Gyógynövények

Indigócserje

Indigócserje története, általános ismertetése

Az indigó Indiában őshonos és főleg szubtrópusi országokban termesztett növény. Ez a félcserje a pillangósvirágúak családjába tartozik. Az indigóból készített kék festék nyomaira bukkantak egyiptomi sírkamrákban, ami azt bizonyítja, hogy már leg­alább háromezer éve használják a növényt.

Amikor a 16. században kereskedelmi utak jöttek létre Eu­rópa és India között, az indigó volt egyike a sok áru­nak, amit Európába szállítottak, ahol szívesen fogadták, és felváltotta a festő csüllenget, mint a kék festék alapanyagát. A18. században eljutott Észak-Amerikába is, ahol a vad indigóból (Baptisia tinctoria) és a déli indigóból (B. australis) állítottak elő sokkal gyengébb minőségű kék festéket.

Dél-Karolinában széles körben termesztették. 1859-ben a bengáli és indiai földművesek fellázadtak az indigótermesztés ellen. Az igazi indigó festéket nehéz volt beszerezni; meleg, mély színt lehet vele elérni, melynek jobb a ter­mészetes színtartó képessége, viszont sok erjesztési folyamatot kell végrehajtani ahhoz, hogy a szín kívánt mélységét elérjük. A hugenotta földművesek továbbra is termesztették az otthoni felhasználásra, miután a növény nagyléptékű termesztése befejeződött az Egyesült Államokban.

  • A melegebb klímákon évelő, a hűvösebb helyeken egynyári növény. Védelemre és meleg­re van szüksége, ha mérsékelt éghajlaton termesztik.
  • Magról termeszthető; áztas­suk a magokat meleg vízbe ti­zenkét órán át, hogy a csí­rázást felgyorsítsuk. Vessük tartóedényekbe üveg alá, ta­vasszal fűtéssel.
  • Dugványról is szaporítható, amikor a növény késő tavasszal elkezd „túlnőni”.
  • Jól fejlődik tápanyaghiányos talajban is.

Kézművesség

A legjobb növény a szép és ra­gyogó kék festék készítésére; az indigót még ma is használják a ruhagyártók, ruhafestők és tervezők. Magas árat szabnak az így készült daraboknak. Mi­előtt a szintetikus anyagok fel­váltották volna, a farmereket is indigóval festették.

Gyógyászat

Az indigót már nem használják a gyógyászatban, mert súlyos hányást okozhat.

Kozmetika

Az emberek négyezer éven ke­resztül használták fekete haj­festésre az indigót önállóan vagy hennával keverve.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.