Gyógyító természet

A mandulagyulladás természetes gyógymódja

A torok- és garatmandula a nyirokmirigyekhez tartoznak, amelyeknek élettani feladatairól még ma sem alkothatunk tiszta képet. Feltételezhető hivatásuk, hogy a szájűrbe és orrba jutott baktériumokat ártalmatlanná tegyék, a felső légutakat tisztítsák, nehogy a betegségcsírák a szájon, orron és légcsőn keresztül a tüdőbe juthassanak.

A mandulák funkciója

A mandulák tehát bacilusfogók, amelyek meggátolják, hogy a betegség okozói a szervezetből kóros anyagokat kiválasszanak. Egyetlen más szervünk sem betegszik meg olyan könnyen és gyakran, mint a mandulák. Felületük nem sima, öblöcskéiben igen gyakran nyákrészecskék és ételmaradékok panganak, amelyekben a bacilusok kitűnő táptalajra találnak. Minthogy a levegő tele van porral és bacilusokkal, könnyen érthető, hogy a mandulák, melyek a szájüregben meglehetősen szabadon fekszenek, és sokféle ártalomnak vannak kitéve, aránylag könnyen megbetegszenek.

A különböző gennybacilusok, a diftéria, az influenza, a tüdőgyulladás és a nyakszirtmerevedés baktériumai mind megtalálhatók a mandulákon.

Mandulagyulladás tünetei

A megnagyobbodott mandulák légzési és nyelési zavarokat okozhatnak, különösen éjszaka. A túltengő mandulák természetesen sokkal gyakrabban és könnyebben betegednek meg, mint az egészségesek. A túltengő garatmandula az orrlégzést jelentékenyen gátolja, az ilyen gyermek gyakran szenved fejfájásban. Nyitott szájjal, nyugtalanul alszik, horkol. Éjjel felijed, és szívpanaszai is vannak.

A heveny mandulagyulladás legtöbbször hirtelenül keletkezik, láz, hidegrázás, fejfájás, súlyos betegség érzete, nyelési fájdalmak jelzik. A nyaki nyirokcsomók megduzzadnak; fülfájdalmak is felléphetnek. A mandulák erősen megduzzadnak, sötétpirosak, néha szürkés, sárgás lepedék borítja őket.

Ha mélyebb rétegükben genny keletkezik, a mandulák eltályogosodnak. Különösen gyermekeken gyakran középfülgyulladás is kifejlődhet. A gyulladásos mandulák felszínén fehéres csomócskák keletkeznek, amelyek gyakran összefolynak, ezeket meg lehet különböztetni a diftéria jellegzetes tapadós, szürkésfehér lepedékétől.

A mandulagyulladás természetes kezelése

A mandulagyulladás kezelésében nagy szerep jut a természetes gyógymódnak. A helyi kezeléskor a beteg gyakran öblöget, amihez legcélszerűbb zsályateát használni. A nyakra hideg vizes Priessnitz-borogatásokat rakunk. Az általános kezelés a vér elvezetését és a mérges anyagok kiválasztását célozza. Napjában többször állott vizes törzsborogatásokat adunk, előtte izzasztónak forró limonádét, majd a borogatás alatt egy csésze forró hársfateát. Ha mandulatályog tünetei mutatkoznak, negyedóránként forró kamillateával öblíttettünk, hogy a tályog mielőbb megérlelődjék és a genny kiürülhessen.

Idült mandulagyulladás kezelése

Az idült mandulagyulladás legtöbbnyire a hevenyből fejlődik. A mandulák állandóan duzzadtak, belőlük mindig genny nyomható ki. A jelenlevő genny rossz szájszagot terjeszt, és állandóan fertőzés veszélyével jár. Tanácsos azért heteken át állandóan öblíteni, éjjelre nyakborogatást adni, a vérelvonás állandósítása céljából vízgyógyászati eljárásokat (félfürdők, lábszárpakolások, lemosások). Ha ezen egyszerű eljárásokkal nem érünk célt, a mandula műtéti eltávolítása szükséges, különösen ott, ahol a mandulagyulladással egyidejűleg olyan belgyógyászati szervi betegségek jelei mutatkoznak, melyek a mandulák idült gyulladásával összefüggésben vannak.

Ilyenek például veseizgalmak; miért is duzzadt manduláknál mindenkor vizeletvizsgálat is végzendő. Izomreuma, ízületi csúz, súlyos szívbetegségek, mint szívhártyalob, szívizomgyulladás, sőt vérmérgezés is felléphet gennyes és duzzadt mandulák következményeképp, ilyen esetekben a mandulák műtéti eltávolítása feltétlenül javallt.

A mandulák eltávolítása

Az utolsó évekig szinte divattá lett még az orvosok között is, szinte minden ok nélkül, a mandulák eltávolítása, hogy ezáltal „megelőzzék!?” a mandulák megbetegedését és azok okozatait. Az utóbbi években maguk a gégeszakorvosok szólaltak fel ezen oktalan eltávolítás ellen!

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a működésüket kifejteni képes mandulák a szervezet védői és az ártalmas baktériumok szűrői. Ahol tehát a mandulák munkaképesek és a fenti következmények sem állnak fenn, tekintsünk el a felesleges műtéttől. A mandula megbetegedéseire hajlamos gyermekek és felnőttek edzése és az e célból alkalmazott természetes gyógytényezők tehát olyan nagy fontossággal bírnak, hogy erről sem a szülőnek, sem a nevelésre hivatottaknak megfeledkezni nem szabad.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.