Gyermekbetegségek

Vízbefúlás gyermeknél, mit tegyünk?

A vízbefúlás az első néhány életévben gyakrabban fordul elő, hiszen a gyermek még nem tud úszni, illetve túl kicsi ahhoz, hogy kimásszon a vízből. Ha egészen kicsi, akkor még egy kád vízbe is könnyen beleful­ladhat. A vízbefúlás oka mindig a felnőttek figyelmetlensége. Ezért mindig különös gonddal figyeljük, mikor kerül a gyermek veszélyhelyzetbe. A nagyobbacskák is ki vannak téve a tenger, a tavak, folyók és az úszómedencék veszélyeinek.

 Mi történik

A fulladást a légutakba jutó víz okozza, ami a hangszalagok gör­csös elzáródását okozza, megakadályozva a légzést. Ha a víz tölti ki a tüdőt a levegő helyett, a vér oxigénellátása lehetetlenné válik. A légzés leáll, és bekövetkezik a ful­ladás. Az oxigénhiány megakadályozza a különféle szervek működését; leáll a szív és az agy, ami eszméletvesztéshez vezet. Ha hirtelen nem avatkozunk közbe, akkor néhány másodperc alatt bekövetkezik a halál. A fulladáshoz tehát nem keli az egész testnek elmerülnie a víz alatt, elég, ha a száj és az orr kerül vízbe néhány lélegzetvételnyi időre.

Mi a teendő

Amikor odaérünk, lehet, hogy a gyerek már elvesztette az eszméletét. Legfontosabb annak ellenőrzése, lélegzik-e.

  • Ha nem lélegzik: bizonyosodjunk meg arról, nincs-e valami a szájában, ami el­zárja a levegő útját (sár, idegen test stb.). Ebben az esetben rögtön vegyük ki az ujjunkkal, nagyon figyelve arra, nehogy még mélyebbre nyomjuk az idegen testet. Ha a kísérlet nem sikerül, vagy kétségeink támadnak, maradt-e még anyag a légutakban, akkor alkalmazzuk a Heimlich-módszert (képen alul), aminek a segítségével ez kilökődik.
  • Ha a gyerek egyévesnél kisebb, talán elegendő, ha a bokájánál fogva fejjel lefelé fordítjuk, vagy alkarunkra fektetve a lapockái közé ütünk. Miután hamar kifolyattuk a vizet a légutakból, fordítsuk a hátára, és ha még mindig nem lélegzik, kezdjük meg az újraélesztést: szájból szájba lélegez­tetést és szívmasszázst, amit a mentők megérkezéséig folytatni kell.
  • Ha lélegzik: még ha el is vesztette az eszméletét, fektessük az oldalára (stabil oldalfekvés), takarjuk be; a vízbe merülés mindenképpen hőveszteséggel jár, ami veszélyes lehet. Ezután hívjuk telefonon az elsősegélyt.
  • A baleset után: Ha minden jól végző­dik, és úgy tűnik, a gyerek nem szenvedett károsodást, a biztonság kedvéért akkor is mutassuk meg gyerekorvosnak.

Heimlich-módszer:

Heimlich-módszer

Megelőzés

A legjobb a megelőzés: soha ne hagyjuk egy pillanatra sem felügyelet nélkül a fürdőkádban, vízzel teli tartály, medence partján vagy egyéb veszélyes hely közelében. Vízparton is mindig tart­suk szemmel a gyermekünket, és tegyük lehetővé számára, hogy minél hamarabb tanuljon meg úszni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.