Egészségügyi kérdezz-felelek

Miért vagyok mindig fáradt?

Miért vagyok mindig fáradt, akkor is, amikor úgy gondolom, hogy eleget aludtam?

Sokféle egészségügyi probléma járhat fáradtsággal; a leggyakoribb a vérszegénység, pajzsmirigy alulműködés, depresszió, szívbetegség vagy valamilyen alvászavar. Nem biztos, hogy amikor úgy gondolja, eleget aludt, ez így is van. Ha például horkol, a másnapi kimerültséget krónikus obstruktiv alvási apnoé okozhatja.

A rendellenesség lényege, hogy alvás közben többször kimarad a légzés, ami az ön számára észrevétlen maradó, ám a fiziológiás alvás ritmusát megtörő  mikroébredéseket eredményez. Ha szívgyógyszert szed, az is gyanús lehet: a bétablokkolók esetében gyakori mellékhatás a fáradtságérzés. Mindenképpen számoljon be erről a problémáról orvosának.

Gyógyszer nélkül: mozogni is fontos

Egy vizsgálatban összehasonlították, mennyire hatékony depresszió ellen a tempós séta vagy koco­gás, az antidepresszáns szertralin, illetve a gyógy­szer és a testmozgás együttesen. Négy hónap eltelté­vel mindhárom csoport nagyjából hasonló javulást mutatott, hat hónap múlva azonban kevésbé estek vissza azok, akik mozogtak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.