Gyermekbetegségek

Uszodaszemölcs (molluscum contagiosum) tünetei

A molluscum contagiosumot a poxvirus fertőzés okozza. A molluscum contagiosum vírus (MCV) csak a fedőhámot képes megfertőzni. Jelenleg két különböző altípusa ismert az MCV I. (gyakoribb forma) és az MCV II. (csak 12 év alatt okoz fertőzést). A vírus gyakran terjed fertőzött személlyel vagy tárgyakkal való szoros kontaktus útján. Nem egyszer a vizes közegben (uszoda, szauna), vagy a szoros testi kapcsolat és az izzadás (bizonyos spor­tok: talajtorna, birkózás) okozza a fertőzés tovaterjedését. A meleg nedves, zsúfolt környezet valószínűleg fokozza a fertőzőképességet.

Milyen tünetei vannak?

A lappangási idő 2-6 hétre becsülhető. A betegség általában a 10 év alatti életkorú gyermekekben főleg immunhiányos állapotok­ban alakul ki. Megfigyelték az atópiával, malignus betegségekkel, kortikoszteroidok tartós használatával kapcsolatban a gyakoribb előfordulást. Klinikailag sima felszínű, kerek, gyakran behúzódott közepű, gyöngyházfényű vagy bőrszínű, változó méretű papulák láthatók a bőr felszínén. Leggyakrabban 3-5 mm nagyságúak.

Ál­talában szimmetrikus csoportokban jelennek meg az egymással érintkező bőrterületeken (hónalj, könyök és combhajlat). Az egyes bőrtünetek 2 hónapon belül spontán is elmúlhatnak, de helyükön újak is megjelenhetnek A molluscum contagiosum előfordulhat a szájnyálkahártyán, és ritkán megfigyelték a szem kötő-, va­lamint szaruhártyáján is. Ép immunrendszerű betegeknél az uszo­daszemölcs jóindulatú lefolyású, 0,5-5 éven belül spontán, heg nélkül gyógyul. Immunhiányos állapotokban gyakran óriási méreteket ölt, és nagy területekre terjed ki. Ezekben az esetekben az elváltozá­sok a kezelés ellenére is fennállnak és kiújulnak, így ezen tünetek esetén előrehaladott alapbetegséget is javasolt keresni.

Kezelése

Csakúgy, mint a szemölcsök esetében, itt is az a kérdés, hogy egyáltalán kezeljük-e az uszodaszemölcsöt. A döntés nem könnyű; számításba kell vennünk, hogy a molluscum contagiosum jóindulatú, spontán visszafejlődésre hajlamos betegség, melynek terápiája messze nem tökéletes.

Ügyelnünk kell arra, hogy ne kínozzuk szükségtelenül betegeinket (általában kisgyerekek) fájdalmas kezeléssel, akik, mint említettük a legnagyobb betegcsoportot alkotják. A kezelés arra irányul, hogy meggátoljuk a továbbterjedést és enyhítsük a pana­szokat. A különböző terápiás módszerek célja ebben az esetben is a léziók elroncsolása. A szemölcsök gyógyításához hasonlóan, itt is jó eredménnyel használtak lokálisan különböző vegyi anyagokat, így szalicilsavat, tejsavat, triklórecetsavat.

A krioterápia folyékony nit­rogénnel szintén megfelelő módszer. A curettage egy gyors mozdu­lattal elvégezve, viszonylat fájdalmatlan és könnyen kivitelezhető eljárás, amely alkalmazása előtt helyi érzéstelenítésre lehet szük­ség, például lokális anesztetikumok (fájdalomcsillapító) formájában vagy klóretillel, esetleg folyékony nitrogén fagyasztással

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.