Gyermekbetegségek

Közönséges vírusos szemölcs tünetei

A szemölcsöket különböző típusú Humán Papilloma Vírusok (HPV) okozzák. Eddig több mint 70 HPV típust azonosítottak. Két vírust akkor tekintünk különbözőnek, ha felépítésükben több mint 50%-ban eltérnek egymástól. Elmondhatjuk, hogy különböző vírustípusok előnyben részesítenek bizonyos testtájakat, de bárme­lyik típusú vírus, bármely testtájat megfertőzhet, sőt ugyanabban a szemölcsben több típusú vírus is kimutatható.

A HPV vírusok jellemzői

A HPV megfertőzi az elszarusodó hámsejteket és kis tasakokban (episzómák) sok­szorozódik, miközben előemelkedő, bőrszínű, puha vagy tömött papulák formájában jelentkezik a bőrön. A fokozatosan termelődő vírusrészecskék száma a vírus típusától és korától függ, a talpi és friss elváltozásokban izolálható a legtöbb vírus. Vagyis minél na­gyobb számban vannak jelen víruspartikulumok egy szemölcsben, annál fertőzőbb. A fertőzés forrása a HPV-t hordozó személy, a terjedés módja történhet hámsérüléseken keresztül (látható, vagy nem látható mikrosérülések), vagy a fertőzött személyek hám­sejtjeivel való szoros kontaktus révén.

A vírusról azt is kimutat­ták, hogy soha nem tűnik el végleg a szervezetből, a tünetmentes bőrben is kimutatható, és feltehetően lappangva arra vár, hogy az immunrendszer gyengülése következtében mikor indíthat támadást újra a hámsejtek ellen ismét tüneteket okozva. Egyes felmérések szerint a HPV fertőzés a gyerekek és fiatal felnőttek 10%-ában fordul elő, leggyakrabban 10-16 éves korban.

Gyenge immunrendszer

Ezek az elváltozá­sok túlnyomórészt közönséges szemölcsök (verruca vulgáris) for­májában jelentkeznek. Különösen fogékonyak a HPV fertőzésre a csökkent sejtes immunvédekezésű személyek (malignus betegségben szenvedők, immunszuppresszív kezelésben részesültek, szerv­transzplantáltak). Lappangási idő 1 hó-3 év. Ép immunrendszerű gyerekekben két éven belül spontán visszafejlődés lehetséges az esetek 2/3-ában.

HPV tünetei

A HPV-fertőzés általában tünetmentesen zajlik, ha mégis tüne­teket okoz, akkor a HPV típusa, a fertőzés helye és az immunrend­szer állapota határozza meg, hogy milyen formában jelentkeznek a bőrtünetek.

A HPV által okozott vírusos szemölcsök a következő formában jelentkezhetnek:

  • Közönséges szemölcsök (verruca vulgáris): ezeket a szemölcsöket a HPV l-es, 2-es, 4-es, 7-es és 26-os típusok okozzák. Bőrszínű, előemelkedő, érdes felszínű, papulák (göbcse, a bőr körülírt, kerek, vérdő beszűrődése), melyek leggyakrabban a kézhátakon, a térden és a kézujjakon jelentkeznek. A verruca filiformis is a közönséges szemölcsök egy variánsa, mely leggyakrabban az arcon észlelhető, ahol vékony, ujj szerű nyúlványairól könnyen felismerhető. Ezek a szemölcsök esetenként érzékenyek lehetnek.
  • Talpi szemölcsök (verruca plantaris): a HPV l-es, 2-es és 4-es típusok okozzák. Bőrszínű, hiperkeratotikus papulák (fokozottan elszarusodott göbcse) vagy plakkok (körülírtan elhelyezkedő foltok) képében jelennek meg a talp nyomásnak kitett pontjain. Állományukban gyakran megfigyelhetők tűszúrásnyi fekete pontocskák, melyek thrombotizált kapillárisoknak felelnek meg. Több verruca plantaris összeolvadva plakkokat képezhet, ezeket mozaikszemölcsnek nevezzük.[brbr]A mélyre hatoló szemölcs (myrmekia) a kórokozó szerotípusában különbözik a felületestől, az előbbit a HPV l-es, míg az utóbbit, a 2-es vagy 4-es szerotípusa okozza. A talpi szemölcsök komoly problémát jelenthetnek, mivel rendkívül érzékenyek, fájdalmasak lehetnek, sokszor járásképtelenséget is okozhatnak.
  • Lapos szemölcsök (verruca plana juvenilis): elsősorban gyer­mekeknél lépnek fel, a 3-as és 10-es HPV típus okozza. Ezek a szemölcsök az arcon, homlokon, állon és a végtagokon csoportosan elhelyezkedő, 1-2 mm-es, sima felszínű, lapos, bőrszínű vagy világosbarnásan pigmentált (elszíneződött) papulák formájában jelen­nek meg. Gyakran viszketnek, és nehéz a végleges eltávolításuk.

