Gyógynövények

Balzsamfa

Balzsamfa (Myroxylon balsamum) története, alkalmazott drogok

A gyógyászatban a Myroxylon balsamum (Fabaceae) balzsamait, a perubalzsamot (Balsa­mum peruvianum Ph. Hg. VIII.) és a tolubalzsamot (Balsamum tolutanum Ph. Hg. VIII.) használják fel.

A perubalzsam a Közép-Amerikában honos, különösen nagy területen San Salvadorban termesztett, 10-15 m magas Myroxylon balsamum (L.) Harms var. pereirae (Royle) Harms – perubalzsamfa – törzsének kérgében pörkölés és sebzés hatására képződő és abból kinyert balzsam. A drog sötétbarna, szirupszerű folyadék, erős vanília illattal. A sebzés hatására kifolyó gyantát ruhadarabokkal fölitatják, majd ezeket forrásban lévő vízbe merítik. A víz­zel nem elegyedő gyanta leülepszik az edény aljára, amit így később dekantálással nyernek ki. A perubalzsam nevét onnan kapta, hogy Európába Peru kikötőiből szállították legna­gyobb mennyiségben.

A tolubalzsam Kolumbiában (Tolu tartományban) és Venezuelában honos, a Karib-szige­teken is termesztett Myroxylon balsamum (L.) Harms var. balsamum deleatus – tolubalzsamfa – törzséből kinyert balzsam. A fa törzsén V alakú metszést ejtve gyűjtik a kifolyó balzsa­mot. Egy fán egyidejűleg akár 20 sebzés is ejthető. A tolubalzsam frissen szürkés színű, lágy, levegőn megszáradva megkeményedik, és vörösesbarnává válik.

A tolubalzsamot a parfümériában fixálószerként használják. Ritkán füstölőkben is al­kalmazzák, de nagyobb dózisban köhögést válthat ki, ezért használata nem előnyös. Ké­miatörténeti érdekesség, hogy a toluolt először a tolubalzsam pirolízisével állították elő.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

A perubalzsam kb. 50-75% cinnameint (2/3 rész benzil-benzoát, 1/3 rész benzil-cinna-mát), 20-30% gyantát, 10% fahéjsavat, benzoesavat, dihidrobenzoesavat, szeszkviterpén-alkoholt, nyomokban vanillint és kumarint, Ül. izoflavonoidokat tartalmaz.

A tolubalzsam kb. 7,5% cinnameint, 80% gyantát, szabad fahéjsavat, szabad benzoesavat, vanillint, 1,5-3% illóolajat tartalmaz.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

A perubalzsamot a népi gyógyászatban külsőleg bőrbetegségek, ízületi- és fejfájás, rühösség kezelésére, vérzéscsillapítóként használták. A perubalzsamot belsőlegesen nem alkalmaz­ták. A tolubalzsamot a népi gyógyászatban megfázásos betegségek kezelésére belsőleg, ezen kívül külsőleg sebkezelésre is használták.

Preklinikai vizsgálatok

A perubalzsam antibakteriális, granulációt fokozó hatását állatkísérletesen igazolták. A tolubalzsammal preklinikai vizsgálatok nem ismertek.

Humán bizonyítékok

Bár klinikai vizsgálatok nem támasztják alá a perubalzsam hatásosságát, a bőrgyógyászati indikációja magisztrális készítményekben és kozmetikumokban egyaránt népszerű kom­ponens napjainkban is. A tolubalzsam hatását nem tanulmányozták humán vizsgálatokban, gyógyászati alkalmazása a tapasztalaton nyugszik, nem tartozik az elsőként választandó köptető hatású drogok közé.

Indikációk, adagolás

A perubalzsamot antiszeptikus és szövetregenerációt segítő hatása miatt lokálisan sebek, égési sérülések, felfekvések, fagyás, lábszárfekély, ill. aranyér kezelésére, valamint baba­krémek előállítására alkalmazzák. A jelenleg hivatalos Formuláé Normales VII. kiadásában számos készítmény (Supp. ad nodum, Supp. contra nodum, Supp. haemorrhoidale, Ung. argenti nitrici, Ung. camphoratum ad pernionem) tartalmaz hatóanyagként perubalzsa­mot.

Külsőleges készítmények részeként 5-20%-os koncentrációban használható, de nagy felület kezelésénél koncentrációja nem haladhatja meg a 10%-ot. A tolubalzsam antiszeptikus és expektoráns hatása miatt belsőleg, különböző légúti gyul­ladások esetén kerül alkalmazásra. Napi dózisa 0,6 g.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

A perubalzsam allergiás reakciót válthat ki (gyakoriság kb. 2%) fahéj sav- és fahéj savész­ter-tartalma miatt. Megfigyelték, hogy propolisz egyidejű alkalmazása esetén a túlérzé­kenységi reakció gyakrabban alakul ki, ezért együttes használatuk kerülendő. A perubal­zsam az egyik leggyakoribb allergizáló anyag a bőrgyógyászatban, ezért nagy bőrfelületen csak akkor szabad alkalmazni, ha meggyőződtünk arról, hogy nem vált ki túlérzékenységi reakciót.

Bőrirritáló hatása miatt ajánlatos csak kis felületen és egyszerre egy hétnél nem tovább alkalmazni. Belsőleges, illetve túlzásba vitt külsőleges alkalmazás esetén vesekárosodás alakulhat ki. Hasonló összetétele miatt helyi allergiás reakció tolubalzsam esetén is kialakulhat.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.