Gyermekbetegségek

Mumpsz jellegzetes tünetei gyermekeknél

Az arc két oldalán, a fül alatt található mirigyek duzzadása. Az esetek 85%-ában 15 éves kor előtt jelentkezik, ugyanakkor a kétévesnél, fiatalabb gyermekeknél igen ritka betegség. Azok az édesanyák, akik védettek a mumpsz ellen (tehát már átestek a betegségen), gyermekük 8-12 hónapos koráig védettek lesznek, mert az antitestek átjutnak a méhlepényből a magzatba.

Okai: Akut, vírusos betegség, a Myxovirus parotidis terjeszti, ami a Paramíxo-vírusok családjába tartozik, és a nyáltermelő mirigyek megduzzadását okozza. A be­tegség a fertőzött nyálon és levegő útján terjed. A gyerek a tünetek megjelenése előtt 7 nappal kezd fertőzni, és a betegség után még 5-9 napig fertőz.

Tünetek

14-24 nap lappangás után kezdenek megjelenni a betegség tünetei: hidegrázás, fejfájás, étvágytalanság, általános rossz közérzet, láz, ami álta­lában 12-24 óráig tart. Ezt követően erős fájdalom lép fel rágás közben és nyeléskor, különösen olyan ételeknél, amikor sok nyál termelődik (mint az ecet vagy a citromlé), miközben a fültőmirigyek megduzzadnak. Előfordulhat, hogy csak az egyik oldalon, de többnyire a duzzadás átterjed az állka­pocs alatt lévő összes nyáltermelő mirigyre egészen a szegycsontig.

A duzzadt rész meleg, feszül, fájdalmas. A fertőzés gyak­ran a hasnyálmirigyre is kiterjed, tünetek nélkül, vagy emésztési nehézségekkel, mint a gyomor- és bélgyulladásnál. Az esetek 25-35%-ánál a mumpsz jellegzetes tüne­tek nélkül is lefolyhat. A felnőtt férfiak, illetve a kamaszok esetében a mumpsz akut heregyulladást okozhat, ami ritkán meddőséghez vezet. Ez a pubertáson már átesett betegek 30%-ánál fordulhat elő, és ezeknek a betegeknek a 25%-a kap kétoldali heregyulladást. De ezen esetek között is ritka a meddőség. A betegség teljes lefolyása általában 9-10 nap.

Diagnózis

A tünetek megfigyelésén alapul és elég könnyű. Meg kell külön­böztetni a vírusos eredetű betegséget a hasonló tünetekkel fellépő, de más eredetű kóroktól (bakteriális mumpsz, a nyálmirigyek daganatos megbetegedése, a nyálkő, a gyógyszerek okozta fültőmirigy duzzanat stb.).

Terápia

Minthogy a betegség vírusos eredetű, speciális gyógyszere nincs, a tü­neteket enyhíthetjük ágynyugalommal, láz- és fájdalomcsillapító szerek adásával. Ezen kívül a mumpszos beteg étrendje álljon folyékony, félig folyékony, sótlan ételekből, hogy ne élénkítse a nyáltermelést, ami fokozza a fájdalmat.

Homeopátia

A gyermek személyes reakciói alapján használható gyógyszerek a következők: Atropa belladonna 5CH ha az arc duzzadt és piros, a láz pedig magas. A Mercurius solubilis 5CH az arc fájdalmas dagadása ellen, és ha a nyálképzés irritálja az arcot. A Pulsatilla 15 C, naponta 3 labdacsa fülfájásra és a nyálmirigyekre, a láztalan betegeknek jó.

Növényterápia

Az Ailanthus altissima (bálványfa vagy ecetfa) MG 1DH a nyál­mirigyeket érintő mindenféle fertőzésre és gyulladásra. A gyerekorvos írja elő, naponta hány cseppet adjunk a gyerek testsúlya szerint.

A mumpsz Magyarországon is egyike volt a gyer­mekkor leggyakoribb fertőző betegségeinek. Amióta minden egyes gyermek számára kötelező a mumpsz elleni védőoltás – amit a kanyaró és a rózsahimlő ellen is védő ún. MAAR-vakcinában adnak be, az oltás élethossziglani védelmet nyújt -, ez a betegség

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.