Hogyan kezelhető?

Mivel a szemölcsök mind megjelenésükben, mind pedig kór­jóslatukban igen különbözők, a kezelésnek egyénre szabottnak kell lennie, figyelembe véve az elváltozás típusát és fennállási idejét is. A legtöbb HPV által okozott szemölcs jóindulatú, és ál­talában idővel spontán vissza is fejlődhet. Egyes orvosi iskolák a szemölcsök kezelésének kérdésében nem azonos nézetet valla­nak. A terápia mellőzése azzal magyarázható, hogy az egészséges immunrendszerű szervezet képes a vírusfertőzést legyőzni, így elkerülhető a hosszadalmas és nem egyszer igen költséges gyógy­mód.

Kockázatok

A kezelés mellett szólhat a különböző testtájakra, illetve más emberre való terjedés miatti aggodalom, a szubjektív panaszok csökkentése és természetesen a malignus átalakulás kockázata, ill. veszélye. A mai napig sincs egységes terápiás megoldás a vírusos szemölcsök kezelésére, de nagy erőfeszítéssel folyik a hatékony és olcsó gyógymódok keresése. A legtöbb kezelési mód az elváltozá­sok elroncsolására irányul. Az elsőnek választandó kezelés általá­ban egy lokákis (helyi) hatású roncsoló-, vagy marószer. A ver­ruca vulgáris és verruca plantaris esetén az elsőként választandó terápiás lehetőség a szemölcstapasz, melyet több héten keresztül, hetente 6-7 napon át kell használni.

Oldatos kezelése

A szalicilsav, a tejsav és diklór-ecetsav vagy triklórecetsav tartalmú lokális oldatok jól beválnak, mivel alkalmazásuk fájdalmatlan, biztonságos és olcsó. A sikeres kezelés azonban a beteg részéről is motivációt és kitartást igényel, mivel ezeket a szereket több hónapon át naponta kell alkalmazni. Amennyiben ezek a helyileg ható kezelési formák nem kellően ha­tékonyak a krioterápia megpróbálható. A -70 C° fokos folyékony nitrogénnel végzett kezelés szintén az egyik kedvelt eleme az or­vos fegyvertárának.

Hatékonysága fokozható (főleg verruca plan­taris esetében), ha a kezelés megkezdése előtt a vaskos szaruréteget felpuhítjuk, vagy eltávolítjuk. Fő hátránya a kellemetlen égő érzés, a hegképződés lehetősége és az ismételt kezelés szükségessége 2-3 hetente. Amennyiben ez a fagyasztásos módszer sem bizonyul elégségesnek, műtéti eljárások is alkalmazhatók.

Az éles kanállal való kimetszés (curettage) és az elektromos árammal való roncsolás (elektrokauteres kezelés) során, helyi érzéstelenítés után távolítjuk el a szemölcsöt a bőrből a mélybe kapaszkodó gyökerével együtt. Ezek a módszerek a hegképződés fokozott veszélyével járnak, és eredményességük nem miden esetben jobb, mint a konzervatív módszereké vagy a krioterápiáé, sőt a szemölcsök előszeretettel recidiválnak a hegekben és ekkor még nehezebben kezelhetők. A széndioxid- vagy impulzusüzemű festéklézerek napjainkban váltak népszerűvé a makacs elváltozások gyógyítására.

Egyéb módszerek

Egyéb módszerek is megpróbálhatok: a lokális fluorouracil szintén hatékony lehet bizonyos esetekben, sőt nem egyszer ajánlunk népi gyógymódot, mint a vérrehulló fecskefüvet, mely ma már patikákban is kapható. Ezek mellett, egyre népszerűbbek az immunmodulánsok használata is, melyek az immunrendszer támogatása révén igyekszik elpusz­títani a vírust. A citosztatikumok lokálisan is használhatók vagy aromás retinoid ecsetelése is megkísérelhető. Léteznek kedvező homeopátiás készítmények is a vírusos szemölcsök elpusztítására.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.