Gyermekbetegségek

Szemölcs jellegzetes tünete gyermekeken

A bőrön kialakult kemény, különféle méretű kinövések.

Fajtái:

  • Fiatalkori szemölcs: a gyerekeknél és a fiataloknál gyakoribb, néhány milli­méteres kis kiemelkedés, színe rózsaszín vagy világosbarna, az arcon, alkaron és a térden fejlődik ki;
  • Közönséges szemölcs: a legelterjedtebb fajta, gyerekeknél és felnőtteknél is elő­fordul, kemény, szaruszerű, belsejében kis bevérzések találhatók, színe szürkés-sárgás, sokszor több egymás mellett mintegy mozaikot alkot. Leginkább a kézen, az ujjakon, a köröm mellett jelenik meg, ritkábban a test többi részén.
  • Szemölcs a nemi szervek körül: a gyer­mekeknél igen ritka, valószínűleg a szü­lőktől ered a fertőzés, apró, lágy, nedves, rózsaszínű, belsejében gyakran bevérzé­sek, fürtökben nő, gyakran a végbélnyílás és a nemi szervek környékén.

Okai

A papillomavirus vagy a HPV (human papillomavirus) okozza, ami behatol a bőr sejtjeibe és azok jellegzetes módosu­lását okozza. A sérülések a bőr belseje felé haladnak, fájdalmat és egyéb problémákat okoznak (például a járásban, ha a lábon vannak). Eleinte összetéveszthetők a tyúk­szemmel, de elég figyelmesen megnézni, és látszik, hogy nem az; a tyúkszem mindig barázdált, a szemölcs nem.

Szemölcs

Mint a száj herpesz esetében, a HPV nem elegendő a be­tegség kirobbantásához, más tényezők is szükségesek, mint a stressz, a rossz családi kapcsola­tok, a környezeti problémák, az immunrend­szer csökkent védekezőképessége, a nem megfelelő táplálkozás, vagy valamilyen gyógyszer szedése.

Ezek mind a betegség kialakulásához vezethetnek. A fertőzés családon belül, iskolában, spor­toláskor is terjed (edzőterem, öltöző, uszo­da, általában itt a láb fertőződik meg). A nedvesség felpuhítja a szaruréteget, a vírus könnyebben behatol, és megkezdi a fertőzést. A betegség nemcsak egyik emberről a másikra terjed, hanem a beteg ember egyik testrészéről a másikra is.

Terápia

Néhány év alatt a szemölcsök maguktól is eltűnnek. Ezt az időt azon­ban felgyorsíthatjuk, már csak azért is, hogy ne fertőződjön meg az egész család. A gyógyszerek felírásához nem kell orvos, a kereskedelemben kapható, helyileg hasz­nálatos acetilszalicilsavat (12%) és tejsavat (10%) vegyük.

Mégis, mivel nem megfelelő használat esetén ártalmas lehet, kérjük ki az orvos utasítását. Ezenkívül kérhetünk hideg terápiát, ami 1-2 hét alatt eltünteti a szemölcsöt, vagy mélytisztítást, esetleg lézerkezelést, ezek azonban hegesedhetnek.

Homeopátia

A gyógyszerek a szemölcs és a beteg személye alapján változhatnak: a Thuya 30CH, hetente egy adagot kell be­venni, két hónapon keresztül. Antimonium crudum 5GH: az ujjon lévő száraz, sűrű szemölcsökre, ha viszketnek, és a tüne­tek víz hatására romlanak. A Caustícum 5CH a köröm melletti, száraz, kemény szemölcsökre. A Nitrícum aádum 5GH a széles, érintésre vérző, nedves, viszkető szemölcsökre. A Dulcamara 5GH, a lágy, áttetsző, a kézháton megjelenő szemöl­csökre, amelyek nedves időben érzékenyek.

Növényterápia

Hasznosak lehetnek: a Ficus carica (fügefa) MG 1DH, a Vitis vinifera (bortermő szőlő) MG 1DH és a Rosa canina (csipkerózsa) MG 1DH. 10 csepp mindegyikből, kevés vízben reggelire, ebédre, vacsorára. Helyileg alkalmazhatunk: egy gézt belemártva 33%-os Thuya (tuja) és CheFidonium májusba (vérehulló fecskefű) az orvos utasításai szerint.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.