Gyógynövények

Galagonya – hatóanyagai, gyógyászatai alkamazása, mellékhatásai

Galagonya (Crataegus sp.) története, alkalmazott drogjai

A népi gyógyászatban leggyakrabban alkalmazott szívgyógyszerek egyike a galagonya. A szívre gyakorolt jótékony hatását már az I. században feljegyezték, de igazán a 19. szá­zadban terjedt el. Hatásosságát mára már klinikai vizsgálatok is alátámasztják.

Az egybibés- (Crataegus monogyna Jacq. (Lindm.)) és cseregalagonya (Crataegus laevigata (Poiret) D.C syn. C oxyacantha L.) mérsékelt égövi, legelők és erdők szegélyében megta­lálható, a rózsafélék (Rosaceae) közé tartozó ágtövises cserje. A drogot szárított, virágzó hajtásvégei, illetve sötétbarna 6-10 mm hosszú tojásdad áltermése szolgáltatja. Mindkét faj levelei szórtan állnak, de míg a C. monogyna levelének csúcsa háromkaréjú, mélyen be­vágott, levélválla széles, ék alakú, addig a C. laevigata leveleinek válla lekerekített, széle enyhén fűrészes. Az egybibés galagonya virágának szirma fehér, a portokok sárgák, a csere­galagonya virágában pedig sötétbíbor színűek.

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a galagonya termése (Crataegi fructus), virágos hajtásvége (Crataegi folium cum flore), annak száraz (Crataegi folii cum flore extractum siccum), és beállított folyékony kivonata (Crataegi folium cum flore extractum fluidum quantificatum) található meg. A galagonyatermés előállítására az egybibés és cseregalago­nya, valamint ezek hibridjei használhatóak fel, a virágos hajtásvég ezen kívül más európai, Crataegus fajoktól (C. pentagyna Waldst. et Kit. ex Willd., C. nigra Waldst. et Kit. C. azarolus L.) is származhat.

A szárított galagonya virágos hajtásvég hiperozidban kifejezett flavonoidtartalma leg­alább 1,596, a termés cianidin-kloridban kifejezett procianidin-tartalma legalább 1%. A Cra­taegi folii cum flore extractum siccum név alatt a Gyógyszerkönyvben a drog vizes és al­koholos-vizes kivonata is megtalálható, amelyek hiperozidban kifejezett flavonoidtartalma 2,5%, illetve 6%. A Crataegi folium cum flore extractum fluidum quantificatum 30-70% etanollal végzett kivonással készül, hiperozidban kifejezett flavonoidtartalma 0,8-3%.

Lélektani hatása

Feléleszti az emberben a jószívűséget, az együttérzést, a szeretetet. Száműzi a szív­ből a gonoszságot, és lágyítja a kőszívűséget. A nyúlszívűséget megszünteti, bátorrá tesz, segít felvállalni a félelmek okát. Emellett képes csökkenteni a szorongást, a ret­tegést, a bizonytalanságot, az ijedelmet, és nem csak a szívben. Segít feldolgozni a sérelmeket, a lelket mérgező mögöttes szándékokat. Oszlatja a bánatot, a nyomasztó érzelmeket, fokozza az életerőt, növeli a stabilitás érzését, és ösztönzi a biztonságra törekvést

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

A galagonya virágos ágvégének és termésének összetétele részben eltér. A virágzó ágvég jellemző vegyületei a flavonoidok (1,5-2,5%), amelyeknek többsége C-glikozid (vitexin,

izovitexin, orientin), de megtalálhatóak benne O-glikozidok is (hiperozid, rutin). A drog jelentős mennyiségű (2,5%) oligomer procianidint tartalmaz. A termés főként triterpéneket (urzolsav, krategolsav) tartalmaz. A flavonoidok mennyisége kisebb, főleg hiperozid fordul elő, de a termésben is megtalálhatóak a procianidinek.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

A növényt a népi gyógyászatban szívbetegségek kezelésére használták, egyes korai irodal­makban megemlítik köszvényellenes hatását is.

Preklinikai vizsgálatok

In vitro kísérletek során megállapították, hogy a drogból készült vizes-alkoholos kivonat gátolja a cAMP-foszfodiészterázt, a Na+-K+-ATPázt, a TXA2-szintézist, valamint fokoz­za a prosztaciklinek szintézisét. Ezen hatások eredménye a pozitív inotróp (az összehú­zódások ereje nő) és a szív ingerlékenységét mérséklő hatás, a koronáriakeringés fokozó­dása, a vérnyomás csökkenése és az erek állapotának javulása.

Számos in vivo kísérletben igazolták a galagonya virágzó ágvégéből és terméséből ké­szült vizes-alkoholos kivonat hatékonyságát. Bizonyították pozitív inotróp és antiarit-miás hatását és védő szerepét az ischaemia során keletkező szövetkárosodások ellen.

A galagonyakivonat állatkísérletben mérsékelte a plazma lipidkoncentrációjának (össz-koleszterin, trigliceridek, LDL- és VLDL-frakciók) emelkedését koleszterinben és zsí­rokban gazdag étrend fogyasztása esetén.

Humán bizonyítékok

Klinikai vizsgálatok eredményei is alátámasztották a preklinikai vizsgálatok tapasztalatait. A klinikai vizsgálatok zömét virágos ágvégből, valamint a virágos ágvégből és a termésből készült vizes-alkoholos kivonatokkal végezték; a termést külön nem vizsgálták, így annak humán hatásossága kevésbé alátámasztott.

