Gyermekbetegségek

Újszülöttkori sárgaság – Meddig tart?

Így nevezik a bőr és a szem (értelemszerűen a fehérje részének) sárgás elszíneződését az újszülött életének első napjaiban, attól függetlenül, hogy egyébként milyen a bőr­színe. A statisztikák szerint az újszülöttek 50%-ánál, a koraszülöttek 80%-ánál fordul elő.

Okai

Az elszíneződést a bőrben fel­gyülemlő bilirubin okozza. Ez az anyag magas koncentrációban mérgező az agy számára, és az elöregedő vörösvérsejtek széteséséből ered. Normális esetben a máj az epén keresztül ezt lebontja, de az újszü­lötteknél – akiknél rövid idő alatt az összes vörös vérsejt átváltozik (a magzatiból a normál vörösvértestekké) – a bilirubin fölgyülemlik, mert a máj nem képes ilyen gyorsan megfelelően lebontani ezeket.

Vigyázat! Né­hány esetben, amikor az anya vércsoportja összeférhetetlen az újszülöttével, a pici vörös vérsejtjeinek szétesése pusztító (hemolitikus sárgaság), és ennek veszélyesek a következ­ményei.

Vérösszeférhetetlenség

Ezt, csakúgy, mint más hemoglo­bin betegségeket, patológiás sárgaságnak hívjuk, és azonnali beavatkozást igényel. A legismertebb vérösszeférhetetlenség az, amikor az anya vörösvértestjeinek hiányzik egy bizonyos proteinje (RH-faktor: RH-negatív anya), miközben a gyermeknek van (RH-pozitív újszülött). Ebben az eset­ben RH-összeférhetetlenségről beszélünk. Az anya immunrendszere antitesteket termel, amik lerombolják gyermekének vörösvértesteit, és egy második terhesség esetén az újszülött súlyos sárgaságban szenvedhet.

Ez a jelenség manapság már igen ritka, a szűrővizsgálatoknak és a szü­lészorvosok munkájának köszönhetően. Gyakoribb az összeférhetetlenségnek az esélye egy nullás vércsoportú anya és egy A vagy B vércsoportú újszülött között. (ABO összeférhetetlenség.)

Tünetek

Az élettani sárgaság az újszü­lötteknél teljesen normális, a megemelke­dett bilirubinszint nem okoz semmilyen károsodást. A 24-48. órában jelenik meg, legerősebb a harmadik napon, és spontán megszűnik egyhetes korban. A patológiás sárgaság gyakran kezelést igényel. A leg­jellemzőbb tünete az elszíneződés, az élet első 24 órájában a szem fehérje sárgás lesz, ami később az arcra és a törzsre is átterjed, és ha a bilirubinértékek tovább emelked­nek, akkor a végtagok is besárgulnak. Ha nem kezelik, akkor a patológiás sárgaság az idegrendszer elváltozásához, görcsös bénuláshoz és pszichés zavarokhoz vezet.

Diagnózis

Vérvétellel megmérik a vér bili rubintartalmát, vagy egyszerűen a baba bőréhez érintenek egy speciális készülé­ket, ami megméri. A patológiás sárgaság esetében más adatokat is megvizsgálnak a vérvételkor.

Terápia

A sárgaság súlyosságától és más meglévő betegségektől függ. Leginkább fényterápiát alkalmaznak: az újszülöttet egy speciális lámpa fénye alá teszik, a szemét egy kis maszkkal óvják, hogy ne szenvedjen károsodást. A kékes-fehéres fény lebontja a bilirubint, ami aztán egyszerűen, a vize­lettel távozik. A fényterápiát meg lehet szakítani, hogy az anya tudja karba venni és szoptatni kicsinyét. Súlyosabb esetekben intravénásán adnak gyógyszereket, illetve teljes vérátömlesztést végeznek.

Az anyai tejből eredő sárgaság

Ez a tí­pusú sárgaság egy hónapos koron túl is elhúzódhat, és a kizárólag anyatejjel táplált csecsemőknél fordul elő. Az első napokban relatíve éhezik a baba, mert kevés az anyatej, ez az éhezés serkenti a bilirubintermelést. A sárgaság 4-6 hetes korban spontán megszűnik. Nincs szükség semmilyen kezelésre, és a szoptatást sem kell abbahagyni, ellentétben azzal, ahogyan ezt régebben gondolták.

A nem fiziológiai sárgaság

Amennyiben az alábbi tünetek közül egy is fennáll, mélyebb vizs­gálatokra van szükség:

  • Az első 24 órában jelentkezik.
  • A vérben lévő bilirubin-koncentráció magasabb, mint napi 5 mg/dl.
  • A vérben lévő bilirubin-koncentráció az időre született babáknál magasabb, mint 13 mg/ dl, a koraszülötteknél pedig magasabb, mint 15 mg/dl.
  • A máj által már átalakított bilirubin mennyisége több mint 1,5-2 mg/dl, ezt a körülményt az epe visszafolyása okozza a vér irányába. Ez hepatikus probléma.
  • Az újszülött több mint 10 napig sárga, ha időre született, és több mint 15 napig sárga, ha koraszülött.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.