Gyógynövények

Lángvörös kasvirág, az immunrendszerünk segítője

Lángvörös kasvirágNevezik piros kúpvirágnak is. A halvány kasvirággal (E. paliida) és a keskenylevelű kasvirággal (E. augustifolia) együtt a fészkesvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozik. Mindhárom faj gyógynövény. Leggyakrabban a lángvörös kasvirágból készült teát, illetve kivonatokat alkalmazzák. Az USA keleti és középső felén őshonos. Nálunk dísznövényként ültetik. Évelő növény.

Gyökérzete barna, rövid gyökértörzsből és sok, csavarodott mellékgyökérből áll. Szára 50-100 cm magas, csupasz vagy enyhén szőrös. Levelei tojás vagy lándzsa alakúak, hegyesek, szélük durván fűrészes, a levélváll elkeskenyedő. A levéllemez 7-20 cm hosszú, 2-8 cm széles, mindkét felszíne szőrözött. Az alsó tőlevelek rövid nyelűek, a felsők ülők. Virágai egyenként képződnek a szárak csúcsán. Közepük kiemelkedő, kúp alakú. A nyelves virágok rózsaszínűek vagy pirosak, szálasak. Júliustól őszig virágzik, magvetéssel szaporítható. A drogot a növény gyökere és virágzás kezdetén gyűjtött hajtásvége adja. Gyökerét a harmadik évben, októberben gyűjtik. Szaga aromás, íze savanykás, kesernyés.

Kémiai alkotórészek:

a hajtásban illóolaj, kávésavszármazék, flavonoidok, poliacetilének, alkamidok, poliszacharidok; a gyökérben: illóolaj, poliacetilének, alkamidok, kávésavszármazékok, poliszacharidok, glükoproteinek és nitrogéntartal­mú vegyületek találhatók.

Hatás:

A hatóanyagok fokozzák a kukociták mű­ködését, a falósejtek aktivitását. Mindkét drog immunerősítő, növeli a szervezet általános ellenálló képességét, a növény nagy molekulájú szénhidrát­jai csökkentik a hialuronidáz enzim működését és ezáltal gyulladás gátló hatást fejtenek ki a herpesz­vírussal szemben, antibiotikus, antivirális (baktéri­um-, vírusellenes), serkentik a hámszövet regene­rációját.

Lángvörös kasvirág

Alkalmazás:

Belsőleg tea, tinktúra, cukorka vagy szirup formájában kapható. Minden olyan eset­ben hasznos, melyben az immunrendszer akut krónikus gyengülése alakul ki, illetve a kórokozó­val szemben nincs specifikus gyógyszer (pl. víru­sos fertőzések), vagy a kórokozó ismeretlen. Ki­újuló légúti és húgyúti fertőzések kezelésére alkal­mazható az immunrendszer erősítése céljából eny­he vagy középsúlyos esetekben. Rövidíti a betegség lefolyásának időtartamát, csökkenti a kiújulás veszélyét . Hörghurut, középfülgyulladás, mandula­gyulladás, nőgyógyászati és húgy-ivar szervi fertő­zései (pl. candida), bőrgyógyászati kórfolyamatok (fekélyes bőrelváltozások, ekcéma), allergiás tüne­tek enyhítésére ajánlott. Teáját hagyományos mó­don készítik, javítja az immunrendszerre ható te­rápiák eredményességét (antibiotikumok, sztero­idok, citosztatikumok, sugárkezelés). Napi adag­ja 3×1 csésze. Külsőleg rosszul gyógyuló horzsolt, vágott sebekre, égésre a növény friss préselt ned­vét, krémjét vagy unittúráját használják.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.