Gyógynövények

Papsajtmályva, a gyulladáscsökkentő gyógynövény

PapsajtmályvaMás néven kereklevelű mályva. A mályva­félék (Malvaceae) családjába tartozó egyéves vagy évelő növény. Mediterrán területeken őshonos, mára kozmopolita. Rokon faja az erdei mályva (Malva sylvestris), mely kétéves vagy évelő, és szintén gyógynövény. A papsajtmályva természetes növénytársulásokban, a Malva sylvestrisnél nedvesebb élőhelyeken, kertekben, utak mentén gyomnövényként gazdagon termő, elterjedt növény.

Gyökere vékony, elágazó – az egyéves növényekre jellemző. Az évelő példányoknak hosszú, fás gyöktörzsük van, melyből a talajon elterülő szár fejlődik. Szára hengeres, legfeljebb 30 cm magas. Levelei szórt állásúak, kerekek vagy vese alakúak, kb. 4-8 cm átmérőjűek, 5-7 karéjjal. Rövid nyelűek, az alsó levélnyelek hosszabbak. A levélszél csipkés, a levélfonák szőrös, a felszín kopasz. Virágai aprók, a levelek hónaljában kocsányon ülnek. Kettős csészekörük, 5 sziromlevelük van, melyeknek csúcsa kicsípett, színe fehér, rózsaszín vagy halvány ibolyakék, sötét erezettel.

Áprilistól őszig virágzik. Virágzás után a kocsányok lehajlanak. Termése a maradó csészelevelekben a virágzás alatt egész nyáron át folyamatosan képződik. Korong alakú, összetett toktermés, kb. 7 mm átmérőjű. Éretten sima felületű résztermésekre esik szét. (A virágzás elhúzódó ideje miatt egy növényen egyszerre lehetnek jelen a virágok és a termések is.) A növények levelét gyűjtik kb. 3 cm nyélrésszel a virágzás elején, júliusban. A drog szagtalan, íze nyálkás.

PapsajtmályvaKémiai alkotórészek:

cserzőanyag, nyálka, flavonoidok.

Hatás:

köhögési inger-csökkentő, köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő.

Alkal­mazás:

A levelekből forrázással és hideg vizes áztatással is készítenek teát. Az áztatással ké­szült tea magasabb nyálkatartalmú. Egy kávés­kanál drogot este beáztatnak 150 ml vízben, majd reggel leszűrik. Légúti fertőzések, légutak gyulladásos megbetegedései, meghűlés, rekedtség, a húgyhólyag, a gyomor és a bélcsatorna nyálkahártya-gyulladása esetén használhatjuk a nyálkahártya bevonására. Száraz, görcsös kö­högés ellen hatásos köhögéscsillapító. Ajánlott adagja naponta 2-3 csésze langyos tea, lassan kortyolgatva fogyasztva. Fehérmályvával, ökör­farkkóróval társítható, fokozzák egymás hatá­sát.

Külsőleg:

A teát toroköblögető szerként ja­vasolják – a növény nyálkatartalma csillapítja a torokfájást. Borogatószerként túlzott könnyter­melés ellen is használják. A leveleket meleg víz­zel átitatva ekcémás bőrre, kelésekre, visszér-gyulladásra, fekélyre, sebekre helyezik bőrlá­gyítóként, fertőtlenítőszerként. Fiatal sarjhajtá­saiból készíthetünk tavaszi salátát is.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.