Gyermekbetegségek

Süketség vagy nagyothallás kezelése gyermekkorban

A nagyothallás a hallás kisebb vagy nagyobb mértékben csökkent képessége, az egyik vagy mindkét fül esetében. A süketség a teljes hallás elvesztése az egyik vagy mindkét fülnél. Születéskor 1000 gyermekből 1 szenved súlyos, és 2-3 kisebb halláscsökkenésben. A kisgyermekkor során további 2-3 gyermek szerez kisebb vagy nagyobb halláscsökke­nést, időlegesen vagy tartósan. Végül pedig sok kamasz ki van téve a halláskárosodás veszélyének a túlságosan erős hanghatások vagy egyes koponyasérülések miatt.

Okai

A nagyothallás és sikétség 50%-ban örökletes, 50%-ban fertőzések, mér­gezések, a magzati korban ért sérülések és megbetegedések következtében lesz valaki részben vagy teljesen nagyothalló. Ezen kívül veleszületett anatómiai elváltozások miatt a hang továbbadásának működésében zavar keletkezhet.

Szintén veleszületett rendellenesség an­nak a szerkezetnek az elváltozása, amelyik a hangot idegi ingerré alakítja, valamint az agyi és akusztikus idegpályák torzulása is. Egy bizonyos százalékban viszont a hallás­csökkenés okai ismeretlenek maradnak.

A siketség rizikótényezői a következők:

  • toxikus gyógyszerek használata
  • bakteriális eredetű agyhártyagyulladás, vagy más fertőzések
  • betegségek, amelynek következtében hallásvesztés történhet

Ezeken kívül az élet 28. napjától kezdve a következő tényezők növelhetik a süketség kialakulásának esélyét:

  • Ha a családban már van gyermekkori idegrendszeri eredetű süketség
  • Méhen belüli fertőzések a várandósság során
  • Ha a koponya és az arcfejlődési rendel­lenességei érintik a fület is
  • Ha a születési súly kisebb, mint 1500 gramm. A 29. naptól kétéves korig viszont a követ­kező tényezők növelik a halláscsökkenés kialakulásának esélyét
  • Koponyasérülés
  • Középfülgyulladás, miközben vissza­áramlik a folyadék a fül belsejébe és ez az állapot több mint három hónapig fennáll.

Tünetek

A nagyothallás súlyossága és tünetei nagyrészt azon múlnak, hogy melyik életkorban alakul ki, mi az oka és milyen hosszan tartott, milyen fokú a hal­láskárosodás, és milyen mértékben van erre hajlama a gyermeknek. Az újszülötteknél a leggyakoribb tünet a reakcióhiány: a baba nagy zajokra sem nyitja ki a szemét, nem rezzen össze.

A kis­gyerekek esetében a nagyothallásra utal a beszéd megjelenésének hiánya, a hibás nyelvhasználat, továbbá nem figyel oda, ha olyan valaki beszél hozzá, aki kívül esik a látóteréből. Figyelmeztető jel, ha nagyon figyel az arcára annak, aki beszél, gyakran visszakérdez arra, amit mondanak neki, közel megy a tévéhez, még akkor is, ha hangosan szól, a telefonban nem tudja követni a beszélgetést.

Mire figyeljen a szülő

A szülőknek oda kell figyelniük gyermekük viselkedésére, a különböző jelzésekre. Hogy bizonyosak legyenek abban, hogy a gyerek hallása megfelelő, a következőknek kell teljesülniük: 3 hónapos korban megmozdul vagy felsír a hirtelen zajra, míg a gyenge és erős hangok váltakozására oda­figyel, a szemét mozgatja. 6 hónaposán: a mama hangjára figyel, odanéz, ha szólítják, felismeri a tányér zörgését és hallgatja a zenélő játékokat. 9 hónaposán: zenét, énekeket hallgat, nagy hangon hívja a szüleit, megérti azt, hogy „nem”, „igen”, „integessél”, felismeri a hangszíneket, odafordul ahhoz, aki beszél hozzá.

Egyévesen megérti a játékok nevét; hanggal hívja fel magára az emberek figyelmét, felismeri a telefon- és az ajtócsengőt. Az egyszerűbb utasításokat elvégzi, irányításra köszön, kérdésre meg tudja mutatni a testrészeit, és odafordul az új hangokra. Kétéves korban az egyszerűbb utasításokra válaszol akkor is, ha nem látja az adott személyt (háta mögött, másik szobából szól); dühös lesz, ha nem értik meg. Zenét, rádiót, tévét hallgat.

Diagnózis

Ha a gyermek nem reagál a hangokra, észre kell vennünk, hogy csak egyszerű szórakozottságról van-e szó, vagy rosszul hall. A szülők általában akkor kez­denek el gyanakodni, ha a gyerek nem úgy válaszolgat, ahogyan elvárható.

Megelőzés

6-8 hónapos korban kell elvégezni egy sor vizsgálatot, ez az egyetlen módja annak, hogy elkerüljük a súlyos hal­láskárosodást. Számos újszülött osztályon elvégzik a csecsemők hallás vizsgálatát.

Megelőzés és hallásszűrés

Magyarországon kötelező az újszülöttek műsze­res hallásszűrése. Az OAE-teszt – otoakusztikus emissziós módszer – azon az elven működik, hogy a belső fülben található csiga enyhe visszhangot kelt, amikor azt hanggal stimulálják.

A gyors és egyszerű vizsgálat során egy hangszórót és mikrofont tar­talmazó apró készüléket helyeznek a baba fülébe. A készülék halk, kattanó hangokat bocsát ki, és méri a belső fülből érkező válaszreakciókat. Ezeket a visszaverődött hangokat számítógép segítségé­vel elemzik, és eldöntik, hogy szükséges-e további vizsgálat.

Terápia

A nagyothallás különféle hallóké­szülékekkel vagy sebészeti úton korrigálható. A diagnózist követően a lehető leghamarabb el kell kezdeni használni a hallókészüléket. Ha súlyos, kétoldali nagyothallásról van szó, amin a hallókészülék sem segít, meg kell próbálni a sebészeti beültetést. A gyógyítás fő célja, hogy a beszédfejlődés optimális legyen: ebből a szempontból az első.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.