Gyógynövények

Kerti csombor, a gyulladáscsökkentő afrodiziákum

Kerti csomborMás néven borsikafű, pereszlén vagy csombor. Latin nevét a nemi vágyat fokozó hatásáról kapta. A Földközi-tenger keleti részétől Iránig őshonos, az ajakosvirágúak (Lamiaceae) családjába tartozó egyéves növény. Hazánkban leginkább kertekben található. Minden földrészen termesztik a melegebb tájakon (meleg igényes növény). Íze, illata a kakukkfűre, borsra emlékeztet, nevét erről a tulajdonságáról kapta. Az ókorban a római Vergilius az istenek eledelének nevezte a csombort erős íze miatt. A csombor az ókori és középkori boszorkánykonyhák elengedhetetlen kelléke volt. Elsőrangú afrodiziákumként tartották számon, a szerelmi bájitalok egyik alkotóeleme volt.

Gyökere dúsan elágazó. Szára az ajakosakra jellemzően négyélű 30-50 cm magas, elágazó, tövénél elfásodó. Levelei keresztben átellenesek, 1-2 cm hosszúak, lándzsa formájúak, ép szélűek. Virágai egész nyáron át nyílnak, egyoldalú füzért alkotnak, 1-5 virágú álörvökben állnak. Színük fehér vagy rózsaszín. A növény virágos, leveles hajtásait – augusztusban és szeptemberben – gyűjtik az elfásodott rész nélkül. A drog összedörzsölve kakukkfűre emlékeztető illatú, íze csípős. A régi magyar ételek alapvető fűszere volt. Az erdélyi töltött káposzta elképzelhetetlen nélküle.

Kémiai alkotórészek:

illóolaj (főleg karvakrol, timol), cserzőanyagok, keserűanya­gok, nyálka, gyanta.

Kerti csombor

Hatás:

baktérium-, vírus-, gombaelle­nes, a baktériumok szaporodását gátló, gyul­ladáscsökkentő, összehúzó, gyomorerősítő, étványgerjesztő, görcsoldó, hurutoldó, vérnyo­másemelő, nemi vágyat fokozó.

Alkalmazás:

Mellékhatás nélkül alkalmaz­ható szédülés, alacsony vérnyomás esetén, ser­kenti a vérkeringést, javítja a szív működését. Ezenkívül fertőtlenítő hatása miatt felhasznál­ható köhögés, gyomor- és bélhurut ellen, illetve fel­fúvódás, étvágytalanság megszüntetésére is fogyaszthatjuk. Napi adagja legalább fél liter. Ihatjuk reggel-este vagy az egész nap folyamán kortyolgatva. A borsot helyettesítő fűszer, mindenféle étel­be tehetjük, amihez egyébként borsot használ­nánk. Nem bántja a gyomrot, diétázó betegek bátran alkalmazhatják. Segíti a zsíros ételek emésztését.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.