Gyógyító természet

A gyermekágy természetes élet- és gyógymódja

Rendes szülés lezajlása után az ivarszervek terhességi elváltozásai is bizonyos idő után, rendben visszafejlődnek, aminek biztosítása érdekében fontos a gyermekágyi időszak. Itt is, miként a terhesség alatt első és legfontosabb törvény a tisztaság.

Gyermekágy

Fontos az első napokban a pontos hőmérőzés, mert ilyenkor mindig kell számolnunk csekély hőemelkedésekkel, ha azonban netán 38 fok feletti láz vagy hidegrázás lépné fel, azonnal értesíteni kell az orvost, nehogy a gyermekágyi láz esetén szükséges intézkedéseket elkésetten foganatosítsuk.

Gyermekágyas időszak, kezelések

Szerencsére e betegség az utóbbi időkben már ritkább. Nagy gond fordítandó a gyermekágyas táplálkozására, ami ugyancsak főleg növényi legyen, azonfelül tej, tejtermék, tojásos ételek, tésztafélék és hal, esetleg fiatal állat fehér húsa. Széklet rendezése céljából fogyasszunk sok gyümölcsöt. Erős hashajtót soha se adjunk, mert ezek az anyatejbe átmehetnek, és a csecsemők bélhurutját idézhetik elő. Szülés után nagy gond fordítandó a hasfal ápolására, nehogy lógó has keletkezzék.

Szoros haskötő viselése nagyon is ajánlatos, de ezen felül a hasfal izomzatának edzése céljából enyhe masszázst alkalmazzunk. Később a megfelelő vízgyógyászati eljárásokat, ülőfürdőt, zuhanyozást. A hasra fél órás ecetes vizes borogatást tegyünk. Az emlők ápolásaként minden szoptatás után mossuk le a bimbókat forralt vízzel, utána alkohollal, végül tiszta vazelinnel kenjük: be a bimbókat. Emlőgyulladás esetén azt mezeizsurló-teával borogassuk.

Mozgás

Az egészséges gyermekágyas asszony lehetőleg korán keljen fel, már az ötödik napon, ha csak lehet, rövid időre, majd nap-nap után hosszabb ideig marad ágyán kívül. A korai felkelés ellene dolgozik az alhasi szervekben a pangás kifejlődésének, azonkívül fokozza az anyagcserét, végül ezáltal akadályozhatja meg legelőnyösebben, hogy a méh később elferdüljön. A szoptatás nagyjában kilenc hónapon át történik, naponta ötször. Éjjel soha se szoptassunk, mert mind az anyának, mind a csecsemőnek szüksége van az éjjeli pihenésre. Tartsa be az anya pontosan a szopási időket, még ha a gyerek sír, akkor is.

A csecsemő előnyére válik, hogyha eleitől kezdve hozzászokik a szabályos időközökhöz. Ha az anyának nyílt tuberkulózisa, kifejezett vérszegénysége vagy rosszindulatú daganata van, természetesen szoptatnia nem szabad. A gyereknek az anyatej szinte pótolhatatlan, amitől csak a legnagyobb szükség esetén térünk el, mert a mesterségesen táplált gyermek sohasem lesz olyan edzett, ellenálló és egészséges, mint az anyatejen felnevelt csecsemő.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.