Gyógynövények

Komló

Felfutó komló (Humulus lupulus) története, alkalmazott drogok

A komlót Kínában, Indiában és az észak-amerikai indiánok körében elterjedten használták nyugtalanság, álmatlanság kezelésére. A középkori Európában a növényt többféle betegség kezelésére alkalmazták, de indikációs területei között nem voltak központi idegrendszeri kórképek. Magyar forrásokban először a 11. században említik.

Világszínvonalon először Plinius jegyezte le a növényt a Kr.u. 1. században, amikor leírta, hogy a komló népszerű kerti növény és zöldség. Megemlítette, hogy a hajtásokat a piacokon árulták, és úgy fogyasztották, mint a spárgát. A komlót Egyiptomban használták először sörfőzésre.

A „mászik” jelentésű angolszász hoppan szó lehet az eredete az angol nevének (hop), míg nemzetségneve a humus („föld”) szóból származik, mivel a növény tápanyagban gazdag talajt igényel. A különleges specifi­kus név, a lupulus („farkas”) a növekedésére utal, ami közben a növény úgy csavarodik, mint ahogy a farkas csavarodik a prédájára.

A gyakorlatot, hogy komlóval ízesítsék a sört, az angolok a holland be­vándorlóktól vették át, ahol íze és tartósító hatása miatt azonnal felvál­totta az addig használt Boldogasszony tenyerét (Tanacetum balsamitaj és más növényeket. VIII. Henrik megtiltotta a használatát, utasította az or­szággyűlést, hogy törvénybe iktassák a „gonosz gaz” mellőzését, mivel az elrontja a jó sört. Ennek ellenére a komló hamarosan elterjedt sör-ízesítővé vált, és Angliában a mai napig több helyen termesztik, például Worcestershire-ben, Shropshire-ben, Herefordshire-ben és Kentben.

Nyugtató hatását a szak­irodalomban először a 20. század második felében írták le. Az első modern megfigyelést komlószedőknél tették, akik a munka során túlzott fáradtságot és álmosságot éreztek. Ezek a megfigyelések megerősítették a tradicionális gyógyászatban nyert tapasztalatokat, és hozzájárultak ahhoz, hogy napjainkban a komló nyugtató-altató hatású gyógynövény­készítmények gyakori komponensévé vált.

A komló a középkor óta ismert söralapanyag. Izkorrigensként az élelmiszeriparban is alkalmazzák a drog kivonatát. Keserű íze miatt étvágyjavítóként is használható. A Humu­lus lupulus L. (Cannabaceae) Európában őshonos, de a mérsékelt égövön több kontinensen megtalálható, akár 10 méter hosszú szárú, vezetékekre felfuttatva termesztett, kapaszko­dó évelő növény.

A gyógyászatban használatos drogot a kétlaki növény, termős virágzatai, vagy az azok­ból kifejlődő termés szolgáltatja. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a komlótoboz (azaz a növény, termős virágzata; Lupuli flos) a hivatalos drog, amelyet augusztusban és szeptemberben gyűjtenek be. A gyógyászatban leggyakrabban a komlótoboz alkohollal (esetleg vízzel) készült száraz kivonatát alkalmazzák.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

A termés jelentős mennyiségű keserűanyagot (10%, floroglucin-származék αés β-kese-rűsavak), ezen kívül 0,3-1% illóolajat, prenilezett flavonoidokat (xantohumol, izoxan-tohumol), valamint cserzőanyagot tartalmaz. A központi idegrendszeri hatásért felelős anyagokat kutatva egy alkoholszármazék (2-metil-3-butén-2-ol, röv.: metilbuténol) és a kivonatokban kis mennyiségben megtalálható izovaleriánsav (amely a macskagyökér alko­tóanyaga is) lehetséges szerepét feltételezték. A kutatások (sem az állat-, sem a humán kísérletek) nem hoztak egyértelmű, áttörést jelentő eredményt.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

A komlót, mint nyugtatót tradicionálisan teaként, tinktúraként vagy párnába töltve („komlópárnaként”) alkalmazták. A metilbuténol magas illékonysága miatt feltételezhe­tő, hogy az utóbbi alkalmazási mód is terápiás értékű lehet.

Preklinikai vizsgálatok

A komló farmakológiájával, hatásmechanizmusával kapcsolatos ismeretanyag jelenleg cse­kély, a drog gyógyászati használata főleg a tradicionális alkalmazáson alapul. Jelenleg a metilbuténolt tartják a hatásért felelős egyik kulcsvegyületnek, de a rendelkezésre álló bizonyítékok még nem elégségesek.

A komló éteres kivonata állatkísérletben nyugtató hatásúnak bizonyult. A drogban megtalálható metilbuténol adagolása hasonló eredménnyel járt, nagyobb dózis esetén narkózis alakult ki. A metilbuténol nagyon illékony vegyület, amely keserűsavakból kelet­kezik. Illékonysága miatt a kivonatokban igen kis mennyiségben található meg, azonban elképzelhető, hogy a keserűsavak átalakulásával in vivo képződik.

