Gyermekbetegségek

Viperamarás tünetei, hogyan kezelhető?

Néhány esetben az állatharapás veszé­lyességét növeli, hogy az állat harapásával mérget fecskendez be az emberbe. Hazánkban, a természetben egy ilyen állat fordul elő, a vipera.

Figyelem: Hogy elkerüljük a felesleges idegeskedést, jó, ha tudjuk, hogy a vipera gyakran a nélkül harap, hogy befecskendez­né a mérgét, és a viperamarás pillanatától fogva addig, amíg a méreg az első tünete­ket okozza, legalább egy óra eltelik.[brbr]Ez az időszak hat óráig meghosszabbítható, ha a gyereket mozdulatlanul tudjuk tartani. Mivel a harapás általában a végtagot éri, a legjobb nyomókötést alkalmazni az egész végtagra, hogy megakadályozzuk a méreg felszívódását és elterjedését, amíg a legközelebbi kórházba jutunk.

Hogyan kössük el a végtagot?

Szorítókötés

Mi történik

A viperamarás tünetei a szerint különböznek, milyen mennyiségű mérget fecskendezett be az állat, valamint milyen korú és testsúlyú a gyerek. Súlyosabb esetekben előfordulhat, hogy mesterséges lélegeztetésre és szívmasszázsra van szükség, de általában a helyzet nem válik ilyen kritikussá. A gyerek hirtelen erős fájdalmat érez a megmart helyen. A seb feldagad, véraláfutásos lesz, a sebesül­ten gyengeség vesz erőt és hányingerre panaszkodik.

Mi történik

Ha a légzés és a szívverés szabályos, nyugtassuk meg a gyermeket, fektessük le, és próbáljuk meg elérni, hogy ne mozogjon, mert ha lassabb a vérkeringés, a méreg is lassabban terjed. Ugyanezen ok miatt izoláljuk a sérült végtag vérkeringését, alkalmazzunk nyomókötést az egész végtagon. Ha lehet, használjunk gumikötést, ennek hiányában a marás és a végtag töve közé felhelyezett övvel vagy szövetdarabbal akadályozzuk meg a vérkeringést. Végül rögzítsük a sérült végtagot egy bottal és a marásnyomot tartsuk lejjebb a szív magasságánál: ne emelje fel a gyerek a lábát vagy a karját. Ez után gyorsan szállítsuk kórházba úgy, hogy a gyereknek ne kelljen járnia.

Marások száma Európában

A Magyarországon élő két mérges kígyó, a keresz­tes vipera és a rákosi vipera is kevés méreganyaggal rendelkezik, és a szakemberek szerint egészséges fel­nőttre többnyire nem jelentenek veszélyt, egy gyerek vagy egy leromlott egészségi állapotú felnőtt azon­ban érzékenyebben reagálhat a marásukra. Napjaink­ban a halálos kimenetelű keresztesvipera-marások száma a fejlett kórházi ellátásnak és a rendelkezésre álló ellenszérumnak köszönhetően Európa-szerte igen alacsony.

Ha megöltük a kígyót, akkor vigyük magunkkal, hogy be lehessen azonosítani. Csak akkor próbál­kozzunk a méreg kiszívásával, ha a kórház nagyon messze van. Ilyenkor jól tisztítsuk meg a sebet, a szájunkat tapasszuk rá (persze jobb egy méregfelszívó fecskendőt használni, ha van; az ilyesmi beszerezhető a patikákban, és praktikus lehet, ha a ki­rándulásokra mindig magunkkal viszünk belőle egyet), szívjuk ki a vért és köpjük ki, vagy nyomjuk ki a tűből, és csak ezután rögzítsük a végtagot.

Figyelem! Soha ne adjunk vipera elleni szérumot! Olaszországban többen halnak meg a szérum okozta anafilaktikus sokk miatt, mint a viperamarásban. A szérumot csak orvosi felügyelet mellett, a kórházban lehet beadni.

Megelőzés

A viperamarást elkerül­hetjük, ha betartjuk a következőket:

  • A vipera csak védekezés közben támad, ha nincs lehetősége elmenekülni, ezért a marás ritka.
  • A zaj és a hangos lépések elijesztik a viperákat.
  • Tanítsuk meg a gyereknek, hogy ne nyúljon be a kövek közé, főleg olyankor ne, ha rásüt a nap. Ne üljön a kövekre vagy a földre, amíg nem nézett körül, és egy bottal nem piszkálta meg a helyet vagy nem keltett zajt.
  • Kiránduláskor viseljen magas szárú cipőt, és ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyerekeket.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.