Gyermekbetegségek

Szájnyálkahártya gyulladás tünetei gyermekeknél

A száj belsejét borító nyálkahártya gyulladása. Ehhez társulhat a fogíny gyulladása is.

Okai

Csakúgy, mint az ínygyulladás esetében, a szájnyálkahártya gyulladás egyik fő oka a nem megfelelő száj higiénia, a rossz szokások vagy a rossz fogszabályozó készülék használata. Ez esetleg a nyelv vagy az arc belső falának elharapásához vezet. Bizonyos fűszerek, gyógyszerek is elősegíthetik a gyul­ladást, valamint a táplálkozási hiányosságok is (például vas- és vitaminhiány). Az újszülöttek szájfertőzést kaphatnak a cumisüvegtől vagy a mellbimbótól, amit ese­tenként felülfertőzhet a Candida gomba is.

A kisgyermekek esetében kétféle ínygyulla­dáshoz kapcsolható szájnyálkahártya gyul­ladás létezik: a Herpes vírus okozta íny- és szájnyálkahártya gyulladás és a visszatérő aftás íny- és szájgyulladás. Ez utóbbi többféle eredetű lehet: a szervezet védekezőképes­ségének hiánya, élelmiszer-intolerancia, táplálkozási hiányok (cink, vas, vitaminok) és más betegségek (gluténérzékenység, a bél gyulladásos megbetegedése). A száj nyálkahártya-gyulladás másodlagos tünete is lehet néhány betegségnek, ilyenek: a kanyaró és a skarlát.

Tünetek

A Herpes vírus okozta száj­nyálkahártya gyulladásra jellemző a magas láz, a gyermek rosszul érzi magát, fáj a szája, és nehezen eszik. A száj belső felületén világos hólyagok jelennek meg, amelyek könnyen kifakadnak és alattuk fájdalmas, vérző sebek maradnak.

Az aftákkal megjelenő gyulladás kerek, apró sebeket jelent, amelyek kráter formá­júak, közepén fehér, szélén pedig vörös szí­nűek. Általában csak egy van belőle, nagyon ritka egyszerre a több afta jelenléte (soha nincs négynél több). A gyakran visszatérő afta nem okoz lázat, csak nagyon ritkán hőemelkedést.

Diagnózis

Egyszerű vizsgálat és a gyerek kórtörténete alapján történik.

Terápia

Vírusfertőzés esetén helyi antivirális kenőcsöt adnak vagy antivirális gyógyszert szájon át. Az aftáknál esetenként döntik el, milyen gyógymódot választanak (szájpenész). Általában, ha nagy fájdalom lép fel, helyileg adhatnak antihisztaminokat, gyulladás­csökkentőket, amiket a gyermekorvos ír fel. Ezen kívül C- és B-vitamin szedését javasolják.

Javaslatok

Adjunk lágy, félig folyékony ételeket a gyermeknek, pudingot, passzírozott zöldséget, mindent langyosan vagy hidegen, hogy ne irritálja még jobban a szájüreget.

Homeopátia

A következő gyógy­szereket javasoljuk: Orax 5CH, ha az afták égnek, és a gyerek nem tud enni. A Mercurius cyanatus 5CH a szürkés pseudomembránnal borított afták eseté­ben alkalmazható, ha a száj egészen a lágy szájpadlásig aftával fertőzött.

Növényterápia

A körömvirág tinktúra vízben feloldva szájöblítő szerként használható. Az Alnus glutinosa (enyves éger) MG 1DH és a Vaccinium myrtülus (fekete áfonya) MG 1DH az orvos előírása szerint adhatók.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.