A nyugtató hatásban annak is szerepe lehet, hogy a komlóban található egyik flavonoid, a xantohumol növeli a GABA-agonisták receptoraffinitását. A növény hatásosságát a drog kivonatával és keserűsavakkal elvégzett néhány állatkísérlet is igazolta.

Humán bizonyítékok

A komló alkalmazása jelenleg a növény tradicionális használatán alapul. Feltételezett (és általánosan elfogadott) enyhe nyugtató és altató hatását egyelőre nem támasztják alá megfelelő humán bizonyítékok.

Monokomponensű készítménnyel nem végeztek olyan humán vizsgálatot, amely bizonyította volna a hatást, azonban a drog macskagyökérrel kombinált készítménye több tanulmányban hatásosnak bizonyult. A kombinációs készít­mény placebókontrollos vizsgálatokban javította az alvás minőségét, segítette az elalvást. Jelenlegi tudásunk szerint a komló kiegészítője lehet nyugtató/altató készítményeknek, az azonban nem bizonyított, hogy önmagában alkalmazva is hatásos lenne.

Indikációk, adagolás

A komló nyugtató, elalvást elősegítő szerként alkalmazható. Egyszeri adagja 0,5 g (ami 60-80 mg száraz kivonattal ekvivalens). Készítményekben általában szilárd vagy folyé­kony kivonatát alkalmazzák. Előnyösebbek azok a termékek, amelyekben a komlót más, hasonló hatású gyógynövénnyel (pl. macskagyökérrel, golgotavirággal, citromfűvel vagy levendulával) kombinálják.

Általános hatása

Hűtő vértisztító, lázcsillapító, vízhajtó, idegerősítő és -nyugtató, fertőtlenítő, baktéri­umölő, tartósító, erjedést szüntető, hurutszárító, emésztésfokozó, étvágyjavító, altató, szívnyugtató hatású.

Lélektani hatása

A gondolatok megtisztítása révén segít az elmének felülemelkedni a szennyezett ál­lapotokon, a gondokon. Kimozdít az egyhangú nyomasztottságból, könnyeddé tesz, és oldja a szorongást. Csökkenti az érzelmi túlsúlyt. Hűti az indulatokat, és segít feldolgozni a bosszantó élményeket. Túlzásban keserűségre hajlamosít.

Részletes ismertetése

A komló forrázata, áztatmánya öblögetőként kúraszerűen, rendszeresen használva eredményesen csökkenti a szájüregi gyulladásokat, fertőzéseket, a fogínygyulladást, az afta okozta égő érzéseket.

Forrázatának fogyasztása megszünteti a gyomorrontást, felszámolja a gyomor fertőzéseit, fokozza a gyomor emésztőképességét, erősíti, ellenállóvá teszi a gyom­rot. A gyomorfalra rakódott hurutot és emésztetlen táplálékot megmozdítja és segít feldolgozni.

A belekben csökkenti az emésztőnedvek mennyiségét, ugyanakkor fokozza haté­konyságukat, főleg az epéét, mivel ízében leginkább ahhoz hasonlatos. Mivel fokozza a bélmozgást, elősegíti a béltartalom előrehaladását és ürítését, ezzel együtt csillapít­ja a has feszülését, kihajtja a gátló széldugókat. A bélfalat ugyanakkor szárítja, ami a bél hurutos és gombás megbetegedései esetén előnyös. Oldja a belek görcseit.

Felszámolja azokat a mérgeket, amelyek az idegrendszert közvetlenül ingerük, így azt közvetve is erősíti. Működését nyugtatja, feszültségét és ingerelhetőségét csökkenti. Forrázatát altatónak használják az alvászavarok kiküszöbölésére vagy ál­matlanság ellen.

A szív túlzott ritmusát, a szapora pulzust hatékonyan csökkenti, ezért galagonyá­val és fagyönggyel együtt adva képes jelentősen könnyíteni a szív terheltségén, főleg idegi alapú esetekben.

Forrázata igen hatásos a máj méregtelenítésében, gyulladásainak, fertőzéseinek kezelésében, a zsírmáj, a ciszták felszámolásában. Gyulladás esetén áztatmányának fogyasztása jelentős javulást eredményezhet. A lép szöveteinek kipucolására az ezer­jófűhöz hasonlóan kiváló.

Mivel hűtő vértisztító, csökkenti a vér hőfokát. A koleszterin és az egyéb zsírok szintjét, valamint a cukortartalmat is mérsékli a vérben.

