Gyógynövények

Pásztortáska, természetes megoldás a női problémákra

PásztortáskaNevezik többek között kanálfűnek is A keresztesvirágúak (Cruciferae) családjába tartozó egyéves vagy kétéves – enyhe teleken áttelelő növény. Eredetileg eurázsiai, mára az egész földön elterjedt gyom. Hazánkban is szinte mindenhol jelen lévő, igénytelen gaz. Régen a gyerekek csörgőt készítettek belőle. Gyökere vékony, karószerű, nem hatol mélyre. Szára kb. 20-50 cm magas, többszörösen elágazó. Levelei a szár alsó részén tőrózsát alkotnak, lándzsás kerületnek, szárnyasán, öblösen fogazottak, kb. 5-10 cm hosszúak. A szárlevelek kisebbek, fogazott szélűek, ritkán épek, szárölelőek. Virágai hosszú kocsányon állnak, a virágzás kezdetén (kora tavasszal) sátorozó, később megnyúlt fürtvirágzatot alkotnak. Apró virágai fehér színűek, április-májusban nyílnak Ha csapadékos a nyár, egész nyáron át virágzik. Termése sokmagú becőke. Lapos, majdnem háromszögletű, szív alakú, bőrszerű tapintású.

A virágzó növény felső 30 cm-es részét gyűjtik márciustól májusig. Szaga szárítás során eltűnik, íze keserű, csípős. Hazánkban csak a vadon termő populációt gyűjtik. A pásztortáskára nagyon hasonlító rokon faj a kövifoszlár (Cardaminopsis arenosa). Ez nem gyógynövény. A pásztortáskától leginkább abban különbözik, hogy a szára szőrözött.
PásztortáskaKémiai alkotórészek:

kolin, acetilkolin, triamin, flavonoidok, cseranyag, zsíros olaj (a magokban), gyanta, kálisó, peptid. Hatás: vérzéscsillapító, összehúzó.

Alkalmazás:

Teáját erős, elhúzódó, kóros méhvérzés csökkentésére, szabálytalan havi ciklus szabályos ritmusának beállítására használják.Gyomor-, bélvérzés, aranyeres problémák ese­tén hatásos vérzéscsillapító. Normalizálja a vér­nyomást (hatása hasonló a fehér fagyöngyéhez).

Teakészítés:

2 teáskanál drogot 150 ml vízzel leforrázunk, 2 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta többször 1-2 csészével megiszunk. Ha a panaszok megszűnnek, a pásztortáskakúrát ab­bahagyhatjuk, illetve ha a tea alkalmazása ellené­re sem mutatkozik javulás, orvoshoz kell fordulni.

Külsőleg:

Forrázatát helyi vérzéscsillapítás cél­jára borogatószerként használják orrvérzés, külső vérző bőrsérülés esetén. Steril gézlapot vagy vatta­korongot átitatnak a leszűrt, langyos pásztortáska­teával, és a sebre helyezik (az orrot tamponalják).Tinktúra (alkoholos kivonat) formájában izom­sorvadás kezelésére bedörzsölőszerként alkal­mazzák naponta egyszer. A külső kezelés kiegé­szítésére a pásztortáskatea kúraszerű fogyasztá­sa is javasolt (napi 4×1 csésze). A tinktúrát házi­lag is előállíthatjuk. A friss, apróra vágott növényt gabonapálinkával leöntjük, meleg helyen 10 napig érleljük, majd leszűrjük. Jól záródó, sötét üvegben tároljuk.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.