Betegségek és megelőzésük

Erős menzesz (menorrágia) tüneteinek csökkentése

Tünetek

Időnként szinte minden nő tapasztal a szokásosnál erősebb vagy hosszabb menstruációs vérzést (menorrágia), ám ha ez egy hétnél tovább tart, vagy erőssége olyan mértéket ölt, hogy alig merünk kilépni a lakás­ból, menorrágiáról van szó.

Kóros oka többnyire nincs. (A havivérzés a klimax közeledtével is felerősödhet, ám ez a probléma magától elmúlik.) A menorrágia az alábbi lépésekkel nagy valószínűséggel megelőzhető vagy jelentősen mérsékelhető.

Tipp! Tranexámsav szedésével 50%-kal csillapítható a menorrágia.

Prevenció első körben

Gyógyszerek, fogamzásgátlók. A menorrágia megelőzésére jelenleg a leghatékonyabb szer a tranexámsav hatóanyag-tartalmú, receptre kapha­tó készítmény, mely az antifibrinolitikumok közé tartozik, vagyis a vér­alvadás elősegítésével csillapítja a vérzést, méghozzá nagyon hatékonyan, az eddigi adatok szerint közel 50 százalékos mértékben.

Egyes fájdalom­csillapító hatású, szteroidmentes gyulladásgátlók (NSAID-k) is segíthet­nek, mert csökkentik a vérben a prosztaglandinok mennyiségét: e hormonszerű vegyületek befolyásolják a véralvadást. Az ugyancsak receptre kapható mefenaminsav hatóanyagú szer, amely szintén NSAID, kevésbé irritálja a gyomrot, és 22-46 százalékkal enyhíti a vérzést. Aszpirin szedése tilos, mert vérzést generál.

Vigyázat! A fogamzásgátló tabletták elvékonyítják a méhnyálkahártyát, emiatt kisebb mértékű a havivérzés – akár 60 százalékkal is. Folyamatos szedé­sük mellett a menstruáció általában teljesen el is marad, illetve csak nagyon enyhe vérzés lép fel.

A másik lehetőség egy méhen belüli (intrauterin), levonorgesztrel-tartalmú fogamzásgátló eszköz. A szervezetbe kerülve levonorgesztrelt (progesztin hormont) bocsát ki, mely a méh-nyálkahártya havi fejlődésének lassításával akadályozza a menorrágiát. Az eddigi adatok szerint az eszköz ugyanolyan hatékonyan enyhíti a túl erős vérzést, mint a műtéti beavatkozás, sőt a menstruáció teljesen el is maradhat.

Prevenció második körben

A jótékony barátcserje. Női bajok (menstruációval összefüggő hormon­zavarok, PMS stb.) jól bevált ellenszere a barátcserje nevű gyógynövény (Vitex agnus-castus). Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a Vitex-kivonatból készült tinktúrának már tizenöt cseppje is jelentősen csök­kenti a menorrágiás napok számát, de tartósan kell alkalmazni, mert érdemi hatás csak hónapok múlva jelentkezik. Érdemes tehát kipróbálni annak is, aki eddig idegenkedett ettől a növénytől.

Egészséges rutin. A tünetek a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás­sal, illetve a rendszeres, közepes vagy nagyon intenzív testmozgással is megelőzhetők. Fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonaféléket, tejtermékeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, tojást, olajos magvakat, sovány fehér és vörös húsokat és telítetlen zsírsavakban gazdag zsiradékokat (ilyen pél­dául a repce- vagy dióolaj).

A mozgás lehet tempós gyaloglás, kocogás, úszás, esetleg biciklizés, naponta vagy heti négy alkalommal legalább félórányi. Rendszeresen, heti több alkalommal jógázó hölgyek gyakran számolnak be menstruációs panaszaik megszűnéséről, illetve a probléma csökkenéséről.

Vérvizsgálat. A menorrágia hátterében néha véralvadási zavar, például Von Willebrand-betegség áll. Az orvosok egy része azonban nem is gon­dol ennek lehetőségére, vagy egyszerűen nem veszi a fáradságot, hogy páciensét vérvizsgálatra küldje. Főleg annál valószínűsíthető ez az alap­betegség, aki kezdettől – serdülőkorától — fogva mindig erős vérzéssel járó menzeszt tapasztalt. A gyógymód a hiányzó véralvadási faktor injekció vagy infúzió formájában történő rendszeres bejuttatása, amitől a menorrágia teljesen megszűnhet.

Összefoglalás

Okai. Két hormon, az ösztrogén és a progeszteron egyensúlyának felborulása többnyire pubertás­korban, illetve a klimaxot közvet­lenül megelőző időszakban. Mióma is okozhatja, vagy – nagy ritkán – méhtestrák (méhnyálka-hártyából kiinduló daganat).

Figyelmeztető tünetek. A menzesz első napjaiban olyan erős a vérzés, hogy óránként kell tampont vagy intimbetétet cse­rélni. A nagy vérveszteség miatt fáradékonyság, szédülés, vashi­ány is felléphet; az utóbbit a vér­kép kimutatja, de csak az orvos jóváhagyásával szedjünk vastab­lettát.

Új fejlemények. Nagy intenzi­tású ultrahanghullámokkal szét lehet roncsolni a menorrágiát okozó miómákat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.