Fertőtleníti a nyirokrendszert, a nyiroknedveket, így áttételesen erősíti az im­munrendszer hatékonyságát. Ezért vírusos vagy bakteriális fertőzések, influenzás tünetek esetén javallt. A régebbi időkben a szifiliszes fertőzések és a tuberkulózis kezelésére is használták, hiszen a fokhagymához hasonlóan növényi antibiotikum­ként tarják nyilván. Hosszú távon, rendszeresen fogyasztva viszont vérfogyottsághoz vezethet, mert kiszárítja a nedveket a testből. Ennek megfelelően a szöveti pangó nedveket is felszámolja, amihez erős vízhajtó hatása is jelentősen hozzájárul.

Megfelelő folyadékbevitel mellett erős vese- és húgyúti tisztító, és csökkenti e terület gyulladásait, fertőzéseit.

A kismedence szerveire erős görcsoldó, lerakódásokat felszámoló, mozgató, fer­tőtlenítő és tisztító hatással van. A férfi nemi működésre nyugtatólag hat, a korai magömlést, a túlérzékenységet csillapítja. Nőknél fordítva: az ingerelhetőséget, az izgalmi állapotba jutást segíti. A prosztata gyulladását az azt kiváltó lerakódások megszüntetésével közvetve gátolja. A női belső nemi szervek működését serkenti, és a klimaxhoz társuló kiszáradásuk, gyulladásuk esetén javallt. Kiváló a menstruáció megindítására, a méh görcseinek csökkentésére. Egy héttel a havi vérzés várható ide­je előtt érdemes a forrázatát naponta fogyasztani, ha késéses vérzési rendellenességet szeretnénk kiküszöbölni vele.

Szoptató kismamáknál önmagában fogyasztva gátolja a tej termelődését, így al­kalmas a tej elapasztására. Sörrel együtt viszont ezzel ellentétes hatású.

A felszíni sebek fertőzéseinek megszüntetésére kiváló a frissen szedett, össze­morzsolt virág vagy levél, ha a sebre kötjük

Konyha

A fiatal hajtások vékonyak, és spárgaszerűek; meg lehet pá­rolni, és a spárgához hasonló­an lehet vajjal fogyasztani. íze­síthetünk vele gyümölcstor­tákat, quiche-t, leveseket és salátákat.

Gyógyászat

Párnába vagy kis tasakok­ba téve a frissen szárított komlótobozka segíti az alvást. A felmelegített komlópárna jót tesz a fülfájás ellen, és enyhí­ti a fejfájást.

Kozmetika

A levelekből és virágzatokból barna festéket lehet előállítani. A lecsupaszított vesszők erősek és hajlékonyak, így alkalmasak kosár vagy lábtörlő fonására. Az összezúzott, pépesített kom­lóból papírt lehet készíteni.

Figyelmeztetés

Ne fogyasszuk nagy mennyi­ségben, vagy más nyugtató ha­tású növényekkel együtt, mert aluszékonyságot okoz. Ne al­kalmazzuk depresszió esetén, vagy ha antidepresszánsokat szedünk.

Háztartás

A komlónak gyógyászati felhasználása is van; a nőivarú virágzatokat (komló-tobozkákat] összegyűjtik és kiszárítják. Csak a frissen szárított zöld komlót lehet használni. Antimikrobiális, emésztést segítő, vizelethajtó és nyugtató hatású. A nyugtató tulajdonsága a benne található összetevőknek köszönhe­tő, amelyek a központi idegrendszerre hatnak. A virágokból készült forrázat elősegíti az emésztést, étvágygerjesztő, enyhíti a kólikát és az irritábilis bél-szindrómát. A forrázat keserű lesz, ha hosszabb ideig párolódni hagyjuk.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

Mellékhatások, kölcsönhatások, ellenjavallatok nem ismertek. Óvatosságra int, hogy a komló fokozhatja egyéb központi idegrendszeri depresszánsok (nyugtatók, alkohol) ha­tását, valamint fokozhatja a depresszió tüneteit. A komló terápiás dózisban és élelmisze­rek alkotórészeként nem toxikus, ezt több évszázados felhasználása során nyert tapaszta­latok igazolják.

Extrém nagy dózisban alkalmazva a komló ösztrogénszerű hatású lehet.

A potens ösztrogénaktivitású (fitoösztrogén) 8-prenil-naringenin kis mennyiségben található meg a komlóban, de a humán bélflóra a növény egyik flavonoidját, az izoxantohumolt átalakítja 8-prenil-naringeninné. E vegyület ösztrogénaktivitása magyarázatot adhat arra a régi megfigyelésre, amely szerint a komlószedő nőknek gyakran felborult a menstruációs ciklusa.

A fitoösztrogének terápiás jelentősége csak a közelmúltban vált nyilvánvalóvá, a komló kivonatának és egyes vegyületeinek ösztrogénszerű aktivitását a gyógyászatban nem hasznosítják. A nyugtató céllal alkalmazott kivonat fitoösztrogén-aktivitása nagyon alacsony, a nemkívánatos hatások szempontjából nincs jelentősége.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.