Gyermekbetegségek

Színtévesztés okai gyermekeknél

Olyan látáshiba, ami a színek összetéveszté­sét jelenti. A férfiak 8-10, a nők 0,5%-át érinti.

Okai

Az X nemi kromoszóma genetikai elváltozása okozza, ami megváltoztatja a szemsejtek fejlődését, amiknek reagálniuk kellene a fényingerekre (fotoreceptorok). Léteznek másfajta színtévesztések is, ame­lyek valamilyen sérülés vagy mérgezés következtében alakulnak ki. Ezek károsítják a retinát, a látóideget vagy más agyi terü­letet. A genetikai eredetű színtévesztéstől eltérően ezek a hibák csak egy részét vál­toztatják meg a látóterületnek, és lehetnek visszafordíthatóak is.

Tünetek

A színtévesztés abban nyilvánul meg, hogy bizonyos színeket nem lát, vagy másmilyennek érzékel az ember. Sokféle formája van, a leghétköznapibb, amikor kevéssé képes felismerni az alapszíneket (piros, zöld, kék). Más esetekben a zöldet nem ismeri föl, kisebb százalékban a pirosat, aztán a kéket. Létezik teljes vakság e három alapszínre vonatkozóan, itt is a zöld a legke­vésbé érzékelhető, aztán a piros, majd a kék.

Diagnózis

Általában a látászavart korán felismerik a szülők vagy az óvónők. Kérnek egy piros játékot, és a gyerek zöldet, kéket vagy sárgát visz. A diagnózist végül a sze­mészorvos állítja fel, aki különféle rajzokkal illusztrált ábrákat mutat, amiken színes fotók láthatók. Ha ezeket az egyébként könnyen felismerhető képeket (hal, lepke, vonat, vitorláshajó) a gyerek nem látja, akkor ki lehet jelenteni, hogy színtévesztő.

Terápia

A színtévesztő gyereket segíteni kell abban, hogy megoldja a színtévesztésből adódó, az iskolához vagy a mindennapi élethez kötődő kisebb-nagyobb problé­mákat (pl. biztonságos átkelés az úton, a közlekedési lámpák színeinek eltévesztése ellenére). Manapság már léteznek olyan lencsék, amelyek részlegesen helyreállítják a színlátást.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.