Gyógynövények

Közönséges palástfű, a megoldás menstruációs problémákra

Közönséges palástfűNevezik farkastalpnak is. A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó évelő növény. Magashegyvidéki legelőkön, semleges vagy savanyú talajon, nedves réteken él (az Alpok, Kárpátok, Pireneusok havasi legelőin). Hazánkban a Bükkben, a Kőszegi-hegységben, a Soproni-hegységben és a Zempléni-­hegységben kisebb állományokat képez. Hosszú gyöktörzse van. A szár hengeres, sűrű szőrökkel borított, kb. 25 cm magas. Töve gyakran elfásodó. Levelei halványzöldek, hosszú nyelűek, melyek lehetnek csupaszok, de legtöbb esetben a szárhoz hasonlóan szőrözöttek. A levéllemez szétterített palást­ra emlékeztet, kerek vagy vese alakú, te­nyeresen karéjos vagy ujjasán szeldelt. A levélszél fűrészes.

Virágai négytagúak, ernyőben állók. Jellemző a kettős, kopasz csészekör és a párta nélküli virág színük zöld, zöldessárga. Áprilistól őszig nyílnak. Termése aszmag. A növény virágzáskor gyűjtött föld feletti hajtásai adják a drogot. Júniustól augusztusig gyűjthető.

Kémiai alkotórészek:

cseranyag (tannin, ellag), glikozidok, keserűanyagok, flavonoidok, nyom­elemek (a levelekben magas a cinktartalom).

Hatás:

összehúzó, gyulladáscsökkentő.

Közönséges palástfű

Alkalmazás:

Teáját a teafőzés szabályainak meg­felelően forrázással vagy 4-5 órás hideg vizes áztatással készítik (az arány mindkét esetben ugyanaz). Az étkezési szünetekben, naponta 3×1 csészével fogyasztják. Erős menstruációs vérzés enyhítésé­re, méhizomzat erősítésére alkalmazhatjuk. Rend­szertelen menstruáció esetén cickafarkfűvel kever­ve használhatjuk. Hatásos klimaxos panaszok, ide­gesség, alhasi fájdalmak ellen is. Enyhe hasmenést is kezelhetünk vele, de ha a hasmenés 2-3 nap eltel­tével sem szűnik, orvoshoz kell fordulni! Gyomor-, bélhurut ellenszere. Fejfájás megszüntetésére a te­áját forrón isszák.

Külsőleg:

Főzetét gennyes, gyulladásos, nehezen gyógyuló sebekre borogatószerként rakják. Fürdő­kúrában 200 g palástfű főzetét – a drogot 1-2 percig főzik, majd szűrik – adják egy kád vízhez, aranyeres panaszok, bőrgyulladások esetén javasolják. Foghú­zás után öblögethetünk vele. A népi gyógyászatban a méh erősítésére használták, szülés előtt álló és vá­randós kismamák fogyasztották a teáját.

Vigyázat! Magyarországon valamennyi Alchemilla faj vé­dett, ezért kizárólag gyógynövényboltokból szerezzük be!
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.