Fittség

A mosoly és a nevetés gyógyereje

Meg tudjuk mondani, mikor nevettünk utoljára tiszta szívből, igazán? Ha a válasz nem az, hogy „ma”, vagy ha hosszabban el kell gondolkodnunk az időponton, akkor legfőbb ideje, hogy egy jót nevessünk.

Először gondoljuk végig, mi az, amin úgy igazán nevetni tudunk. Mivel nem vagyunk egyformák, meglehet, ami egyikünket hahotára fakasztja, azt másikunk blődségnek tartja. De teljesen mindegy, mi legyen a kiváltó ok, a lényeg, hogy rendszeresen nevessünk, ha lehet, naponta többször is. Tökéletesen biztosak lehetünk benne, hogy csupán a nevetés képes jelentős mértékben megjavítani egészségi állapotunkat, s meglehet, még életünket is meghosszabbítja.

Nevetés a csodaszerünk!

Nevető baba

A nevetés ingyen beszerezhető csodaszer, melyet túlságosan ritkán alkalmazunk annak ellenére, hogy garantáltan nincs káros mellékhatása, leszámítva, hogy esetleg a szomszéd asztalnál ülő mogorva alak felhúzza az orrát, valójában azért, mert irigykedik arra, akinek jókedve van.

Nevetéskor a rekeszizom „megmasszírozza” a belső szerveket, ettől javul a vérellátás és az emésztés. Emelkedik a pulzusszám, jobb lesz a vérkeringés, friss vér járja át egész testünket. Aktivizálódik a szervezet hormontermelése, így kellemes, jó érzés jár át bennünket. Immunrendszerünk optimalizálódik, elszáll a mérgünk, feloldódik a stressz, hangulatunk vidám és optimista lesz. A nevetés enyhíti a fájdalmat, oldja a feszültséget, javítja fizikai és szellemi állapotunkat. Egyszóval: a nevetés nélkülözhetetlen, bárhol ingyen beszerezhető és igen hatásos.

Ám már a mosolynak is megvan a hasonló hatása. Ha csak annyit teszünk, hogy szájunk sarkát a lehető legnagyobb mértékben széthúzzuk, s legalább egy percig így maradunk, hangulatunk már ettől jelentős mértékben javul. Ha ezt rendszeresen végezzük naponta öt percig, garantáltan elkerülhetjük a depressziót. A mosolygás igen ajánlatos hosszú távú gyógykezelés, melynek csak kellemes mellékhatásai vannak.

Egy további hasznos önterápia a „szellemi koplalás”. Ez azt jelenti, hogy elengedünk magunktól mindent, ami kárunkra lehet: dühöt, stresszt, féltékenységet, mérget, gondot, irigységet, félelmet, szomorúságot. Töltekezzünk fel az öröm, az optimizmus, a szeretet, a jóindulat, vagy bármi más olyan érzés energiájával, ami javunkra válik, s rájövünk, saját kezünkben a megoldás kulcsa, hogy mennyire maradunk egészségesek, hogy érezzük magunkat, és mennyire tudjuk élvezni az életet.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.