógyászatban elég gyakran előforduló, a herezacskóban lévő szer­vek (vagyis a here, az ondóvezeték vagy a herefüggeszték) elváltozása. Kisgyermek­korban bármely életévben előfordulhat.

Okai

A legkisebbeknél okozhatja vala­milyen fertőzés, gyulladás, esetleg baleset, az ondóvezeték torzulása stb. Kamasz­korban gyakran vírusos vagy bakteriális fertőzések okozzák, valamint balesetek (rúgás vagy labdaütés).

Tünetek

Az első tünet a fájdalom, majd a herezacskó bőrének pirosodása. A herezacskó mérete megnövekszik, megduzzad fájni kezd.

Fontos, hogy ha a gyerek ilyesmire panaszkodik, akkor a szülők rögtön vigyék orvoshoz.

Diagnózis

A korai diagnózis azért is nagyon fontos, hogy a here ne sérüljön, és ne kerüljön veszélybe a termékenység. Az orvos Doppler vizsgálattal, ultrahanggal és izotópos vizsgálattal pontos diagnózist tud felállítani.

Terápia

Aszerint változik, hogy a herefüggeszték, az ondóvezeték vagy a here torzult-e.

Figyelem: az akut herezacskó gyulladás nagyon komoly probléma a kisgyermek vagy a kamasz életében, mert nehéz azo­nosítani, holott minél korábbi felismerése szükséges. Ezért ha kétségeink merülnének fel, forduljunk azonnal orvoshoz.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.