Gyógynövények

Vidrafű

Vidrafű (Menyanthes trifoliata) története, alkalmazott drogjai

A Menyanthes trifoliata L. (Menyanthaceae) ősi lápnövény, mocsarakban, folyók holtágai­ban nő. A növényt a középkorban a skorbut kiváló gyógyszerének tartották, német neve (Scbarbock) is a latin scorbutus szóból eredeztethető. Később a leveléből készült alkoholos vagy vizes kivonatának keserű íze miatt étvágyjavító és emésztést elősegítő készítmények összetevőjévé vált.

A vidrafű az északi félgömb mérsékelt éghajlatú területein honos vízinövény. Magyar neve arra utal, hogy a vidrák által is kedvelt élőhelyeken található meg. A drogot a nö­vény levele szolgáltatja (Menyanthidis trifoliatae folium), amit virágzáskor, május-jú­niusban kell begyűjteni. Keserűértéke legalább 3000. A vidrafű hazánkban védett, vadon nem gyűjthető be.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

A drog 1%-ban tartalmaz keserűanyagokat, amelyek közül legnagyobb mennyiségben a szekoiridoid-glikozid szerkezetű dihidro-loliamentin, foliamentin és sverozid található meg. Ezen kívül tartalmaz még flavonoidokat (fő komponensek a hiperozid, a rutin és a trifolin), kumarinokat, fahéjsav-származékokat, piridin-alkaloidokat (gencianin, gencianidin) és triterpéneket.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

A vidrafűlevelet teaként étvágytalanság, emésztési zavarok, máj- és lépműködés zavarai esetén, láz, fejfájás, álmatlanság, rheumatoid arthritis és reumás eredetű izomfájdalmak kezelésére alkalmazták.

Preklinikai vizsgálatok

A drog 70%-os alkohollal készült kivonata antimikróbás hatást mutatott Gram-negatív és Gram-pozitív baktériumok ellen (Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Mycobacterium smegmatis, Escheria coli stb.).

Nyál-, gyomornedv-, hasnyál- és epeszekréciót fokozó hatása kísérletesen bizonyított, amely keserűanyag-tartalmának köszönhető.

Humán bizonyítékok

A vidrafűiével alkalmazása leginkább tradíciókon gyökerezik, klinikai vizsgálatot a nö­vénnyel nem végeztek. A keserű ízérzés a szájnyálkahártya ízérző receptoraiból induló, a nervus vagus által közvetített reflexszel javítja az étvágyat, és az emésztőnedvek elválasztá­sának fokozásával az emésztést is elősegíti.

Indikációk, adagolás

Emésztési panaszok, étvágytalanság esetén napi dózisa 1,5-3 g- Egyszeri adagja teaként (forrázat) elkészítve 0,5-1 g drog. Kivonata számos keserűanyag-tartalmú készítmény komponensei között megtalálható.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

Nagy adagban hasmenést, hányást okozhat, felhasználása hasmenéses betegségekben, vas­tagbélgyulladás esetén kifejezetten káros lehet. Gyomor- és duodenális fekély esetén a drog hatására megemelkedett gyomorsav-szekréció fokozhatja a panaszokat. Hosszú távú alkalmazása még terápiás dózisban is csökkentheti a gyomornedv-szekréciót, ezáltal ét­vágytalanságot, emésztési zavart okozhat