A galagonyával végzett vizsgálatokba bevont betegek általában II. NYHA stádiumú* szívelégtelenségben szenvedtek. A kezelés eredményességét a fizikai terhelhetőség, az ejekciós frakció térfogatának növekedése, vagy a szubjektív panaszok mérséklődése bizo­nyította. A droggal végzett kezelés kettős vak vizsgálatokban szignifikánsan hatásosabb­nak bizonyult, mint a placebó.

* A New York Heart Association (NYHA) által készített beosztás a szívelégtelenségben szenvedő betegeket fizikai aktivitásuk korlátozottsága szerint I-IV stádiumba sorolja (I. stádium: panaszmentesség, normális fizikai terhelhetőség, IL stádium: nehéz fizikai terhelésnél jelentkező nehézlégzés, III. stádium: már könnyű fizikai terhelésnél is fellépő nehézlégzés, IV. stádium: nyugalomban is előforduló nehézlégzés).

Egy vizsgálat szerint a galagonyakezelés csökkentette a magas vérnyomásban szenvedők vérnyomását (a normotenzívekét nem), és a tachycardiások szívfrekvenciáját. A galagonyakezelés csökkenti a kardiovaszkuláris mortalitást eny­hébb fokú szívelégtelenségben szenvedőknél. Ebben a szívműködés javulása és a növény antiaritmiás hatása is közrejátszhat.

Indikációk, adagolás

A galagonya virágos hajtásvége a NYHA osztályozás szerinti II. stádiumú szívelégtelen­ség kezelésére alkalmazható. A drog napi dózisa 5 g, a száraz kivonaté 150-900 mg, ami hozzávetőleg 30-170 mg oligomer procianidint és 4-20 mg flavonoidot tartalmaz. A ma­ximális hatás kialakulásáért a drogot vagy készítményeit legalább 6 héten át folyamatosan kell szedni.

Részletes ismertetése

A galagonya savanyú ízénél fogva elsőrangú emésztésserkentő. Enyhén, de tartósan fokozza a gyomor savtartalmát, így emésztőkészségét is. Magas gyomorsavszint vagy gyomorfekély esetén csak savközömbösítővel (édesgyökér, édeskömény, koriander) együtt adható. Mivel étvágyjavító, huzamos alkalmazása testsúlynövekedést vonhat maga után, ami természetesen más, keserű ízű növények együttes használatával el­lensúlyozható. Segít kiüríteni a gyomorból a felhalmozódott, pangó vagy alulemész­tett táplálékot.

Az emésztőcsatorna további részében is hasonló hatású, emellett szünteti az erje­dést, a bélhurutot. Felszámolja a dugulásokat, elzáródásokat is. A szél energia székhe­lyéről, a vastagbélből, annak is főképp a leszálló szakaszából intenzíven hajtja a szelet.

Egyrészt ebből fakad nyugtató, zavarodottságot szüntető hatása, másrészt abból, hogy az emésztés hatékonyságának, erősítésének köszönhetően csökkenti az emész­tetlen táplálékok, a mérgek jelenlétét, melyek az idegrendszert frusztrálják, az inger­küszöböt csökkentik. Emellett édes ízű, így stabilizál, nyugtat.

A galagonya bogyó elsősorban szívgyógyszerként közismert. A szív teljesítmé­nyét nem annak hajszolása révén növeli, mint a gyűszűvirág, hanem a keringés javí­tásával, a szívizomzat energiájának fokozásával. Növeli a szív pumpáló erejét. Idegi hatása a szív működésére is jótékony, megszünteti a szív ritmuszavarral, „szívreme- géssel”, szívgörccsel járó panaszait. A sinusvezérlést stabillá, kiegyensúlyozottá teszi. A bal kéz kisujjába sugárzó, szúró szívpanaszok ellenszere.

A krónikus szívproblé­mák kezelésére javallt. A szív terheltségét is csökkenti, méghozzá kétféle módon: egyrészt serkenti a szervezet általános keringését, javítja az erek állapotát, szünteti az erek rugalmatlanságát, beszűküléseit (a hatás fokozásához érdemes fokhagymá­val kombinálni), másrészt csökkenti a szív ereiben a lerakódásokat, a szív izom- zatának zsírosodását és a szívburokban felgyülemlett vizet. Javítja a koronaerek keringését. Használata nyomán megjelenik a melegszívűség, amelyhez bazsalikom hozzáadásával jó kedélyt is társíthatunk. Következményesen csökkenti a hasűri és a mellűri folyadékgyülemet, ami a légzés könnyülését eredményezi.

A szív erősítésére inkább a terméséből készült főzet ajánlott. Ezt rendszeresen, napi 1-3 bögrével fogyaszthatjuk, alkattól és állapottól függően, akár gyógyszerszedés mel­lett is. Kúraszerűen alkalmazzuk, mert hatása nem egyik pillanatról a másikra alakul ki. A termés (lehetőleg jóféle tokaji aszúborban készült) áztatmánya a legelfajultabb szívet is képes kordában tartani. Ebből reggel és este egy pohárka fogyasztása javallt.

A virágjából készült forrázat a szívet és vizet kissé hajtja. Vízhajtóként használ­hatjuk kötőszöveti pangások, illetve főleg borókával, királydinnyével kombináltan vesekő esetén.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

A galagonya a szívelégtelenség kezelésének biztonságos szere, humán mérgezési esetről nem számoltak be a szakirodalomban. Ellenjavallat nem ismert, de szívglikozidokkal tör­ténő párhuzamos szedése esetén érdemes a kezelőorvossal konzultálni. Ha a panaszok 6 hetes kezelés után sem múlnak, vagy ha lábödéma alakul ki, orvoshoz kell fordulni. Szoptatás alatt biztonsággal alkalmazható, és a rendelkezésre álló humán adatok és állat­kísérletes eredmények szerint nem jelent veszélyt a magzatra.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.